Afghanistan med egne øjne

INTERAKTIV DOKUMENTAR. Nagieb Khajas kommende dokumentarfilm "Afghan Lives" tager seerne med dybt ind i taliban-land. Filmen bliver nu også til et interaktivt undervisningsmateriale, så unge fra hele verden kan gå i dialog med afghanere.

Nagieb Khaja rejste i 2010 til Afghanistan med 20 mobiltelefoner, som han delte ud, så de lokale kunne filme deres egne historier. Optagelserne er ved at blive samlet til en dokumentarfilm, men producent Henrik Grunnet laver nu også et interaktivt dokumentar-projekt, så bl.a. danske gymnasieelever får mulighed for at stille spørgsmål til og få svar fra helt almindelige afghanere.

Metoden med at lade afghanerne filme selv giver en unik adgang til den afghanske virkelighed, som vestlige medier ikke har mod til eller mulighed for at dække. Projektet skal ifølge Henrik Grunnet være med til at bidrage til en større forståelse af Afghanistan og dets befolkning.

"For første gang bliver vi nu budt indenfor i taliban-kontrollerede områder. Vi kommer til at se afghanernes liv med glæder og sorger, sejre og nederlag. Hvordan det er at leve i krigens skygge, hvad enten man er teenager med drømme for fremtiden, er aktiv i kampen mod korruption i lokalsamfundet, eller familieoverhoved med ansvar for alles overlevelse."

De danske tropper i Afghanistan bliver efter planen trukket hjem i 2014 efter mere end 10 års tilstedeværelse.

Der er forventet premiere på filmen og det interaktive undervisningsprojekt i det sene efterår 2012.

Det Danske Filminstitut har netop støttet udviklingen af det interaktive undervisningssite med 200.000 kr. ud af et samlet budget på 800.000 kr. Projektet er også støttet af bl.a. Tribeca Film Foundation. Filmen har også tidligere fået støtte fra Filminstituttet.

Tags: Afghan Lives