Dronningen nomineret til Nordisk Råds Filmpris 2019

NOMINERING. May el-Toukhys spillefilm 'Dronningen', der vandt publikumsprisen på Sundance Filmfestivalen og fik en overvældende modtagelse herhjemme, skal dyste med fire andre nordiske kandidater om Nordisk Råds Filmpris 2019. Vinderen udpeges den 29. oktober i Stockholm.

’Dronningen’ med Trine Dyrholm i hovedrollen er indstillet til at vinde en af Nordens mest eftertragtede filmpriser, Nordisk Råds Filmpris.

Nomineringen går kollektivt til instruktør og manuskriptforfatter May el-Toukhy og til manuskriptforfatter Maren Louise Käehne samt til Caroline Blanco og René Ezra, der har produceret for Nordisk Film.

Dramaet om den succesrige advokat Anne, der sætter alt over styr, da hun forfører sin 17-årige stedsøn, begejstrede anmelderne ved premieren herhjemme den 28. marts og er blevet set af 332.000 i biografen.

Også internationalt har 'Dronningen', som er May el-Toukhys anden spillefilm, fået en varm modtagelse. Ved verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen vandt filmen en fornem publikumspris, og på Nordens største filmfestival i Göteborg blev filmen atter hædret af publikum og modtog yderligere to priser.

"Frydefuldt chok"

Den danske kandidat er udvalgt af en jury bestående af Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall. Deres motivation lyder:

"Det er virkelig svært at fortælle en historie, der overlader det til publikum at finde motiver hos de medvirkende, og det er især svært, når hovedpersonen har noget så moralsk angribeligt som et seksuelt forhold til sin stedsøn. Men i ’Dronningen’, der i mange henseender bryder med vores vante filmopfattelse, føles den åbenhed helt rigtig. Instruktør May el-Toukhy holder den svære balance og Trine Dyrholm gør sin hovedperson til et gådefuldt, men helt menneske. ’Dronningen’ er et frydefuldt chok for øjne og sjæl."

’Dronningen’ er udvalgt blandt de danske film, som har haft premiere i perioden 1. juli 2018 til 30. juni 2019.

De fem kandidater

'Dronningen' er i konkurrence med fire nordiske film, hvoraf flere enten kommer i biografen herhjemme eller har haft premiere det seneste år. Herunder er alle de fem kandidater i overblik:

Danmark
'Dronningen' – af May el-Toukhy (instruktør/manus), Maren Louise Käehne (manus), Caroline Blanco og René Ezra (producere).

Finland
‘Aurora’ – af Miia Tervo (instruktør/manus), Max Malka (producer).

Island
‘A White, White Day’ (‘Hvítur, hvítur dagur’) – af Hlynur Pálmason (instruktør/manus), Anton Máni Svansson (producer).

Norge
’Blind Spot’ (’Blindsone’) – af Tuva Novotny (instruktør/manus), Elisabeth Kvithyll (producer).

Sverige
’Rekonstruktion Utøya’ – af Carl Javér (instruktør/manus), Fredrik Lange (manus/producer).

Om prisen

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 16. gang. Fem gange tidligere er prisen gået til en dansk film: 'Drabet' (2005), 'Kunsten at græde i kor' (2007), 'Antichrist' (2009), 'Submarino' (2010) og 'Jagten' (2013).

Filmprisen består af 350.000 kr. og gives til en film med en betydelig forankring i den nordiske kultur, høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet.

Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.

Samtlige film kan ses i Grand Teatret i København den 27. oktober.

Vinderen offentliggøres tirsdag den 29. oktober 2019 i forbindelse med Nordisk Råds session i Stockholm.

Tags: