5 ikke-danske-film med danske filmfolk ved European Film Awards

EUROPEAN FILM AWARDS. Fem dansk koproducerede spillefilm er med blandt de nominerede til European Film Awards, og tre er med i Oscar-kapløbet i kategorien Foreign Language Film.

Lars von Triers "Nymphomaniac Director's Cut" er blandt de 50 nominerede film til European Film Awards, men danske filmfolk har været inviteret med på produktionen af yderligere fem af de nominerede film.

Der er tale om de to svenske film "Force Majeure" og "Vi er de bedste", den norske "Kraftidioten", den finske "Concrete Night" og den polske "Ida".

Koproduktioner

Det Danske Filminstitut bevilger hvert år støtte til 6-9 spillefilm, hvor den danske producent ikke er hovedproducent. I branchen benævnes filmene helt korrekt som minor koproduktioner i modsætning til major koproduktioner med dansk hovedproducent og udenlandsk koproducent.

Formålet med støtten er at styrke samarbejdet internationalt mellem producenter, at inspirere og medvirke til kompetenceudvikling i filmbranchen og at øge filmenes muligheder for at opnå international finansiering og kunne rejse over grænserne.

Støtten kan dække op til 60 % af den danske andel af produktionsomkostningerne. De filmprojekter, der bliver støttet, skal have filmiske og kunstneriske kvaliteter, og der skal være tale om dansk kreativ eller teknisk deltagelse i produktionen.

Ansøgningen skal komme fra et dansk produktionsselskab, og behandlingen af den foretages af en redaktion bestående af spillefilmkonsulenter, udviklingschefen for spillefilm, områdedirektøren, den internationale producer og filmkontrolleren; alle fra Filminstituttets område for Produktion & Udvikling.

Sverige – Force Majeure

Svenske Ruben Östlunds "Force Majeure" følger en lykkelig lille familie på skiferie i alperne. En eftermiddag, hvor de spiser på en restaurant, er de er tæt på at blive ramt af en lavine, og folk flygter i alle retninger. Også familiefaren løber for sit liv og lader sin kone og to børn tilbage. Efter den hændelse er stemningen i familien anspændt. Reaktionen er svær at undskylde.

Svenske Plattform Production har produceret filmen i samproduktion med danske Coproduction Office ved producerne Philippe Bober og Katja Adomeit. Jakob Schulsinger er klipper på filmen, der har modtaget koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

"Force Majeure" er også svensk deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Foreign Language Film og nomineret til Nordisk Råds Filmpris. Den får dansk biografpremiere den 11. december.

Sverige – Vi er de bedste

Svenske Lukas Moodysson vender med "Vi er de bedste" tilbage til den feel-good stemning, der kendetegnede hans tidlige film. I Stockholm i 1982 hænger de tre piger, Bobo, Klara og Hedvig, ud i gaderne og taler om alt mellem himmel og jord. De er modige og cool, men samtidig også usikre og forvirrede. De tre piger beslutter sig for at lave et punkband på trods af, at ingen af dem har et instrument, og alle siger, at punken er død!

"Vi er de bedste" er produceret af svenske Memfis Film og koproduceret af Marie Gade for Zentropa med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen har haft dansk biografpremiere.

Norge – Kraftidioten

Kim Fupz Aakeson har skrevet manuskript til Hans Petter Molands "Kraftidioten". Nils, der kører sneplov i de norske fjelde, får at vide, at hans søn er død af en overdosis. Overbevist om at det er løgn, beslutter han sig for at finde sandheden og tage hævn. Listen over ofrene bliver lang. Især da hans hævntogt sætter gang i et narkoopgør mellem to grupperinger, der hver især tror, at modparten er skyldig i den fortløbende reduktion af levende bandemedlemmer. Birgitte Hjort Sørensen har en større rolle i filmen. Norske Paradox Film har produceret og Sisse Graum Jørgensen har kroproduceret for Zentropa. Filmen har haft dansk biografpremiere.

Finland – Concrete Night

Finske Pirjo Honkasalos "Concrete Night" er en samproduktion mellem finske Bufo Film, svenske Plattform Produktion og danske Magic Hour Films. Det er historien om 14-årige Simo, der endnu ikke har fundet sig selv, men ser op til en storebror, der skal i fængsel om 24 timer. De to tilbringer sammen storebrorens sidste døgn i frihed og bliver vidner til hændelser, de hellere ville have været foruden. Niels Pagh Andersen er klipper på filmen, og Lise Lense-Møller har koproduceret for Magic Hour Films.

"Concrete Night" er også den finske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Foreign Language Film og nomineret til Nordisk Råds Filmpris.

Polen – Ida

Polske Pawel Pawlikowskis "Ida" er produceret af polske Opus Film i koproduktion med danske Phoenix Film. I 1960'ernes Polen forbereder Anna, en 18-årig novice, sig på at blive nonne på klosteret, hvor hun har boet hele sit liv. Før hun afgiver sit endelig løfte, opdager hun, at hendes biologiske forældre var jødiske og dræbt af katolske polakker under 2. Verdenskrig. Den åbenbaring sætter hende på en rejse tilbage i tiden for at finde sine rødder. Christian Falkenberg Husum er koproducer, Sofie Wanting Hassing associate producer, Claus Lynge lyddesigner og Kristian Selin Eidnes Andersen komponist.

"Ida" er også den polske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Foreign Language Film. Filmen får dansk biografpremiere den 27. november.

Nomineringerne til Årets Europæiske Film, Årets Europæiske Instruktør, Årets Europæiske Mandlige Skuespiller, Årets Europæiske Kvindelige Skuespiller og Årets Europæiske Manuskriptforfatter bliver offentliggjort den 8. november på den europæiske filmfestival i Sevilla i Spanien.

European Film Awards bliver afholdt i Riga i Letland lørdag den 13. december.