Bronzeholdet og den glemte guldalder

STREAMING. I 1940’erne og 50’erne havde Danmark nogle af Europas bedste fodboldspillere. Se 38 historiske fodboldfilm, og læs journalist og forfatter Niels Jørgen Larsens beretning om Bronzeholdet fra OL 1948 i temaet ’Det glemte landshold’ på 'Danmark på film'.

Dansk fodboldhistories største kampe til dato foregik Grundlovsdag 5. juni 1985 med 4-2-sejren over Sovjetunionen i Idrætsparken og 26. juni 1992 med EM-finalesejren over Tyskland i Göteborg. EM nærmer sig med raske skridt, og vi kan håbe, at nye datoer snart skriver sig ind i fremtidens historiebøger.

Mindre kendt i dag er begivenheden den 5. august 1948. Det var dagen, hvor Danmark ved De Olympiske Lege i London besejrede Italien i kvartfinalen med 5-3. En kamp og et resultat, der fik en enorm betydning for mange danske spillere og blev startskuddet for den mest markante epoke, danske spillere har skabt i den italienske Serie A, der på det tidspunkt var verdens bedste. I London vandt det danske landshold ’kun’ bronze, men en guldalder for dansk fodbold blev sparket i gang.

John Hansen, der scorede fire mål i kampen, og holdkammeraternes præstation skabte hype om skandinavisk fodbold i Italien. De følgende år kom 15 danske spillere til italienske klubber.

Læs hele historien om Bronzeholdet og se fodboldfilm i temaet 'Det glemte landshold' på streamingsitet 'Danmark på film'. Temaet rummer 38 film og klip om fodbold fra 1914 til 1966.

Det danske landshold træner – og viser fodboldtricks! – forud for Olympiaden i London 1948.