Bastarden udpeget som Danmarks Oscar-kandidat

OSCAR 2024. Den danske Oscar-komité har udpeget 'Bastarden' af Nikolaj Arcel som Danmarks Oscar-kandidat i kampen om en nominering i kategorien ’International Feature Film'.

Den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, udpegede tirsdag morgen Danmarks officielle Oscar-kandidat. Valget faldt på Nikolaj Arcels anmelderroste storfilm 'Bastarden', der nu skal kæmpe med film fra resten af verden om en nominering i kategorien 'International Feature Film' ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles. 

Jacob Neiiendam, chef for Filminstituttets Internationale afdeling og forperson for komitéen, siger:

”De seneste uger har gjort det meget klart, at ’Bastarden’ er den stærkeste danske kandidat til at opnå en Oscar-nominering. Den fik en fantastisk modtagelse fra anmeldere og awards-eksperter ved verdenspremieren i hovedkonkurrencen i Venedig og på de efterfølgende festivaler i Telluride og Toronto. Alle tre topklasse-festivaler har de seneste år været afgørende på vejen til en nominering. Filmen er desuden sikret amerikansk distribution gennem Magnolia, der tidligere har bragt ’En kongelig affære’, ’Jagten’ og ’Krigen’ frem til en plads ved Oscar-showet”.

Om Bastarden

'Bastarden' af Nikolaj Arcel centrerer sig om den fattige soldat Ludvig Kahlen, spillet af Mads Mikkelsen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Her støder han dog på modstand fra den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, hvilket fører til en intens konflikt.

Filmen blev ved sin verdenspremiere i Venedig Film Festivals hovedkonkurrence rost af en samlet international anmelderstand, som især lovpriste Mads Mikkelsens præstation og filmens episke scope. Branchemagasinet Variety fremhævede Arcels "... sikre, old-school fornemmelse for episke periodefilm," og Hollywood Reporter betegnede filmen som "... en fremragende historie drevet af et godt manuskript og stærkt skuespil" og skrev videre: "Der er en kunst i at bringe vitalitet og modernitet til historisk drama, og Arcel viser, at han har et godt greb om det." Udover Venedig har 'Bastarden' deltaget på flere prominente festivaler, blandt andet Telluride, Toronto og San Sebastian. 

'Bastarden' er baseret på Ida Jessens roman 'Kaptajnen og Ann Barbara', og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Nikolaj Arcels seneste danske film, 'En kongelig affære', var i 2013 nomineret til en Oscar. 'Bastarden' har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen får dansk biografpremiere den 5. oktober 2023.

Den danske Oscar-komité

Den danske Oscar-komité består i år af følgende medlemmer:

Organisation Medlem
Dansk Filmklipperselskab Henrik Thiesen, Klipper
Danske Biografer Sune Lind Thomsen, Biografejer, Gentofte Kino
Danske Dramatikere Ina Bruhn, Forfatter
Danske Filmkritikere Jacob Ludvigsen, Filmredaktør, Soundvenue
Danske Filminstruktører Lisa Jespersen, Filminstruktør
Dansk Filmfotograf Forbund Louise Mclaughlin, DOP
Det Danske Filminstitut Jacob Neiiendam (Forperson), Chef for International
Lena Juhl Seidelin, Lanceringskonsulent, Spillefilm
Producentforeningen Pernille Bech Christensen

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille én film til nominering i kategorien 'International Feature Film'. Sidste år endte 93 film med at gå videre i udskilningsløbet.

Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. december 2022 til 31. oktober 2023, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Læs mere om den danske Oscar-komité og processen for udvælgelsen: https://www.dfi.dk/stoette/stoette/oscar 

Tidsfristen for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er den 2. oktober. Herefter vurderes alle de indstillede film og reduceres til en liste på 15 film. Denne såkaldte shortliste annonceres den 21. december. 

Kontakt

Jacob Neiiendam
Afdelingschef, International
Tlf. +45 2618 8865
jacobn@dfi.dk

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien 'International Feature Film', udmeldes den 23. januar 2024. Den 96. Oscar-prisuddeling afholdes den 10. marts 2024 i Los Angeles. 

Danske Oscar-film

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori:

Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Senest i 2023 opnåede Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm 'A House Made of Splinters' en nominering i kategorien for bedste dokumentarfilm og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens 'Ivalu' i kategorien 'Live action-kortfilm'. 

Herunder ses de danske kandidater i den internationale kategori ved de seneste 10 Oscar-prisuddelinger. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2023 Holy Spider / Ali Abbasi / Oscar-shortlistet
2022 Flugt / Jonas Poher Rasmussen / Oscar-nomineret
2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret

Over årene har Danmark også markeret sig ved Oscar-festen med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.

Se interview med Nikolaj Arcel om 'Bastarden'