Oleg og krigen – Robert-vinder for børn og voksne

10-årige Oleg prøver at leve en normal hverdag tæt på krigshandlingerne i Ukraine. (Foto: Simon Lereng Wilmont).
LAV ET ARRANGEMENT. Filminstruktøren Simon Lereng Wilmont kan bookes til at komme ud på bibliotekerne med sin film ’Oleg og krigen’. Filmen om den 10-årige Oleg, som vokser op i en krigszone i Ukraine, har høstet masser af international anerkendelse og en Robert-pris som bedste dokumentarfilm. På Filmstriben findes den i to versioner til henholdsvis børn og voksne.

Simon Lereng Wilmont og hans film, som på engelsk bærer den poetiske titel ’The Distant Barking of Dogs’, har fået ekstraordinært meget opmærksomhed og anerkendelse i hele verden. Festivaler og anmeldere er vilde med dens indtrængende og stemningsfulde filmsprog, der giver et anderledes indblik i, hvordan et barn lever i krigens skygge. At filmen var med i opløbet til en Oscar-nominering, og blev tildelt Robert-prisen som årets bedste dokumentarfilm i 2019, understreger dens kvaliteter og aktualitet.

Filmen beskriver hverdagen for 10-årige Oleg, som bor i det østlige Ukraine, i en krigszone, hvor lyden af antiluftskyts og missil-bombardementer ofte er frygtindgydende tæt på. Mens mange har forladt det farlige område, er Oleg blevet tilbage sammen med sin bedstemor, som har taget sig af ham, siden hans mor døde. De har ikke andre steder at tage hen. Mens han venter på, at krigen slutter, bruger Oleg tiden på at hænge ud med sin yngre fætter Yarik og den ældre dreng Kostia.

Det indfølte portræt af Oleg åbner vores øjne for, hvad det betyder for et barn at vokse op i et miljø præget af krig og utryghed. Frygten og uvisheden ligger dybt i alle, der bor i området, men Oleg og hans venner har også en stærk livslyst, og de finder meget glæde i at lege sammen og gå på eventyr – ganske som alle andre børn.

Simon Lereng Wilmont ser frem til at komme ud på bibliotekerne og møde et dansk publikum. Han stiller gerne op, både til arrangementer for voksne og for børn.

Kontakt:
Kontakt Simon Lereng Wilmont og aftal nærmere om tidspunkt, pris m.v.:
Tlf. 2292 1882 / Mail: simonlerengwilmont@gmail.com

Wilmont har tidligere været ude på bibliotekerne med sine dokumentarer for børn, bl.a. 'Chikara – Sumobryderens søn' (2013) og 'Fægtemesteren' (2014), som også begge findes på Filmstriben ’Se film på biblioteket’.


To versioner af filmen om Oleg og krigen i Ukraine.
På engelsk har filmen den poetiske originaltitel 'The Distant Barking of Dogs'. På dansk findes der to versioner af filmen med hver sin titel:

Begge versioner findes på Filmstriben 'Se film på biblioteket'.

Læs mere:

Lyt:

  • Supertanker på P1: En barndom i krig’. Samtale om hvordan børn oplever, bearbejder og lever med krig og de traumer, der ofte følger med. Medvirkende: Simon Lereng Wilmont, filminstruktør og Gorm Harste, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter bl.a. til bogen ’Kritik af Krigens Fornuft’ (2016).

Filmens trailere:

Versionen for børn:


Versionen for voksne:

Kontakt Simon Lereng Wilmont

Ring eller  skriv til:
Tlf. 2292 1882  /  Mail: simonlerengwilmont@gmail.com

 

Kontakt DFI

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk