Årets bedste film udvalgt af Kim Skotte

CINEMATEKET. Filmkritiker Kim Skotte har udvalgt de bedste danske film fra året, der gik. Se dem i Cinemateket frem til udgangen af februar.

Af Kim Skotte

2014 blev et nervepirrende år for dansk film. Der blev varmet op til det nye filmforlig med de rituelle stød i dommedagsbasunerne, og det var, som om den danske filmvirkelighed troede på dem. Der var kontant afregning ved kassen. Når en film blev svigtet af publikum, blev den svigtet totalt. Nye idéer var der få af. Mens svensk film virker spændstigt konceptuel med film som Anna Odells "Gensynet" og Ruben Östlunds "Force Majeure", og Norge og Island tænkte originalt med "Blind" og "Heste og mænd", lignede dansk film en størrelse, der oven på laurbærrene havde sovet i timen.

Spillefilmdebutanterne Jonas Arnby, Fenar Ahmad og Søren Balle afgav løfter for fremtiden. Økonomien blev reddet af "Klassefesten 2", "Onkel Sofus" og ikke mindst Mikkel Nørgaards "Fasandræberne". Men æren blev reddet af veteranerne. Lars von Triers egen 5½ timer lange version af "Nymphomaniac" viste sig at være endnu bedre end den fire timer lange biografudgave. Mere overraskende var det, at Bille August efter mange års filmforkølelse med "Stille hjerte" landede en af karrierens bedste film. I Bergmans ånd, men med nutidig sensibilitet og fornemme skuespilpræstationer over hele linjen.

Var det lidt at svært at få øje på fremdriften i dansk spillefilm, så fortsatte dokumentarfilmen med at imponere. Både "The Look of Silence", "Democrats", "Life Is Sacred", "1989", "Så meget godt i vente" og "Cirkusdynastiet" vækker håb om, at dokumentarfilm ikke kun er en publikumssport, når der er CPH:DOX.

"Nymphomaniac Director's Cut Vol. 1+2"

 nymphomaniacFoto: Christian Geisnæs

De 1½ time, der adskiller Lars von Triers egen udgave af "Nymphomaniac" fra den oprindelige biografversion har på alle måder mere kød på. Mere sex, mere humor, mere drama, men først og fremmest er rammehistorien med den fortællende nymfoman Joe (Charlotte Gainsbourg) og den lyttende humanist Seligman (Stellan Skarsgaard) bedre integreret og mere meningsfuld. Hvor det rapsodiske var charmen i den korte, har den lange helstøbthed på sin side.

Medvirkende: Charlotte Gainsbourg, Stacy Martin, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Jamie Bell

Instruktør: Lars von Trier

Med danske undertekster
Varighed 330 min. + 30 min. Pause.
Tilladt over 15 år

Forestillinger
 

 • Torsdag den 8. januar kl. 17
 • Onsdag den 14. januar kl. 17.30
 • Lørdag den 31. januar kl. 17
 • Lørdag den 7. februar kl. 14

"Stille hjerte"

Stille-hjerte_450Foto Rolf Konow

Bille August vender tilbage til den danske scene og den nordiske tone med sin bedste film siden "Den gode vilje". I modsætning til "Marie Krøyer" fra 2012 har "Stille hjerte" et manuskript af Christian Torpe, der er som skræddersyet til Augusts spidskompetencer. Den dødssyge Esther (Ghita Nørby) vil tage afsked med livet, og familien mødes for at sige farvel. Men man er måske ikke helt enige om dødshjælp alligevel. "Stille hjerte" er et stort gennembrud for Danica Curcic.

Medvirkende: Ghita Nørby, Morten Grunwald, Paprika Steen, Danica Curcic

Instruktør: Bille August

Varighed 98 min.

Engelske undertekster
Tilladt over 11 år

Forestillinger

 • Lørdag den 17. januar kl. 19.15
 • Onsdag den 18. februar kl.16.45
 • Tirsdag den 24. februar kl. 16.45

"Kapgang"

 kapgang2_450Foto: Bjørn Bertheussen

Niels Arden Oplevs filmatisering af den nyslåede kongelige teaterchef Morten Kirkskovs roman "Kapgang" ligger på mange måder i naturlig forlængelse af Oplevs publikumstræffer "Drømmen". Der er kælet for 1970’er-detaljerne i fortællingen om den 14-årige Martin, der på rekordtid skal forholde sig til sin mors død, sin første brandert, 'den første gang' og den symbolsk akavede kapgang. Pubertetens tvetydige seksuelle orientering er fortællingens joker.

Medvirkende: Villads Bøye, Frederik Winther Rasmussen, Kraka Donslund Nielsen, Anders W. Berthelsen

Instruktør: Niels Arden Oplev

Varighed 108 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 11 år

Forestillinger

 • Søndag den 11. januar kl. 16.30
 • Onsdag den 21. januar kl. 19.30
 • Onsdag den 11. februar kl. 19.00

"Klumpfisken"

klumpfisken2Foto: Framegrab

Provinsen behøver ikke beskrives som grotesk. I sin fine debut har Søren Balle gjort sig store anstrengelser for at give æresoprejsning til virkeligheden i UdkantsDanmark. Det kan ses og fornemmes, at filmholdet har brugt tid på at falde til i fiskerimiljøet i Hirtshals. Også den skrøbelige kærlighedshistorie mellem den hårdt pressede fisker Kesse (Henrik Birch) og havbiologen og københavnersnuden Gerd (Susanne Storm) er troværdig i hænderne på en lovende debutant.

Medvirkende: Henrik Birch, Susanne Storm, Lars Topp Thomsen, Jacob Hauberg Lohmann

Instruktør: Søren Balle

Varigheden: 100 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 7 år

Filmvisninger

 • Lørdag den 10. januar kl. 16.45
 • Onsdag den 18 februar kl. 21.45

"Når dyrene drømmer"

naar-dyrene-droemmerFoto: Rolf Konow

Der var internationale roser, da "Når dyrene drømmer" blev vist i Cannes. Det var dog ikke nok til at lokke et dansk publikum i biografen. Den poetiske varulvefilm om den 16-årige Marie fra den jyske vestkyst faldt mellem de to stole. Teenagerne ville ikke røre dansk horror med en ildtang, mens de voksne reagerede med varulve-allergi. Men Jonas Arnbys debut har fine filmfotografiske kvaliteter og Sonia Suhl i hovedrollen er som filmen i øvrigt særlig. Om end ikke særlig uhyggelig.

Medvirkende: Sonia Suhl, Lars Mikkelsen, Sonja Richter, Jakob Oftebro

Instruktør: Jonas Alexander Arnby

Danmark, 2014

Varigheder 84 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger

 • Onsdag den 7. januar Kl. 21
 • Onsdag den 21. januar kl. 21.30
 • Onsdag den 28. januar kl. 21.

Dokumentarfilm

 

"Så meget godt i vente"

Saa-meget-godt-i-vente 2_450Foto: Danish Documentary Production

Niels Stokholm på Thorshøjgaard er en biodynamisk bondemand, der takker solen for gaverne og nedgraver kohorn med kolort for at lave supergødning. Det kan lyde håbløst naturromantisk, men Niels tror, det er fremtidens vej. Phie Ambo følger ham i en engageret dokumentar med nogle af de smukkeste danske landskabsbilleder i mands minde. Mød bonden, der leverer topkvalitet til Noma med metoder, der får bureaukratiet til at true ham med bål og brand.

Medvirkende: Niels Stokholm m.fl.

Instruktør: Phie Ambo

Varighed: 95 min.

Engelske undertekster

Tilladt for alle

Vises onsdag d. 28. januar kl. 19.30

"Cirkusdynastiet"

Cirkusdynastiet_hovedstillFoto: Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn

Dansk dokumentarfilm farer rundt i den store verden og sætter politisk dagsorden fra Indonesien til Zimbabwe. Men der ligger lige så spændende historier uden for døren, hvis man som Anders Riis-Hansen tager tiden til at opsøge dem. Hans to sæsoner i Cirkus Arena har resulteret i en prægtig cirkusfilm med et medrivende Romeo & Julie-drama, da cirkusprinsessen Marrylu og cirkusprinsen Patrick fra klanerne Casselly og Berdino forelsker sig i hinanden.

Medvirkende: Patrick Berdino, Merrylu Casselly

Instruktør: Anders Riis-Hansen

Varighed 95 min.
Engelske undertekster
Tilladt for alle

Forestillinger

 • Søndag den 18. januar kl. 16.45
 • Onsdag den 11. februar kl. 21.15
 • Onsdag den 25. februar kl. 19.15

Se hele programmet her