9 danske dokumentarfilm til Amsterdam

IDFA 2012. Ni danske film er inviteret til årets dokumentarfilmfestival i Amsterdam, IDFA. Seks af filmene er i konkurrence, to af dem i hovedkonkurrence. Festivalen giver også en forsmag på de otte dansk-støttede "Hvorfor fattigdom?"-film.

November er dokumentarmåned. Først åbner CPH:DOX ballet den 1. november, og knap har festivalen i København lukket ned, før hele branchen og den voksende skare af dokumentarinteresserede retter blikket mod verdens vigtigste dokumentarfestival, IDFA i Amsterdam. Fra den 14. til 25. november viser festivalen mere end 250 film. Som sædvanlig har Danmark en flot placering i programmet – i år med ni film, heraf seks i konkurrence.

Hovedkonkurrence

I festivalens konkurrence for film af spillefilmslængde er to danske udvalgt: "Mit Afghanistan – Livet i den forbudte zone" og "Solar Mamas".

I "Mit Afghanistan" tager Nagieb Khaja os med ind i en verden, vi ikke kender. Instruktøren har givet syv civile afghanere mobiltelefoner med kamera og bedt dem filme deres hverdag.

I "Solar Mamas", der er produceret af Mette Heide for danske Plus Pictures, følger instruktørerne Mona Eldaief og Jehane Noujaim beduin-kvinden Rafea fra Jordan. Hun har ingen uddannelse, men store drømme om et bedre liv. Da Rafea får muligheden for at blive uddannet i Indien, tager hun chancen og efterlader en rasende mand og fire små døtre for at begynde en rejse, der kommer til at ændre hendes liv for altid.

Konkurrencerne for film af mellemlængde og musikfilm

Mikala Kroghs "En Mors kamp for et normalt liv" er udtaget til konkurrencen for film af mellemlængde. I filmen kæmper en mor til et kræftsygt barn for at opretholde en normal tilværelse for sin familie. Filmen følger gennem to år deres liv på hospitalet og i hjemmet.

Andreas Koefoeds "Ghost of Piramida" vises i Music Competition. Den russiske mineby Piramida på Svalbard står ubeboet tilbage, som var den et fiktivt scenarie af tiden efter 3. verdenskrig. Her går det danske band Efterklang i land for at indsamle stedets melankoli og sjæl i form af små lydbidder til gruppens seneste album 'Piramida'.

Konkurrencen for debutfilm

"Dans for mig" deltager i konkurrencen for debutfilm, First Appearance Competition. Instruktør Katrine Philp følger den 14-årige elitesportsdanser Mie, der fået udpeget en russisk dansepartner Egor, som flytter ind hos Mies familie i Danmark. De to er det perfekte match på dansegulvet, men hjemme står konflikterne i kø.

Katrine W. Kjærs "Mercy mercy – For børnenes skyld", der også deltager i konkurrencen for debutfilm, ser på, hvad der sker, når adoption udvikler sig til en industri. I dag er det ikke bare guld og mineraler, der trækkes ud af den fattige verden. Børn er blevet en vare, når drømmen om en familie skal realiseres.

Reflecting Images: Panorama

"Rekordmanden" er udtaget til Panorama. Ashrita Furman har slået mere end 300 Guiness-rekorder i de seneste 30 år og har dermed den officielle rekord for flest Guinness World Records, bl.a. flest æbler skåret i luften med samuraisværd.

Reflecting Images: Masters

Phie Ambos "Free the Mind" deltager i Masters. Filmen følger professor Richard Davidson, en af verdens førende hjerneforsker, som undersøger, hvordan man kan ændre menneskets hjerne fysisk ved tankens kraft.

Reflecting Images er IDFA's største ikke-konkurrenceprogram. I Panorama præsenterer IDFA filmsprogligt og tematisk tankevækkende film. I Masters viser IDFA film af sine veletablerede yndlingsinstruktører.

Alle ni film er støttet af det Det Danske Filminstitut.

Dansk Koproduktion

Britiske "I Am Breathing" af Emma Davie og Morag McKinnon deltager også i festivalens hovedprogram. Filmen undersøger, hvor intenst og gribende livet kan være, når døden nærmer sig. Sigrid Dyekjær koproducerer for Danish Documentary.

Why Poverty-dag med otte danskstøttede film

Hvorfor fattigdom? Sådan lyder spørgsmålet i den verdensomfattende kampagne, der skydes i gang sidst i november, hvor otte store dokumentarfilm vises af mere end 70 tv-stationer verden over.

IDFA giver den 22. november en forsmag med en særlig dag afsat til "Why Poverty?", hvor de otte dokumentarfilm, der alle er dansk støttede af Filminstituttet, vises. Seks af dem er dansk koproduceret, to er danske produktioner: IDFA-hovedkonkurrencefilmen "Solar Mamas" og "Stealing Afrika".

Christoffer Guldbrandsens "Stealing Africa" stiller spørgsmålstegn ved, hvor store beløb det er rimeligt at trække ud af et i forvejen udpint land som Zambia, der ejer verdens tredjestørste forekomst af kobber, men hvor befolkningen lever for under 1 US dollar om dagen.

WHY POVERTY? blev præsenteret i FN i september

Jørgen Leth-udstilling

IDFA har inviteret Jørgen Leth, der i år er hovedjurymedlem, til at præsentere sin udstilling: Paradocs in de Brakke Grond: Jørgen Leth and the Empire Project. Den åbner torsdag den 15. november kl. 20:00.

Bjarke Myrthu sidder i juryen i DocLab Competition for Digital Storytelling.

25-års IDFA-jubilæum åbner med Utøya-film

Festivalen fejrer sit 25-års jubilæum med åbningsfilmen "Wrong Time Wrong Place", der tager udgangspunkt i massakren den 22. juli 2011 på øen Utøya og i Oslo. Filmen vises samtidigt i 25 biografer over hele Holland.

www.dfi.dk/idfa

www.idfa.nl

Tags: IDFA 2012