The Cave vinder i Toronto

PRISER. Søndag blev det til en af Toronto Filmfestivalens eftertragtede publikumspriser til 'The Cave', instrueret af Feras Fayyad og produceret af Danish Documentary Production. Også kritikerne har taget varmt imod Fayyads krigsportræt fra Syrien.

Feras Fayyads danskproducerede 'The Cave' vandt søndag Toronto Filmfestivalens Grolsch People’s Choice Award i dokumentarkategorien. Publikumspriserne på den prominente canadiske festival anses for at være særligt betydningsfulde, da de skaber opmærksomhed om vinderne her i starten af efterårets og vinterens mange store internationale filmbegivenheder, med Oscarnomineringerne i januar som den største. 

Søndag aften blev det til endnu en pris til 'The Cave', nemlig juryen særpris ved Camden Filmfestival i Maine i USA.

Filmen er udtaget til en række festivaler i efteråret, herunder BFI London Filmfestivalen i oktober.

Flot modtagelse

Filmkritikerne over en bred kam har taget varmt imod filmen ved verdenspremieren i Toronto.

"Feras Fayyads stærke portræt skiller sig ud fra flertallet af de dokumentarer, der laves om krigen i Syrien. På modig vis sætter filmen kvinders uafviselige bidrag til overlevelse i centrum," skriver Variety.

Som en "gribende efterfølger" til Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo' tilbyder filmen "et hektisk, skræmmende vindue ind til Syriens sammenbrud, og filmen er en nervepirrende thriller, der skifter mellem handlinger af mod og handlinger af total fortvivlelse," lyder det fra IndieWire.

"Fayyad og filmens fotografer og klippere fører deres kameraer og former scenerne så smukt, at 'The Cave' både er pågående virkelig og et nænsomt gennemarbejdet filmisk værk," skriver The Hollywood Reporter.

Dr. Amani i centrum

'The Cave' tager publikum med til den østlige del af Ghouta, en forstad til den syriske hovedstad Damaskus.

Her, i huler og gange under krigsmarken, gemmer der sig et hemmeligt hospital. Hospitalet drives af børnelægen Amani og hendes team bestående af læger og sygeplejersker. I det underjordiske mørke genskabes håbet for de tusindvis af børn og voksne, som er ofre for de brutale krigshandlinger.

Foruden en Oscar-nominering blev Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo' (2017) hædret med en lang række priser, blandt andet på Sundance Filmfestivalen og CPH:DOX. 

'The Cave' er produceret af Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production med støtte fra blandt andet Filminstituttet, TV 2 Danmark, National Geographic og IMS International Media Support.

Eva Mulvads dokumentarfilm 'Love Child' og Daniel Borgmans drama 'Harpiks' deltog også på årets Toronto Filmfestival.