To danske film skal til Sundance

FESTIVAL. May el-Toukhys drama 'Dronningen' og Mads Brüggers dokumentarfilm 'Cold Case Hammarskjöld' skal dyste i de internationale konkurrencer på den indflydelsesrige Sundance Filmfestival, der løber af stablen i januar. Det er tredje gang, Brügger er i konkurrence på Sundance.

To danske film får verdenspremiere på den amerikanske Sundance Filmfestival, som onsdag meldte en stor del af deres program ud for den kommende udgave, der løber fra 24. januar til 3. februar. Festivalen annoncerer de resterende film over de næste uger.

May el-Toukhys psykologiske drama 'Dronningen' med Trine Dyrholm i hovedrollen er udvalgt til World Cinema Dramatic Competition, konkurrencen for internationale spillefilm med fokus på nye talenter og filmisk nytænkning. Ved den seneste festival i januar deltog Gustav Möllers 'Den skyldige' og Isabella Eklöfs 'Holiday' i samme serie, og her vandt Möllers thriller festivalens publikumspris.

Også i konkurrence er Mads Brüggers 'Cold Case Hammarskjöld', der stiller skarpt på FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død under mystiske omstændigheder i 1961. Filmen er inviteret til World Cinema Documentary Competition og skal dyste om prisen som bedste internationale dokumentar. Det er Brüggers tredje film i samme konkurrence, og i 2010 kunne han drage hjem med hovedprisen for 'Det røde kapel'.

Både 'Dronningen' og 'Cold Case Hammarskjöld' er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut via konsulentordningen. 

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut, siger om udvælgelsen:

"Det er to unikke filmstemmer, der er inviteret til Redfords prestigefyldte festival: May el-Toukhy insisterer på at skildre et kontroversielt tema, der med garanti vil berøre sit publikum. Og Mads Brügger, der uforfærdet rejser ud i verden og afslører sider af den, som vi slet ikke kunne have drømt om. Det er en rigtig god begyndelse på et nyt filmår, hvor dansk film igen demonstrerer sin kunstneriske kvalitet og internationale gennemslagskraft."

Sundance Filmfestivalen, der lancerede sin første udgave i 1985, er grundlagt på stifteren Robert Redfords ambition om at fremme banebrydende filmfortællinger. Festivalen i Park City i Utah regnes også for at være et vigtigt springbræt for europæiske film til det nordamerikanske marked.

Dronningen

I May el-Toukhys anden spillefilm, 'Dronningen', spiller Trine Dyrholm en fremtrædende rolle som Anne, der regerer med stor myndighed i sit eget liv. Hun er succesfuld og kompromisløs i sit virke som advokat og er lykkeligt gift med lægen Peter, med hvem hun har to døtre. Men da hun forfører sin 17-årige stedsøn, Gustav, sætter hun alt over styr. Filmen er en fortælling om begærets pris og løgnens magt og tegner et portræt af et menneske, der drages mod et valg med uoverskuelige konsekvenser.

Manuskriptet er skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med instruktøren. Makkerparret stod også bag el-Toukhys debutfilm, ensembledramaet 'Lang historie kort' (2015), der vandt en Bodil for bedste manuskript og for bedste kvindelige hovedrolle samt en Robert til Trine Dyrholm for bedste kvindelige birolle.  

Ud over Dyrholm medvirker også Gustav Lindh i rollen som stedsønnen Gustav og Magnus Krepper som ægtemanden Peter.

'Dronningen' er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film og har dansk premiere den 28. marts i Biografklub Danmark.

Med udvælgelsen af 'Cold Case Hammarskjöld' er det tredje gang, Mads Brügger skal til Sundance. Foto: Tore Vollan

Cold Case Hammarskjöld

Dokumentaren 'Cold Case Hammarskjöld' er en politisk thriller. I forsøget på at opklare det mulige attentat på Dag Hammarskjöld rejser Mads Brügger sammen med den svenske efterforsker Göran Björkdahl tilbage til det sted i Afrika, hvor FN's daværende generalsekretær i 1961 mistede livet i et mystisk flystyrt. I Zambia, Congo og Sydafrika støder de to mænd imidlertid på spor af ondskab og grusomheder, der overstiger deres vildeste fantasi.

I 2010 modtog Brüggers 'Det røde kapel' hovedprisen i World Cinema Documentary Competition på Sundance, og i 2012 deltog han i samme konkurrence med 'Ambassadøren'. Instruktørens fiktionsdebut, 'Sankt Bernhard Syndikatet', vandt i foråret to priser på Tribeca Filmfestivalen i New York.

'Cold Case Hammarskjöld' er skrevet af Brügger, og filmen er produceret af Peter Engel for Wingman Media. En dansk premieredato er endnu ikke fastlagt.

Mere om Sundance og dansk film

Sundance Filmfestivalen har endnu ikke udmeldt alle film i programmet. De resterende titler annonceres over de kommende uger. Se mere på sundance.org.

Dansk film har tidligere vundet tre priser i World Cinema Dramatic Competition, der kørte første gang i 2005. Samme år modtog Susanne Bier publikumsprisen for 'Brødre'. I 2012 vandt Mads Matthiesen for bedste instruktør med '10 timer til paradis', og i år modtog Gustav Möller publikumsprisen for 'Den skyldige'.

Tre danske dokumentarfilm har modtaget hovedprisen i World Cinema Documentary Competition, nemlig Eva Mulvads 'Vores lykkes fjender' i 2007, Mads Brüggers 'Det røde kapel' i 2010 og Feras Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo' i 2017. Også Lise Birk Pedersens 'Putins kys' og Anders Østergaards 'Burma VJ' har vundet priser i kategorien.

Dansk film har været stærkt repræsenteret på Sundance Filmfestivalen de seneste par årtier. Se mere i oversigten over danske film på Sundance.