Cecilia Lidin anbefaler på CPH:DOX

CPH:DOX. Filminstituttets konsulent for kort- og dokumentarfilm Cecilia Lidin ser frem til at se film online på festivalen. Her fortæller hun om nogle af de film i festivalens program, der har fanget hendes blik.

På trods af det noget reducerede program på CPH:DOX er der en række spændende og ambitiøse film, og en del af disse skildrer på forskellig vis folk på flugt. Ved første øjekast er det oplagt at tænke, at disse film er variationer over den samme historie, men sandheden er, at hvert enkelt menneskes historie er både unik og universel – og det gælder også fortællinger om mennesker, der af den ene eller anden grund er tvunget væk fra deres land. Det er to af festivalens danske titler bevis på.

Anbefalinger på CPH:DOX

'A New Beginning' af Ala'a Mohsen. Foto: Larm Film

A New Beginning – Ala’A Mohsen  

Instruktør Ala’A Mohsen følger i filmen ’A New Beginning’ en far og søn, som starter på en frisk i Norge efter en lang, traumatisk flugt fra Syrien. Det er en stilfærdig og poetisk fortælling, som ikke har fokus på krigens dramatiske bagtæppe, men som titlen indikerer prøver at fokusere på den indstilling, der præger mange flygtninge: Ønsket om at integrere sig i deres nye land. Men det er selvfølgelig lettere for Kais på fem år, som straks lærer sproget og går med i 17. maj-optoget med klassen, end det er for den voksne Rabeea, som kæmper med sproget og de kulturelle forskelle, der er på at være far i Syrien og i Norge.

'En splittet familie' af Mira Jargil - Foto: Moving Documentary

En splittet familie – Mira Jargil

I ’En spillet familie’ følger vi Rana, som har taget den sværeste beslutning, en mor kan tage. Truet på livet som kvindelig læge tvinges hun på flugt – og for at skåne sine drenge for den farlige rejse væk fra Syrien efterlader hun dem i Aleppo i troen på, at de kan genforenes, så snart hun trygt er landet i Danmark. Men virkeligheden er en anden, og mere end to år går, før de genforenes. Det bliver to år, hvor drengene må klare sig selv i Tyrkiet, hvor de bliver mere og mere traumatiserede. Instruktør Mira Jargil har fulgt Rana i den lange, svære venteperiode og er med, når drengene endelig ankommer til Danmark. Denne fine og nære skildring af en splittet familie er mere end en fortælling om krig, flugt og systemer, der svigter. Den handler lige så meget om at leve med de valg, man har taget, og den evige tvivl, om det var det rigtige.

'Vinterrejse' af Anders Østergaard - Foto: Plus Pictures

Vinterrejse – Anders Østergaard

CPH:DOX's varemærke er filmiske fortællinger, der befinder sig et sted mellem dokumentar og fiktion, og et stærkt eksempel på denne hybride form er ’Vinterrejse’. Anders Østergaard bearbejder arkivmateriale, iscenesætter og bruger ingen mindre end den legendariske Bruno Ganz til at spille hovedrollen i en ukendt fortælling fra Nazi-Tyskland. Det er fortællingen om det jødiske kulturforbund skabt af Goebbels for at opretholde landets renommé. Så gå ikke glip af en stærk fortælling i en medrivende form og den nu afdøde Bruno Ganz i hans allersidste rolle.

Ud over disse titler er der en lang række film, jeg glæder mig til at se: ’Erikos verden’ af Jannik Splidsboel, ’Rejsen til Utopia’ af norsk/danske Erland Moe og ’Songs of Repression’ af dansk/tysk/chilenske Estephan Wagner og Marianne Hougen-Moraga. Disse titler vidner om en stor diversitet i såvel tema som form og repræsenterer som sådan en dansk filmbranche sprængfyldt af talent!

Digital CPH:DOX

Der er stadig masser af film på programmet, selv om den fysiske version af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX er aflyst som konsekvens af coronavirus.

Få overblik over alle titlerne i festivalens onlineprogram, og se filmene frem til den 5. april.