6 børn 6 lande 6 drømme

DOKU-SERIE. "Sport Kids" er en serie film om børn, der dyrker elitesport: Filmene bliver for tiden præsenteret samlet ved visninger i DGI-centre flere steder i landet og får i denne uge premiere på DR Ultra og på Filmcentralen.

Onsdag den 18. november er der premiere på DR Ultra på en ny dokumentar-serie med seks kvalitetsfilm om seks usædvanlige, målrettede og talentfulde børn, der også er helt almindelige og sårbare.

"Sport Kids" beretter om børn i seks forskellige lande, der har det til fælles, at de lever for drømmen om at at blive den bedste inden for den sport, de dyrker på eliteplan. De seks film giver et indblik i, hvad det kræver af de unge og deres familier i tid, blod og tårer at opnå målene, men også hvad det kræver af mod at kunne stå imod andres forventninger og få lov til at være den, man gerne vil.

Filmene henvender sig især til børn og unge i aldersgruppen 8-15 år, men vil også vække interesse i "sportsfamilier", der har et barn, som er dybt dedikeret i en sportsgren.

"Sport Kids" består af filmene:

"Fægtemesteren" om fægtning i Danmark
"Chikara - Sumobryderens søn" om sumobrydning i Japan
"Ruth" om cheerleading i Sverige
"Varicella" om ballet i Rusland
"Dans for livet" om folkedans i Norge
"Kapitel 11" om BMX cykling i Sydafrika

Den første af filmene, "Fægtemesteren", der vises på DR Ultra onsdag den 18. november kl. 19.30, følger den 10-årige Ruben gennem en hel fægtesæson. Ruben elsker fægtning, og han er en af de bedste fægtere i sin aldersgruppe. Han forbereder sig til et stort internationalt mesterskab, som han skal til for første gang – et mesterskab, det betyder alt for ham at vinde. Ruben skal for første gang stå ansigt til ansigt med fægtere fra de store fægtenationer Frankrig og Italien. Men modstanderne er både ældre, større og mere rutinerede, så han er nødt til at give alt, hvad han har, hvis han skal vinde.

Filmene er alle af cirka en halv times længde. De fire første har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og de to første af dem kan ses på Filmcentralen fra den 19. november.

Der har været et tæt nordisk samarbejde i gang om filmene, der er versioneret på dansk, norsk og svensk, så de kan vises på de skandinaviske tv-stationer i november og december og få yderligere distribution via dvd og streaming i de tre lande.

Allerede sidste weekend blev de seks film vist i Odenses og Aarhus DGI-centre, hvor der også var mulighed for at forsøge sig med fægtning med instruktion, og lørdag den 21. november gentager det samme sig i DGI-Byen i København fra kl. 8.45 til 13.15. Tilsvarende arrangementer er ved at blive planlagt i Aalborg og Vordingborg.

Filmene "Ruth", "Varicella" og "Dans for livet", er alle tre udtaget i år til den store dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam, og "Chikara – Sumobryderens søn" og "Fægtemester" har tidligere deltaget på festivalen.

De seks film er instrueret af af Victor Kossakovsky (RU) Hanna Heilborn (SE), Ania Winiarska (SE/PO), Erlend E. Mo (NO) og Simon Lereng Wilmont (DK), og den danske producent og koproducent er Final Cut for Real ved producer Monica Hellström.

 

Tags: