To danske spillefilm kan vinde Göteborgs prestigefyldte Dragon Award

FESTIVAL. May el-Toukhys 'Dronningen' og Ulaa Salims 'Danmarks Sønner' er udtaget til den store nordiske spillefilmkonkurrence på Göteborg Filmfestivalen. I alt 17 danske titler, fra spillefilm til dokumentar og tv, vil være på programmet fra 25. januar, hvor også Mads Mikkelsen hædres og to danske instruktører er i spil til en ligestillingspris.

Når Göteborg Filmfestivalen slår dørene op fra 25. januar, er i alt 17 danske film med til at tegne årets festival, der er kendt som et springbræt ud i verden for ny nordisk film.

Ikke mindst festivalens branchesektion anses for en af de vigtigste mødesteder for internationale filmfolk, journalister og institutioner med interesse i nordiske produktioner.

I spil som bedste nordiske spillefilm

Ulaa Salims 'Danmarks Sønner' og May el-Toukhys 'Dronningen' er blandt de ti titler, der skal dyste i den prestigefyldte hovedkonkurrence om titlen som bedste nordiske spillefilm. Ud over æren modtager vinderen af Dragon Award Best Nordic Film en pengepris på en million svenske kroner. Begge film er også udtaget til Rotterdam Filmfestivalen, der starter 23. januar.

'Danmarks Sønner' er en politisk thriller, der trækker tråde fra gadernes baggårde til gangene på Christiansborg. Filmen, der er Ulaa Salims spillefilmdebut, er produceret af Hyæne Film og får dansk premiere den 11. april.

'Dronningen' har Trine Dyrholm i hovedrollen som den succesfulde advokat, der drages mod et valg med uoverskuelige konsekvenser. May el-Toukhys drama har verdenspremiere på Sundance Filmfestivalen i Utah umiddelbart inden Göteborg. Nordisk Film har produceret filmen, der kan ses herhjemme fra den 28. marts i Biografklub Danmark. 

Et markant dansk islæt ses i den svensk-danske koproduktion 'Koko-di Koko-da' af svenske Johannes Nyholm, også i hovedkonkurrencen. Filmen er delvist optaget i Skagen, og Peter Belli spiller en fremtrædende rolle i historien om et ungt par, der fanges i et mareridtsagtigt loop mellem virkelighed og fantasi. Dansk producer er Beofilm.

Sidst en dansk film vandt for bedste nordiske spillefilm var i 2016, hvor Martin Zandvliets 'Under sandet' høstede den prominente pris.

'Cold Case Hammarskjöld' af Mads Brügger. Foto: Tore Vollan

Film om Hammarskjöld og dansk adel i dokumentardyst

I konkurrencen for nordiske dokumentarfilm, Dragon Award Best Nordic Documentary, deltager Mads Brüggers 'Cold Case Hammarskjöld' og Carl Olssons 'Den frelste jord'.

I 'Cold Case Hammarskjöld' forsøger instruktøren sammen med en svensk efterforsker at opklare det mulige attentat i 1961 på FN's generalsekretær. Dokumentaren er produceret af Wingman Media og har, som 'Dronningen', verdenspremiere på Sundance i dagene før Göteborg Filmfestivalen. 

'Den frelste jord' er Carl Olssons første lange dokumentarfilm, et portræt af den danske landadel, der står med det ene ben i det 18. århundrede og det andet i nutiden. Final Cut for Real står bag produktionen.

Desuden deltager danske Adomeit Film som koproducent på den svensk-dansk-belgiske koproduktion 'Transnistra' af Anna Eborn.

Sidste år vandt Simon Lereng Wilmont dokumentarprisen for 'The Distant Barking of Dogs', og i 2017 gik prisen til Obaidah Zytoon og Andreas Dalsgaard for 'The War Show'.

El-Toukhy og Aspöck nomineret til ligestillingspris

Göteborg Filmfestivalen er vært for den fjerde uddeling af Audentia Award. Prisen, hvis titel refererer til "tapperhed" på latin, er indstiftet af Europarådets filmfond, Eurimages, for at fremme ligestilling i den europæiske filmindustri og gives til en film af en kvindelig instruktør.

Blandt de ti nominerede er, fra Danmark, May el-Toukhy for 'Dronningen' og Frederikke Aspöck for 'De frivillige'. Aspöcks film om magtkampe i et lille fængselskor er desuden udtaget til festivalens program for nordiske komedier. SF Studios producerer 'De frivillige', der har dansk premiere den 13. juni i Biografklub Danmark.

Mads Mikkelsen, Lars von Trier og flere i rampelyset 

Mads Mikkelsen modtager festivalens hæderspris, Nordic Honorary Dragon Award. Skuespilleren føjer sig hermed til listen som tredje danske modtager af hædersprisen, der i 2017 gik til Lone Scherfig og i 2016 til Susanne Bier.

I anledning af prisen viser festivalen en række af Mads Mikkelsens film, blandt andet Joe Pennas 'Arctic' og Julian Schnabels 'At Eternity's Gate' som hans seneste præstationer.

Blandt festivalens gallafilm er Lars von Triers 'The House That Jack Built', Bille Augusts 'Lykke-Per' og Michael Noers 'Før frosten'. 

'De frivillige' af Frederikke Aspöck. Foto: Christian Geisnæs

Alle danske film i Göteborg

Få overblik over de i alt 17 danske titler på Göteborg Filmfestivalen, der løber fra 25. januar til 4. februar. Priser uddeles under afslutningsgallaen lørdag den 2. februar. Se mere på goteborgfilmfestival.se.

Dragon Award Best Nordic Film

 • Dronningen / af May el-Toukhy (nomineret til Audentia Award)
 • Danmarks Sønner / af Ulaa Salim

Dragon Award Best Nordic Documentary

 • Cold Case Hammarskjöld / af Mads Brügger
 • Den frelste jord / af Carl Olsson

Nordic Comedy

 • De frivillige / af Frederikke Aspöck (nomineret til Audentia Award)
 • Ditte & Louise / af Niclas Bendixen
 • Sankt Bernhard Syndikatet / af Mads Brügger

Galla

 • The House That Jack Built / af Lars von Trier
 • Lykke-Per / af Bille August
 • Før frosten / af Michael Noer

Nordic Light (spillefilm)

 • Christian IV – Den sidste rejse / af Kasper Kalle
 • Cutterhead / af Rasmus Kloster Bro
 • Neon Heart / af Laurits Flensted-Jensen

Nordic Light (dokumentarfilm)

 • Hjertelandet / af Janus Metz og Sine Plambech

Nordic Light (bedste tv-manus, uddeles af Nordisk Film & TV Fond)

 • Sygeplejeskolen / manuskriptforfatterne Claudia Boderke og Lars Mering / instruktør Roni Ezra

Nordic Honorary Dragon Award

 • Årets modtager: Mads Mikkelsen

Focus: Apocalyse

 • Melancholia / af Lars von Trier

Børnefilm (Göteborgs Lilla Filmfestival 17.-20. januar)

 • Landet af glas / af Jeppe Vig Find og Marie Dalsgaard Rønn

Årets program tæller desuden en række internationale koproduktioner med danske producenter og kreative kræfter.