Dansk-afghansk dokumentarist modtager pris

HÆDER. Kristian Dahls Mindelegat, i daglig tale kendt som "Lille-Cavling", går i 2013 til Nagieb Khaja for hans dybdegående dækning af krigen i Afghanistan.

Torsdag den 21. marts 2013 vil prisen blive overrakt til journalist og dokumentarist Nagieb Khaja af Dansk Journalistforbund. Af priskomiteen fremhæves det, at Khaja vedholdende fortæller en væsentlig og nødvendig historie, som ellers ikke ville blive fortalt. 

Krigen i Afghanistan er i mange år blevet vendt og drejet i medierne, men oftest fra de vestlige styrkers eller journalisters synspunkt. Nagieb Khaja brød med denne tendens, da han i sin bog fra 2011, "Historien der ikke bliver fortalt", gjorde op med den ufuldstændige dækning af krigen ved at fortælle om sine møder med de civile og Taleban.

I dokumentarfilmen "Mit Afghanistan – livet i den forbudte zone" fra 2012 lod han de lokale afghanere fortælle om deres dagligdag gennem egne optagelser fra mobilkameraer. Resultatet blev en barsk, men virkelig fortælling om de civiles hverdag, sorger og drømme i krydsilden mellem Taleban og de vestlige styrker.

"Mit Afghanistan" er lige nu aktuel på Human Rights Watch Film Festival, hvor den vises i London, New Yok og Chicago. Ifølge festivalleder John Biaggi er det essentielt at vise film om tilstanden i Afghanistan, og det er helt unikt at være i stand til at se krigen gennem de civiles øjne. Læs mere om filmens deltagelse på Human Rights Watch Film Festival. 

Khajas "Mit Afghanistan" havde premiere tilbage i 2012, men på den officielle hjemmeside bliver der løbende publiceret nye videoer filmet af de civile selv, som omhandler forskellige temaer fra deres dagligdag. Det er desuden muligt at stille spørgsmål til de afghanske fotografer, og siden giver adgang til omfattende undervisningsmateriale til gymnasiestuderende. Læs mere om det tilhørende undervisningsmateriale. 

"Mit Afghanistan" kan ses online på Filmstriben

Besøg filmens officielle hjemmeside.