Druk og The Cave rykker frem i European Film Awards

NOMINERINGER. 'Druk' står stærkt ved nomineringerne til European Film Awards, hvor også 'The Cave' er med i opløbet. Prisuddelingen finder i år sted som en virtuel begivenhed over fire dage med finale den 12. december.

Der var flere prominente nomineringer til dansk film, da det europæiske filmakademi afslørede kandidaterne til årets European Film Awards, populært kaldet de europæiske Oscars, der uddeles i december.

Topscoreren er Thomas Vinterbergs 'Druk', der er nomineret i fire kategorier, mens Feras Fayyads 'The Cave' rykker videre til finalen for bedste europæiske dokumentarfilm:

  • Europæiske film: Thomas Vinterberg og Zentropas 'Druk'
  • Europæiske dokumentarfilm: Feras Fayyad og Danish Documentarys 'The Cave'
  • Europæiske instruktør: Thomas Vinterberg for 'Druk'
  • Europæiske mandlige skuespiller: Mads Mikkelsen i 'Druk'
  • Europæiske manuskriptforfatter: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm for 'Druk'

'Druk', der var udtaget til festivalerne i Cannes og Toronto, vandt i sommer prisen for bedste Art House Cinema i Frankrig og for bedste mandlige skuespiller på San Sebastián Filmfestivalen i september. Senest vandt 'Druk' hovedprisen på London Filmfestivalen. Herhjemme har Vinterbergs film rundet næsten 720.000 solgte billetter. Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen har produceret for Zentropa.

'The Cave' har modtaget international hæder det seneste år, fra publikumprisen på Toronto Filmfestival sidste år til en Oscar-nominering i 2020. Senest ved Emmy-uddelingerne var der trofæer til filmens fotografer, Muhammed Khair Al Shami, Ammar Sulaiman og Mohammed Eyad, samt til producerne Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær fra Danish Documentary.

En stribe danske koproduktioner er også blandt de nominerede, herunder animationsfilmen 'Calamity' og dokumentaren 'Little Girl', begge resultatet af fransk-danske samarbejder. 

Få overblik over alle nomineringer til European Film Awards 2020.

Tidligere danske prisvindere

De seneste ti år har dansk film vundet flere priser ved den europæiske filmfejring, blandt andet Thomas Vinterbergs 'Kollektivet' og 'Jagten', Martin Zandvliets 'Under sandet', Joshua Oppenheimers 'The Act of Killing', Susanne Biers 'Den skaldede frisør' og Lars von Triers 'Melancholia'. Find den samlede oversigt over danske prisvindere.

Virtuel prisuddeling

European Film Awards er blevet uddelt årligt siden 1988 til film produceret i Europa og til europæiske producenter, instruktører og skuespillere. Prisuddelingen afholdes i år virtuelt i flere etaper:

9. december: tekniske priser.
10. december: priser for bedste koproduktion og kortfilm samt universiteternes pris.
11. december: priser til bedste komedie og bedste animation.
12. december: finaleaften fra museet Futurium i Berlin med uddeling af priser for blandt andet bedste film, bedste skuespillere og bedste instruktør.

Om European Film Awards

Den årlige prisuddeling er organiseret af det europæiske filmakademi (European Film Academy), der blev etableret I 1988 med det formål at fremme Europas filmkultur. Akademiet tæller i dag mere end 3.800 filmfolk. Ud over European Film Awards organiserer akademiet også seminarer og workshops med fokus på filmpolitik, økonomi, kreative samarbejder og uddannelse.