Feras Fayyad: "Dr. Amani udfordrer stereotyperne"

INTERVIEW. For Feras Fayyad er 'The Cave' en dybt personlig film, der trækker tråde tilbage til hans barndoms stærke kvindelige familieklan. Den syriske instruktør fortæller i et engelsk interview om sin dokumentar, der følger lægen Dr. Amani og hendes team på et underjordisk hospital i Al Ghouta. Filmen er produceret af Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær for Danish Documentary Production og har verdenspremiere på den prominente Toronto Filmfestival den 5. september.

Den syriske instruktør Feras Fayyad rejste i 2017 rundt på festivaler med sin roste – og siden Oscar-nominerede – dansk-støttede dokumentar 'De sidste mænd i Aleppo'. På Berlin Filmfestivalen mødte han producer Kirstine Barfod, og han introducerede hende til de klip med den unge syriske læge Dr. Amani, som han havde lagret på sin telefon.

"Det var en historie om en kvindelig karakter, der kæmper mod stereotyper, og som aktivt handler for at ændre sine omgivelser. Dr. Armani inspirerede de andre kvinder til at komme og arbejde med hende på det underjordiske hospital. Det var en historie, som vi og vores selskab virkelig kunne relatere os til."

Sådan kommenterer Kirstine Barfod fra Danish Documentary Production tilblivelsen af 'The Cave' i et engelsk interview med Feras Fayyad, hvor instruktøren fortæller om kontakten til det danske producerhold, der også tæller Sigrid Dyekjær, om mødet med filmens kraftfulde midtpunkt, den 29-årige Dr. Amani, og om at give stemme til kvinder og deres krav på ligestilling og respekt. 

Læs hele interviewet på engelsk.

'The Cave' har premiere på Toronto Filmfestival, der løber fra 5. til 15. september, og har fået den særlige ære at åbne festivalens sektion for dokumentarfilm.