Danica Curcic Shooting Star 2014

BERLIN. Danica Curcic' fyrige skønhed lyser op i dansk film. Den serbiskfødte skuespiller, der er en af de ti europæiske skuespillertalenter under Shooting Stars-initiativet i Berlin, kan ses i fire store roller i 2014, blandt andet som kvinden mellem to mænd i Christian E. Christiansens "Lev stærkt" og i Bille Augusts familiedrama "Stille hjerte".

"Hun er en person, der øjeblikkeligt indtager det rum, hun træder ind i," siger instruktøren Christian E. Christiansen om sin kvindelige hovedrolleindehaver i "Lev stærkt", der havde premiere på filmfestivalen i Rotterdam i januar. "Hun har så stærk end udstråling, at jeg måtte dæmpe den lidt ned for at skabe den rette balance i scenerne."

"Hun er en person, der øjeblikkeligt indtager det rum, hun træder ind i" Christian E. Christiansen

Lynkarriere bliver et fattigt ord, når man skal beskrive den 28-årige Danica Curcic' pludselige opstigen mod stjernerne. Med sin mørke skønhed og viltre sorte hårpragt er den høje, bydende Danica Curcic på flere måder en ny ung kvindetype i dansk film.

Skandinaviske Shooting Stars

Sammen med Danica Curcic tager to af dette års skuespiller-talenter til Berlin med danske film og filmsamarbejder på cv'et.

Jakob Oftebro / Norge

Født 1986. Norsk skuespiller bosiddende i Danmark. Uddannet på Statens Teaterskole i Norge og Danmark.

Jakob Oftebro medvirker i Hans Petter Molands "Kraftidioten", der er udtaget til Berlinalens hovedkonkurrence. Publikum kan i fremtiden opleve den talentfulde skuespiller i bærende roller i danske Christian E. Christiansens drama "Lev stærkt", hvor han spiller side om side med den danske Shooting Star Danica Curcic, og i Ole Bornedals episke krigsserie "1864". Jakob Oftebro har tidligere medvirket i den Oscar-nominerede "Kon-Tiki" samt i den dansk-svenske tv-serie "Broen".  

Edda Magnason / Sverige

Født 1984. Svensk-islandsk skuespiller, musiker, sangskriver og musikproducer.

Edda Magnason fik sin spillefilmdebut som den store svenske jazzsangerinde Monica Zetterlund i Per Flys "Monica Z", hvis soundtrack hun også stod bag. Filmen blev sidste års mest sete film i Sverige og blev for nyligt hyldet ved uddelingen af Sveriges største filmpris, Guldbagge, hvor Edda Magnason vandt for bedste kvindelige hovedrolle, mens Per Fly modtog prisen for bedste instruktør. Den danske instruktør benyttede lejligheden til at rose sin svenske hovedrolleindehaver: "Edda er et fantastisk talent. Som skuespiller kan hun få stor succes. Kameraet elsker hende."

Hun er serbisk af fødsel og tosproget, men kom allerede til Danmark som etårig med sin familie og har boet her siden – uden dog at blive dansk med hud og hår. Som hun siger:

"Jeg er nok lidt Balkan – både i kropssproget og temperamentet og min lyst til at gå i kødet på tingene. Det kan godt være lidt mærkeligt hverken at føle sig 100 procent dansk eller 100 procent serbisk. Men jeg har altid prøvet at se fordelene i det, mere end at se det som en form for rodløshed," siger Danica Curcic, hvis fornavn egentlig betyder "fra Danmark".

Lev-staerkt-danica
Danica Curcic og Cyron Melville i Christian E. Christiansens "Lev stærkt".

Succes på både scene og film

Efter at hun færdiggjorde sin planmæssige skuespilleruddannelse på Statens Teaterskole i 2012, havde Danica Curcic allerede fået tre roller på Det Kongelige Teater – deriblandt den krævende, erotiske titelrolle i Frank Wedekinds klassiker "Lulu". En præstation, der blev meget rost.     

Og i 2014 vil man kunne se hende i større roller i fire nye danske film, deriblandt Bille Augusts intime familiedrama "Stille hjerte" og opfølgeren til krimisuccesen "Kvinden i buret" (2013), der får titlen "Fasandræberne", og som også bygger på en bestseller af Jussi Adler-Olsen.

Stærk sensualitet

Danica Curcic var kun 21 år, da hun tog bachelor i film- og medievidenskab ved Københavns Universitet, og hun tilbragte derpå et år på Dell'Arte International School of Physical Theatre i Californien.             

Udlandet trak, men Danica Curcic satser nu helhjertet på en dansk skuespillerkarriere. Endnu har filmpublikummet ikke set hende i de helt store, krævende hovedroller, men man har allerede fået prøver på gnistrende temperament og stærk sensualitet i tv-serien "Broen 2" (2013), hvor hun spiller en lærerinde med et forbudt forhold til en kvindelig elev, og i gyseren "Over kanten" (2012), hvor hun er den anden kvinde – eksotisk, mystisk og lokkende sat op som kontrast til heltindens blonde hverdagslighed.

Derudover brillerer hun i "Over kanten" også med sine musikalske evner, når hun sætter sig til klaveret og spiller Erik Saties klassiske "Gnosienne No. 4"