Danmarks Sønner får verdenspremiere i Rotterdam

FESTIVAL. Rotterdam Filmfestival har udtaget Ulaa Salims debutfilm ‘Danmarks Sønner’ og May el-Toukhys ‘Dronningen’. Festivalen løber i år fra 23. januar til 3. februar.

Rotterdam Filmfestivalen, der har fokus på værker af unge talenter, har inviteret ‘Danmarks Sønner’ og ‘Dronningen’. Fra den 23. januar kan Ulaa Salims politiske thriller opleves i den hollandske havneby i hovedkonkurrencen Tiger Competition. May el-Toukhys drama deltager i programmet Big Screen Competition, hvor der dystes om muligheden for at blive vist for et bredt publikum i Hollands biografer og på landsdækkende tv.

Begge film er også udtaget til Göteborg Filmfestivalen, der starter 25. januar.

Danmarks Sønner

I ‘Danmarks Sønner’ nærmer årsdagen for et stort bombeangreb i København sig. De yderste fløje er blevet dominerende, og radikaliseringen rundt omkring i landet er taget til. Den stærkt nationalistiske politiker Martin Nordahl spås en historisk jordskredssejr ved det kommende valg. Den 19-årige Zakaria bevæger sig langsomt, men sikkert ud på et radikalt og farligt spor, der kan koste ham og hans familie alt. På sin vej møder han Ali, der kæmper sine egne kampe og bærer på en livsfarlig hemmelighed. Mens der tælles ned til det vigtigste valg i Danmark i nyere tid, tvinges Zakaria og Ali frem mod en afgørende beslutning, der vil få konsekvenser for alle.

Mohammed Ismail Mohammed får sin spillefilmdebut i rollen som Zakaria, og Ali spilles af Zaki Youssef. På rollelisten findes blandt andre Rasmus Bjerg, Olaf Johannessen, Imad Abul-Foul, Morten Holst og Özlem Saglanmak.

Fakta om IFFR

Tiger Competition er festivalens hovedkonkurrence. Den blev stiftet i 1995 og har til formål at finde og belønne internationale filmtalenter. Vinderfilmen af prisen modtager ud over æren også €40,000. I alt otte film er udtaget til Tiger Competition.

Den svensk-danske koproduktion 'Koko-di Koko-da' af Johannes Nyholm er også udtaget til Tiger Competition. Filmen er delvist optaget i Skagen, og Peter Belli spiller en fremtrædende rolle i historien om et ungt par, der fanges i et mareridtsagtigt loop mellem virkelighed og fantasi. Den danske producent er Beofilm.

Vinderen af Big Screen Competition vælges af festivalens publikum. Vinderfilmen vil blive vist i både biografer og på landsdækkende tv i Holland. Med prisen følger €30.000.

Rotterdam Filmfestival afholdes fra 23. januar til 3. februar. 

‘Danmarks Sønner’ er Ulaa Salims første spillefilm – både som instruktør og manuskriptforfatter. Daniel Mühlendorph har produceret for deres fælles selskab Hyæne Film med støtte af Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen. Begge er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2017.

Filmen får sin verdenspremiere i Rotterdam. Der er dansk premiere 11. april.

Dronningen

I 'Dronningen' regerer Anne med stor myndighed i sit eget liv. Hun er succesfuld og kompromisløs i sit virke som advokat og er lykkeligt gift med lægen Peter, med hvem hun har to døtre. Men da hun forfører sin 17-årige stedsøn, Gustav, sætter hun alt over styr. Filmen er en fortælling om begærets pris og løgnens magt og tegner et portræt af et menneske, der drages mod et valg med uoverskuelige konsekvenser.

Trine Dyrholm indtager hovedrollen som Anne, og Gustav spilles af Gustav Lindh. Magnus Krepper ses i rollen som Peter.

‘Dronningen’ er May el-Toukhys anden spillefilm. Manuskriptet er skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med instruktøren. Makkerparret stod også bag el-Toukhys debutfilm, 'Lang historie kort' (2015), der vandt en Bodil for bedste manuskript og for bedste kvindelige hovedrolle samt en Robert til Trine Dyrholm for bedste kvindelige birolle.  

'Dronningen' er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Morten Giese.

Filmen får verdenspremiere på Sundance Filmfestival i januar og har dansk premiere den 28. marts i Biografklub Danmark.