Becker-Larsens fornemmelse for kvantefysik

FILM & FORSKNING. Lars Becker-Larsen er blandt de danske dokumentarister, der i sine film forener film og forskning. Hans seneste film, "Den forunderlige kvanteverden", har netop vundet juryens særpris ved European Science TV & New Media Festival i Lissabon. Filmen kan ses på Filmcentralen.

Lars Becker-Larsen har høstet stor ros for sin videnskabelige tilgang til dokumentarfilm, hvor han arbejder dedikeret på at formidle komplekst stof på en mere tilgængelig måde.

Hans seneste film, "Den forunderlige kvanteverden", er et oplagt eksempel herpå. Filmen kan ses online på Filmcentralen, hvor den ligger frit tilgængeligt. Becker-Larsen har netop været i Lissabon for at modtage juryens særpris ved European Science TV & New Media Festival for netop denne film, en pris indstiftet til lejligheden:

Dokumentar og Videnskab

Det Danske Filminstitut og Creative Europe Desk Danmark står bag et nyt initiativ, der skal styrke samarbejde og skabe varige netværk mellem dokumentarister og forskere. Initiativet skal både føre til bredere formidling af forskningen og indhente flere midler til produktion af dokumentarfilm.

Arbejdsgruppen bag initiativet: Alfred Birkegaard Hansted, Kristian Moltke Martiny, Signe Byrge Sørensen samt Ane Mandrup og Ene Katrine Rasmussen.

Creative Europe er Europa-Kommissionens rammeprogram til støtte af kultur og medier i Europa.

Horizon 2020 er et forsknings- og innovationsprogram under Europa-Kommissionen. I perioden 2014-2020 er der afsat 600 mia. kr. til forskningsprojekter med et klart mål om at styrke forskningen i Europa, så den er både holdbar og konkurrencedygtig.

"Det er en stor ære for mig, at de har indstiftet en ny pris til mig. Det betyder ærligt talt lige så meget, som hvis jeg havde vundet hovedprisen," fortæller Lars Becker-Larsen.

Fremtidens supercomputere

"Den forunderlige kvanteverden" handler om kvantefysikkens muligheder, mere specifikt hvordan vi kan bruge den til at skabe supercomputere. Hvor kvantefysikken for blot få år siden var en mystisk og næsten komplet utilgængelig størrelse, har senere tids gennembrud ført til muligheden for en praktisk anvendelse, der kan revolutionere den globale informationsteknologi.

Fremtidens supercomputer kan spores tilbage til de efterhånden berømte samtaler mellem Niels Bohr og Albert Einstein fra 1920 om kvantefysikkens verdensbillede. Disse udvekslinger er en vigtig del af Becker-Larsens film, og det var noget, der blev særligt fremhævet af juryen. En fremstilling, der gjorde det videnskabelige element væsentligt mere tilgængeligt:

"Et medlem af juryen fortalte, at han først nu havde forstået, hvordan kvantefysikken virker," siger instruktøren.

Becker-Larsen selv taler gerne om vigtigheden af brobyggere mellem kultur og videnskab:

"Videnskaben og filmmediet passer utrolig godt sammen, men dette instrument til formidling bliver ikke værdsat nok."

Én af Becker-Larsens bekymringer er, at redaktionerne på tv-kanalerne ikke tager feltet alvorligt. Men interessen fra publikum er der i høj grad, understreger han. Han påpeger, hvordan han for nylig blev ringet op af en gymnasieelev, der var blevet inspireret til at skrive en opgave om kvantefysik efter at have set hans film.

"Dokumentarfilm har evnen til at fortælle noget væsentligt og er ikke – som nogle kritikere vil hævde – et medium med lavere lixtal."

Kvantefysik i Palæstina

European Science TV & New Media Festival har turneret rundt i Europa og lagde vej forbi København i sommers som del af EuroScience Open Forum (ESOF). Men også filmen får lov at rejse rundt: "Den forunderlige kvanteverden" bliver gennem Science Film Festival – organiseret af Goethe Instituttet – bragt til et nyt publikum i det sydøstlige Asien, Mellemøsten og det nordlige Afrika.

Ganske usædvanligt vil filmen blive vist i blandt andet Filippinerne, Malaysia, De Forenede Arabiske Emirater, Sudan, Egypten, Jordan og endog Palæstina. Politisk vil det være for farligt for Becker-Larsen at være til stede til flere af disse visninger, men han er fuld af lovprisninger til arrangørerne for det mod, det har krævet at arrangere dem.

Foruden de førnævnte festivaler deltog filmen også i International Science Film Festival of Athens (ISFFA), hvor den modtog en Special Mention.

"Den forunderlige kvanteverden" er produceret af Gitte Randløv for Masto Media med støtte fra Det Danske Filminstitut.