Danica Curcic vinder Nordisk Films Pris

PRIS. Danica Curcic modtog som den første skuespiller Nordisk Films Pris ved åbningen af CPH PIX onsdag aften.

Danica Curcic har haft noget af et år. Fire markante filmroller – i Bille Augusts "Stille hjerte", Hella Joofs "All "Inclusive", Christian E. Christiansens "Lev Stærkt" og Mikkel Nørgaards "Fasandræberne" – teaterroller i "Romeo og Julie" og "Lort", udtagelse til Shooting Star i Berlin, Ove Sprogøe Prisen, en Robert og en Bodil. Og nu altså også vinder af den danske filmbranches største talentpris, Nordisk Films Pris, som den første skuespiller nogensinde.

"Jeg vidste slet ikke, at en skuespiller kunne vinde den pris," sagde en beæret Curcic, da hun modtog prisen ved åbningen af CPH PIX i Imperial onsdag aften. "Jeg bed også mærke i, at jeg er den første kvinde siden 1998. Så den her ser jeg som et tegn på nytænkning og en vigtig udvikling, så tak for det," sagde den 29-årige skuespiller og slog et slag for flere kvinderoller i dansk film.

Nordisk Film Prisen

Nordisk Film Prisen blev stiftet i 1996 af Nordisk Film Fonden, som er en del af Egmont Fonden.

Nordisk Film Prisen tildeles årligt for en ekstraordinær indsats inden for dansk film. Fra 2010 er prisen blevet en talentpris, der uddeles i forbindelse med filmfestivalen CPH PIX. Prisen har til formål at belønne et nyt dansk talent, som har ydet en ekstraordinær indsats for at løfte dansk film, enten bag kameraet eller foran kameraet, og derved tilføre det danske filmmiljø noget særligt. Modtageren af prisen skal påskønnes for denne indsats og fremadrettet virke som inspiration for andre.

Prisens størrelse er Nordisk Films alder gange 1000 kr. I 2015 udgør prisen således 109.000 kr.

Rammer som et lyn

Prisen blev uddelt af Michael Noer, som sammenlignede Curcics stjernestatus med Michael Laudrups. Så oplagt var det at give hende prisen, at han for at holde spændingen, omtalte hende som en genstand.

"Vi har stadig svært ved at udtale dens navn korrekt, men dens tilstedeværelse på filmlærredet er uforglemmelig." Det udtales for øvrigt Daanitza (tryk på første stavelse) Tschurtjitsch.

"Danica er fuldstændig unik i sin tilgang til at engagere sig i en rolle," sagde Noer. "Hovedkulds kaster hun sig selv ind i tilblivelsen af en karakter og stiller sig selv fuldstændig til rådighed, uden at gå på kompromis med eller slippe karakterens kerne. Det er derfor ikke uden grund, at årets prismodtager har travlt, men når vi er sammen med hende i biograf mørket – så står tiden stille. Engang imellem rammer et lyn – det går hurtigt, det lyser op og slår ned i os alle - Årets prismodtager er Danica Curcic."

I 2015 kan man bl.a. opleve Curcic i May el-Thoukys romantiske komedie "Lang historie kort" og Daniel Denciks historiske drama "Guldkysten".