CPH PIX viser talentfilm med stor spændvidde

INTERVIEW. Årets særudgave af CPH PIX præsenterer et program med nye danske talentfilm. De otte film afspejler en talentmasse, der både tør tage chancer og sætter dagsordener, lyder det fra festivaldirektør Tine Fischer.

CPH PIX, der i sin fulde form er udskudt på grund af corona, løber af stablen i år som en særudgave. I samarbejde med Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus præsenterer festivalen et program, der består af otte nytænkende danske talentfilm.

Talenterne har altid fyldt meget på festivalen, og i år får de endnu mere fokus. Festivaldirektør Tine Fischer fortæller:

"Vi har brug for talenterne! Så simpelt er det. Ikke kun fordi de repræsenterer næste generation af instruktører, men i mindst lige så høj grad fordi det historisk set er talenterne, der tager chancer og har en langt mere risikovillig kunstnerisk adfærd end de kolleger, der har en længere karriere bag sig."

Fokus på minoriteters tilstedeværelse og repræsentation er blevet dagsordensættende, ikke kun i kunsten, men i et bredere samfundsmæssigt perspektiv. Det spejles også i de nye talentfilm.

- Tine Fischer, festivaldirektør for CPH PIX

Talentmassen i dansk film i dag viser ifølge Tine Fischer en stor spændvidde:

"Der er instruktøren med den sikre hånd, der lige rundt om hjørnet kan træde roligt ind i det kommercielle biografmarked, over det kunstnerisk særegne auteur-talent, til det seriøst risikovillige og vilde sind. Dén spændvidde er en gave," siger Tine Fischer, der understreger, at risikovilligheden er central.

"Dansk film har brug for en visionær investering i den originalitet, der ligger bag. Instruktørernes mod skal udfordres, udvikles og understøttes, så de er med til at tegne dansk film fremover og fastholde den markante internationale position, Danmark har været kendt for."

Diversitet på programmet

Spændvidde er også kendetegnende for de otte udvalgte talentfilm, der bliver vist på årets CPH PIX. Genremæssigt spænder de fra anarkistisk komedie i ’Blokhavn’ til kafkask absurditet i 'Den Næstsidste'. Fælles for alle filmene er, at de afspejler en tendens i nye danske talentfilm, hvor diversitet og repræsentation er i højsædet.

"Hvis man i mange år talte om, at dansk film var leveringsdygtig i hvide middelklasse-fortællinger, så er diversiteten i dag radikal anderledes. Fokus på minoriteters tilstedeværelse og repræsentation er blevet dagsordensættende, ikke kun i kunsten, men i et bredere samfundsmæssigt perspektiv. Det spejles – heldigvis – også i de nye talentfilm," siger Tine Fischer.

”Der er nye stemmer, minoriteter i centrum og historier, som ligger langt fra 2100 Ø, og samtidig er der en enorm kunstnerisk alsidighed i de otte film. Der er ingen tvivl om, at dansk talentfilm rykker."

Se de otte film på årets CPH PIX, der finder sted i København i Grand Teatret og i Øst for Paradis i Aarhus fra 6. til 13. december.

CPH PIX 2020

De otte danske talentfilm på årets CPH PIX er:

  • Blokhavn af Gigis
  • Den blå orkide af Carl Marott
  • Den Næstsidste af Jonas Kærup Hjort
  • En helt almindelig familie af Malou Reymann
  • Kød & blod af Jeanette Nordahl
  • Psykose i Stockholm (svensk-dansk) af Maria Bäck
  • Shorta af Frederik Louis Hviid og Anders Ølholm
  • The Trouble With Nature af Illum Jacobi

 

Tags: CPH PIX