FIKTION2018 omfavner spillefilmen – folk, som arbejder lidenskabeligt med den, oplevelserne den giver os og de udfordringer, den aktuelt står overfor både indholdsmæssigt og i forhold til markedet.
På FIKTION2018 sætter vi fokus på de forskellige temaer, som optager os, og som vi oplever er afgørende og udfordrende for spillefilmen ved i udgangen af det nuværende filmforlig.
Igen i år har vi vægtet, at dagen bliver en fælles oplevelse med et samlet program, så vi kan dele indtryk og refleksioner med hinanden i pauserne. Vi har valgt at slutte dagen af med lidt tapas, vin og samvær, i stedet for en egentlig middag, i håbet om at så mange af jer har lyst til at prioritere at blive og diskutere dagens indhold med os og med hinanden.
Vi glæder os til at byde jer velkommen på dagen.
Se programbeskrivelser nedenfor.
PROGRAM (mindre ændringer kan forekomme) | |
Hvornår | BIO CARL |
09:00-9:30 | Indregistrering & kaffe |
9:30-10:00 | MINISTERENS TALE - Kulturminister Mette Bock VELKOMST OG INTRO TIL DAGENS PROGRAM - direktør Claus Ladegaard og afdelingschef Marianne Moritzen |
10.00-10.30 | DEN NY BØLGES STEMME, Vol. 1 Manuskriptforfatter Ingeborg Topsøe, Instruktør Ulaa Salim og Producer Daniel Mühlendorph, Instruktør Christian Tafdrup. |
10.30-11.30 | KULTUREL BETYDNING Direktør Claus Ladegaard |
11.45-12.45 | VIDSTE DU… De nyeste indsigter om danskernes forbrug af film og serier Lanceringskonsulent Sanne Juncker og Analysekonsulent Martin Kofoed |
12.45-13.30 | Frokost |
13.30-14.45 | ET VISUEL LØFT – OM VISUEL UDVIKLING Instruktør Kasper Kalle, Instruktør Christoffer Boe og VFX-supervisor Peter Hjort. Moderatorer: Filmkonsulent Mikkel Munch-Fals og Kunstnerisk leder Mette Damgaard-Sørensen |
14.45-15.15 | DEN NY BØLGES STEMME, Vol. 2 Producer Lina Flint, Instruktør Mehdi Avaz og Instruktør Puk Grasten |
15.15-16.00 | BRYD DE BLINDE VINKLER OG FÅ MERE UD AF DIVERSITETEN Antropolog og Global Change Maker Tinna C Nielsen |
16.00-16.30 | Kaffepause |
16.30-18.00 | MASTERCLASS MED INSTRUKTØR SEAN BAKER Moderator: Instruktør Rasmus Kloster Bro |
18.00-19.30 | Tapas, vin og samvær I Cinematekets foyerområde |
10.00 DEN NYE BØLGES STEMME, VOL 1
En ny markant generation indtager i disse år dansk film. Der tales om en ny bølge med stærke, individuelle stemmer med blikket rettet mod fremtiden. Vi har inviteret syv unge filmfolk til at give deres blik på dansk film under overskriften ”Hvad har dansk film brug for? Og sådan vil jeg tilføre det”
Oplægsholdere: Manuskriptforfatter Ingeborg Topsøe, Instruktør Ulaa Salim og Producer Daniel Mühlendorph, Instruktør Christian Tafdrup.
10.30 KULTUREL BETYDNING
Hvad er den kulturelle betydning af dansk film? Der bruges hvert år over en halv milliard kroner på dansk film. Det er derfor vigtigt, at dansk film har betydning for samfundet og for det enkelte menneske. Det er gennem historiefortælling, at vi giver mening til vores liv og film er måske det moderne samfunds vigtigste fælles fortolkningsrum. Det er en vigtig opgave at fastholde og styrke den kulturelle betydning af dansk film. Det kræver at vi bliver bedre til at tale om betydningen. Claus Ladegaard kommer med en indledende invitation til en samtale om dansk films kulturelle betydning.
Oplægsholder: Direktør Claus Ladegaard
11.45 VIDSTE DU… De nyeste indsigter om danskernes forbrug af film og serier
Konkurrencen om publikums tid og penge er massiv, og der sker uden tvivl en kannibalisering formaterne og platformene imellem. Men hvor udbredt er den danske spillefilm egentlig i sammenligning med de ofte hypede serier på Netflix og HBO? Hvad er filmformatets kendetegn og styrke, og hvad er danskernes egentlige oplevelse og forventning til formaterne? Hvad forbinder de med biografoplevelsen overfor en streamingoplevelse? Hvilke skærme ser de film på derhjemme? DFI har gennemført en gennemgribende kvantitativ analyse med 2500 interviews, og vi ser frem til at aflive og bekræfte et par velkendte myter og præsentere de nyeste indsigter om danskernes forbrug af film og serier, som bl.a. kan afsløre, at Kollektivet er set af lige så mange danskere som House of Cards!
Oplægsholdere: Lanceringskonsulent Sanne Juncker Pedersen og Analysekonsulent Martin Kofoed
13.30 ET VISUEL LØFT – OM VISUEL UDVIKLING
Det er ingen overraskelse, at film er en visuel kunstform, og vi siger, at et billede fortæller mere end tusinde ord. Alligevel bruger vi måneder og år på at skrive film, mens den visuelle del ofte udskydes og underprioriteres og indimellem løses i pre-produktionen på ganske få uger.
Uagtet om det gælder den lille, stramt konceptualiserede film eller de større produktioner, så betaler det sig måske både kunstnerisk og økonomisk, at tænke visualitet ind i historien så tidligt som muligt. At udvikle filmens visualitet forud, eller som minimum parallelt, med det skrevne.
Paneldeltagere: Instruktør Kasper Kalle, Instruktør Christoffer Boe, VFX-supervisor Peter Hjort.
Moderatorer: Filmkonsulent Mikkel Munch-Fals og Kunstnerisk leder Mette Damgaard-Sørensen
14.45 DEN NYE BØLGES STEMME, VOL 2
En ny markant generation indtager i disse år dansk film. Der tales om en ny bølge med stærke, individuelle stemmer med blikket rettet mod fremtiden. Vi har inviteret syv unge filmfolk til at give deres blik på dansk film under overskriften ”Hvad har dansk film brug for? Og sådan vil jeg tilføre det”
Oplægsholdere: Producer Lina Flint, Instruktør Mehdi Avaz og Instruktør Puk Grasten
15.15 BRYD DE BLINDE VINKLER OG FÅ MERE UD AF DIVERSITETEN
Tinna C. Nielsen er antropolog, norm entreprenør og adfærdsdesigner med fokus på inkluderende samarbejde og processer, hvor diversiteten bruges til at skabe og udvikle. Vi kommer til at opleve, hvordan vores hjerne fungerer og dermed, hvad der driver vores adfærd, samarbejde, og skabende processer. Det er ofte usynligt og det kan have store konsekvenser for vores samarbejde, relationer, trivsel og evne til at se nye muligheder. Tinna deler praktiske eksempler på, hvordan vi med simple greb kan se blinde vinkler og ændre skjulte barrierer til styrker – hvordan vi kan få mere ud af hinandens forskellige perspektiver, ideer og kompetencer for at undgå reproduktion og til at skabe originale spillefilm.
Oplægsholder: Tinna C. Nielsen er stifter af forandrings-organisationen Move the Elephant for Inclusiveness og af Inclusion Nudges, som er et non-profit initiativ og online community, hvor I kan være med gratis og få mere end 100 eksempler og nye praktiske greb hver uge. I finder mere information her: www.inclusion-nudges.org
16.30 MASTERCLASS MED INSTRUKTØR SEAN BAKER
Da den amerikanske Sean Baker i år blev nomineret til en Oscar for ’Florida Project’, var det et foreløbigt højdepunkt for instruktøren, der har gjort det til sit speciale at skildre marginaliserede eksistenser i USA med realisme, empati og et ekspressivt filmsprog langt fra grå køkkenrealisme. Filmen er en overrumplende troværdig og nuanceret skildring af børneliv blandt fattige amerikanere i udkanten af Disneylands pastelfarvede verden. ”Ren filmmagi” skrev Soundvenue. Gennembruddet ’Tangerine’ om transkønnede prostituerede fik premiere herhjemme i 2016, og fik også stor opmærksomhed - ikke mindst for sine farvemættede billeder optaget på en iPhone 5. I denne masterclass kommer vi bag værkerne og Sean Bakers metode i samtale med instruktøren Rasmus Kloster Bro.
Moderator: Instruktør Rasmus Kloster Bro
Praktiske oplysninger
Dato: Mandag den 11. juni 2018 kl. 9.00 – 19.30
Sted: Det Danske Filminstitut, Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Deltagergebyr: 650 kr. ex moms / 810 kr. inkl. moms.
Studerende: 400 kr. ex. moms / 500 kr. inkl. moms (begrænset antal – først til mølle)
Tilmeldingsfrist: søndag den 3. juni.
Tilmelding og betaling åbner d. 15. maj 2018 kl. 12.00 her