Kærlighed på køkkentrappen

Q&A. May el-Toukhys debutspillefilm "Lang historie kort", der følger 10 venners komplicerede kærlighedsliv fortalt gennem otte fester, har premiere torsdag. FILMupdate har spurgt instruktøren om arbejdet med kærlighedskomedien.

May el-Toukhy spillefilmdebuterer torsdag med "Lang historie kort", en sjælden dansk kærlighedskomedie med bl.a. Trine Dyrholm, Jens Albinus, Danica Curcic og Mille Hoffmeyer Lehfeldt på rollelisten.

"Det er, når man ryger cigaretten på køkkentrappen mellem forretten og hovedretten, at man kommer rigtig ind på livet af folk, og de bekender kulør."

Filmen handler om Ellen og hendes venner og deres mere eller mindre selvforskyldt komplicerede kærlighedsliv og længsel efter romantisk forløsning. Historien fortælles gennem nedslag i otte fester: Nytårsaften, Housewarming, Sankt Hans, Bryllup, Surprise, Navnefest, Jubilæum og Fødselsdag.

Hvorfor er du så optaget af kærlighedsrelationer?

"Helt siden jeg var ung pige, har jeg været optaget af tosomheden. Sikkert fordi jeg bærer rundt på en udtalt eksistentiel ensomhed – som så mange andre filmskabere. Kærlighedsrelationer har enormt dramatisk potentiale, fordi det at elske og blive elsket er centralt i alle menneskers liv. Derfor er det oplagt stof at lave film om."

 Lang-historie-kort-3

Filmen er fortalt i otte kapitler, som hver især falder på en stor begivenhed. Hvorfor har du valgt den struktur?

"Rigtig mange film af den her længde er bygget op omkring otte sekvenser – det er der ikke noget ekstraordinært i. At jeg valgte at fortælle historien gennem begivenheder, hænger sammen med, at der til enhver begivenhed eller fest findes en for-scene, hvor vi iscenesætter os selv og vores liv, og en bag-scene, som ofte giver plads til at eksponere, hvordan vi i virkeligheden har det. Det er, når man ryger cigaretten på køkkentrappen mellem forretten og hovedretten, at man kommer rigtig ind på livet af folk, og de bekender kulør. Denne 'dobbelte virkelighed' er jeg optaget af, og fascinationen af denne dynamik går igen i stort set alle mine projekter. "

Hvordan har det været at instruere et ensemblecast med så stærke kræfter som blandt andet Trine Dyrholm, Mille Hoffmeyer Lehfeldt og Danica Curcic?

"Jeg er ikke bange for skuespillere og er tryg ved at arbejde med dem. Alle de skuespillere, der spiller med i 'Lang Historie Kort', er meget teknisk dygtige, og det er en gave for en film som denne, hvor teksttempoet er så højt, og dialogen er indforstået."

Lang-historie-kort-4

Kan du beskrive dit kreative samarbejde med manuskriptforfatter Maren Louise Käehne?

"Maren Louise og jeg arbejder på den måde, at en af os får en idé, som vi pitcher til den anden. Hvis den anden er med på ideen og synes, den rummer potentiale, sætter vi os sammen og udarbejder en storyline. Som regel har vi, udover en idé, også et filmisk formgreb, vi ønsker at undersøge. Herefter skriver ML et treatment eller lignende, som jeg overtager og skriver videre på. Når vi går på manusfasen, følger den samme arbejdsproces. ML starter med at skrive, og jeg skriver oven i hendes tekst – indtil vi har skrevet os hen et sted, hvor vi ikke længere kan huske hvem, der har født hvad i historien, og vi er smeltet symbiotisk sammen gennem fortællingen."

Hvad har det været det helt særlige ved at lave din debutfilm?

"At det er min første film, og den er længere end alt andet, jeg har lavet før, og at folk frivilligt skal betale penge for at se den."

"Lang historie kort" er produceret af Caroline Blanco og Christian Potalivo for Miso Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.