Danica Curcic og Søren Malling til London

FESTIVAL. Når London Filmfestival ruller den røde løber ud i oktober, er det med danske "Darling", "Gud taler ud", "Vinterbrødre" og "Bobbi Jene" på programmet. Alle fire film kan ses i danske biografer hen over efteråret.

Fra den 4. til 15. oktober afholdes for 61. gang Storbritanniens største filmfestival i London, og fire film skal repræsentere dansk film. Birgitte Stærmoses kærlighedsdrama "Darling" med Danica Curcic og Ulrich Thomsen får verdenspremiere på festivalen, mens Henrik Ruben Genz' komedie "Gud taler ud" med Søren Malling får international premiere.

Søren Malling vil være en åbenbaring for dem, der kender ham fra hans mere konventionelle tv-roller - Sarah Lutton, London Filmfestival

Udtaget til festivalens prestigefyldte konkurrenceprogram er Hlynur Pálmasons debutspillefilm "Vinterbrødre" samt Elvira Linds "Bobbi Jene". Filmene kæmper om priser for henholdsvis bedste spille- og dokumentarfilm.

Også i London

Flere danske film samt film med danske kræfter bag har fundet vej til London Filmfestivalen:

A Drowning Man – kortfilm af Mahdi Fleifel
Kiwi & Strit Vaskedag – børneanimation af Esben Toft Jacobsen
Mærsk Operaen – af kunstnergruppen Superflex
Thelma af Joachim Trier – dansk koproduceret af Snowglobe
The Nile Hilton Incident af Tarik Saleh – dansk koproduceret af Final Cut for Real

Elegant dansefilm og forrykt dansk humor

Både "Darling" og "Gud taler ud" kommer med varme anbefalinger fra London Filmfestival. Om "Darling" skriver festivalens programkonsulent for nordiske film, Sarah Lutton:

"Denne nervepirrende og omhyggeligt producerede film har en appel og rækkevidde langt ud over de traditionelle forventninger til 'danse-genren'. Hvad enten man er ballet-entusiast eller ej, er det her en film, man må se. Birgitte Stærmoses kontrollerede instruktion balanceres elegant af den empati, med hvilken hun udforsker presset ved performance og kreativt samarbejde."

Lutton fremhæver også det særligt danske ved Henrik Ruben Genz' filmatisering af Jens Blendstrups roman "Gud taler ud":

"Som vi er kommet til at forvente fra dansk humor (tænk 'Mænd & Høns'), er stort set intet forbudt her: radioaktivt nedfald, AIDS, religiøs tilkendegivelse, onani, sex ... Det er en forrykt fortælling, men sød og temmelig snusket (på den gode måde). Og Søren Malling vil være en åbenbaring for dem, der kender ham fra hans mere konventionelle tv-roller."

Med priser i bagagen

De to film udtaget til konkurrenceprogrammet har allerede vundet priser ved internationale festivaler. Ved Locarno Filmfestival i august vandt Elliott Crosset Hove en pris for bedste mandlige skuespiller for sin rolle i broderodysséen "Vinterbrødre". Filmen blev beskrevet af det amerikanske brancheblad Variety som en "sælsom, exceptionelt udført mangel-på-kærlighedshistorie".

I april tog "Bobbi Jene" ikke mindre end tre priser med hjem fra Tribeca Filmfestival inden for dokumentargenren. Om Linds rå skildring af den amerikanske danser Bobbi Jene sagde juryen blandt andet, at filmen skubbede "intimiteten i nonfiktion i nye spændende retninger".

Danske premieredatoer

"Gud taler ud" er i danske biografer fra den 28. september. Filmen er produceret af Morten Kaufmann og Signe Leick Jensen for Toolbox Film. "Darling" er produceret af Peter Aalbæk Jensen og Marie Gade Denessen for Zentropa og får dansk gallapremiere den 10. oktober på CPH PIX.

Også "Vinterbrødre" kan opleves på CPH PIX, hvor den deltager i hovedkonkurrencen for årets bedste debutanter, New Talent Grand PIX. Filmen er produceret af Julie Waltersdorph Hansen og Per Damgaard Hansen for Masterplan Pictures og er endnu ikke sat til premiere i danske biografer. "Bobbi Jene" er produceret af Julie Leerskov og Sara Stockmann for Sonntag Pictures med dansk biografpremiere den 7. december.

Alle film er støttet af Det Danske Filminstitut.

Læs mere om festivalen og se programmet

Trailer til Darling

 

Trailer til Gud taler ud

 

Trailer til Vinterbrødre

 

Trailer til Bobbi Jene