enda

May el-Toukhy

(1977 – )

Instruktør. Født 17/8 1977. Opvokset i Storkøbenhavn med en dansk mor og en egyptisk far. Uddannet fra Den Danske Scenekunstskole (tidl. Statens Teaterskole) i 2002. Uddannet som instruktør fra den Den Danske Filmskole i 2009.

el-Toukhy har instruereret en lang række radiodramaer og tv-serier. Hun debuterede som spillefilminstruktør i 2015 med kærlighedskomedien 'Lang historie kort', en ensemblefortælling med blandt andet Mille Lehfeldt, Trine Dyrholm, Jens Albinus og Danica Curcic på rollelisten. Filmen vandt en Bodil for bedste manuskript og for bedste kvindelige hovedrolle samt en Robert for bedste kvindelige birolle.

el-Toukhys anden spillefilm 'Dronningen' (2019), som hun har skrevet i samarbejde med Maren Louise Käehne, vandt publikumprisen på Sundance Filmfestival samt tre priser ved Göteborg Filmfestival, herunder hovedprisen for bedste nordiske film. Filmen er desuden nomineret til Nordisk Råds Filmpris 2019.

el-Toukhy har instrueret flere afsnit af 'Herrens veje' sæson 1 (2017).
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dronningen 2019 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Herrens veje 1 2017 Instruktion Tv-serie
Arvingerne 3 2017 Instruktion Tv-serie
Lang historie kort 2015 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Borgen 1 2010 Instruktørassistent Tv-serie
Stykke for stykke 2009 Instruktion, Manuskript DK/Kort fiktion
Camping 2009 2. instruktørassistent DK/Spillefilm
Mors dag 2005 Instruktion, Producer, Manuskript DK/Kort fiktion
Min velsignede bror 2003 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
5 hjerteslag 2003 Instruktion Antologi
Stereo 2001 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Dragon Award Best Nordic Film 2019 Göteborg International Film Festival 2019 Dronningen
Audience Award 2019 Göteborg International Film Festival 2019 Dronningen
Best Actress 2019 Göteborg International Film Festival 2019 Dronningen
Audience Award 2019 Sundance Film Festival 2019 Dronningen
Best Actor 2019 Hong Kong International Film Festival 2019 Dronningen
Bedste instruktør 2019 Transilvania International Film Festival 2019 Dronningen
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Lübeck, Nordische Filmtage 2019-10-29 Dronningen
Mumbai Film Festival 2019-10-17 Dronningen
Zürich Film Festival 2019-09-26 Dronningen
Hamburg FilmFest GmbH 2019-09-26 Dronningen
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2019-09-19 Dronningen
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2019-08-17 Dronningen
Melbourne Film Festival 2019-08-01 Dronningen
Sydney Film Festival 2019-06-05 Dronningen
Transilvania International Film Festival 2019-05-31 Dronningen
Vilnius International Film Festival 2019-03-22 Dronningen
Hong Kong International Film Festival 2019-03-18 Dronningen
Berlinale 2019-02-07 Dronningen
Göteborg International Film Festival 2019-01-25 Dronningen
Sundance Film Festival 2019-01-24 Dronningen
Rotterdam, International Film Festival 2019-01-23 Dronningen
Hamburg FilmFest GmbH 2015-10-01 Lang historie kort
Reykjavik Film Festival 2015-09-24 Lang historie kort
Shanghai International Film Festival 2015-06-13 Lang historie kort
Göteborg International Film Festival 2015-01-23 Lang historie kort
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.