Bulgarsk-danske Godless vinder CPH PIX

PRISER. Det blev til to priser til dansk film på årets CPH PIX og BUSTER ved prisuddelingen den 4. november. Festivalens hovedpris New Talent Grand PIX gik til det bulgarske drama "Godless", der er koproducereret med danske filmfolk.

Da CPH PIX uddelte årets priser fredag den 4. november, løb Ralitza Petrovas bulgarsk-danske "Godless" med festivalens hovedpris, New Talent Grand PIX. Med prisen følger 10.000 euro til den debuterende instruktør. 

Det blev Gudmundur Arnar Gudmundssons danskproducerede "Heartstone", der vandt publikums hjerte som modtager af Politikens Publikumspris, mens danske Amalie Næsbys "Ztriwer" vandt Politiken Fondens Bedste Kortfilm for Børn på BUSTER. Den sidste af festivalens fire priser, Nordisk Film Fondens Bedste Børnefilm, gik til svenske Alexandra-Therese Keinings BUSTER-film "Girls Lost".  

Godless

"Godless", vinderen af hovedprisen New Talent Grand PIX, udspiller sig i en fjern bulgarsk by, hvor en sygeplejerske passer ældre mennesker med demens og supplerer sin indkomst og morfinafhængighed ved at sælge deres id-kort på det sorte marked. Da hun møder en ny patient, åbner en anden verden sig for hende, og det får voldsomme konsekvenser.

"Godless" vandt i august tre priser på på Locarno Filmfestivalen, heriblandt hovedprisen Den gyldne Leopard.

Filmen er koproduceret med danske Snowglobe med producerne Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel ved roret, og det meste af klipning og efterarbejde er sket i Danmark. Peter Albrechtsen har stået for filmens lyddesign, mens Ian Bach og Slowmotion FX har stået for colourgrading. "Godless" er koproduktionsstøttet af Det Danske Filminstitut.

Læs også: Tre store priser til Godless

Heartstone

Gudmundur Arnar Gudmundssons danskproducerede "Heartstone" fik flest stemmer fra festivalens gæster og vandt dermed Politikens Publikumspris. Dagen efter overrækkelsen på CPH PIX kunne "Heartstone" skrive endnu en pris på listen, da den lørdag også vandt hovedprisen på Nordische Filmtage Lübeck.

Filmen har nu vundet i alt ti internationale priser siden verdenspremieren i Venedig i august.

"Heartstone" er produceret af Lise Orheim Stender og Jesper Morthorst for SF Studios Production og koproduceret af islandske Join Motion Pictures. Filmen har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut gennem konsulentordningen.

Læs også: Lübecks to største priser til danske film

Ztriwer

Danske Amalie Næsbys "Ztriwer" er årets vinder af Politiken Fondens Bedste Kortfilm for Børn på BUSTER – filmfestivalen for børn og unge, som fra i år er en integreret del af CPH PIX.

Filmen handler om zebraen Zøren, der er den sejeste danser på savannen. Da hans striber bliver stjålet efter bad i et vandhul, står Zøren over for store overvejelser. Hvordan kan han nu vende tilbage til flokken? Er han overhovedet en zebra, når han ikke har nogen striber?

"Ztriwer" er Amalie Næsbys afgangsprojekt fra Filmskolen. Filmen er produceret af Niclas Warner, og Per Vers har rappet speaken på syngende århusiansk. 

Se mere om årets vindere på CPH PIX