Dansk dokumentar vinder priser og hæder

INTERNATIONAL. 'Apolonia, Apolonia', 'Innocence' og 'Theatre of Violence' løb med opmærksomheden på Millennium Docs Against Gravity i Polen.

Der var store følelser i rummet, da priserne for den 20. udgave af Millennium Docs Against Gravity blev annonceret. Lea Glob's 'Apolonia, Apolonia' blev hædret med hovedprisen Grand Prix Bank Millennium Award, mens Guy Davidis 'Innocence' modtog en special mention.

Lea Glob's 'Apolonia, Apolonia', der konkurrerede mod 12 film i hovedkonkurrencen, blev valgt af en jury bestående af den dansk-franske filmskaber Jonas Rasmussen. I juryens begrundelse for hovedprisen blev filmens portrættering af kunst, venskab og femininitet fremhævet. Filmen, der blev skabt over 13 år, lader langsomt publikum opdage, hvordan hovedkarakterens og instruktørens indre verden spejler hinanden.

Guy Davidi's 'Innocence' modtog en special mention og delte Bydgoszcz ART.DOC Award med "We Will Not Fade Away" af Alisa Kovalenko. 'Innocence' skildrer det moderne samfund gennem et unikt og tankevækkende objektiv, og denne anerkendelse er en bekræftelse af filmens kraft og relevans.

Emil Langballes og Łukasz Konopkas 'Theatre of Violence' vandt prisen for bedste fotografering, udført af Kacper Czubak, og modtog også en speciale mention af Distriktsadvokatrådet i Bydgoszcz for bedste produktion om menneskerettigheder.

"Det er bemærkelsesværdigt, at tre ud af 12 film i hovedkonkurrencen på en anerkendt festival som Millennium Docs Against Gravity er danske. Det er en festival, der samler fremragende film fra hele verden, og vores repræsentation derinde vidner om det dedikerede arbejde og talent inden for dansk dokumentarfilm. Vi er meget stolte af, at alle tre film har modtaget to priser hver – det er en ægte anerkendelse af deres kvalitet," udtaler filmkonsulent Frank Piasecki Poulsen.

Disse priser understreger den danske films virkelig unikke evne til at skabe tankevækkende, følelsesmæssige og teknisk stærke værker, der kan konkurrere og vinde på verdensplan.


Priserne

'Apolonia, Apolonia' af Lea Glob:

  • Grand Prix Bank Millennium Award
  • Chopin's Nose Award

'Innocence' af Guy Davidi:

  • Bydgoszcz ART.DOC Award (delt med "We Will Not Fade Away" af Alisa Kovalenko)
  • Special Mention

'Theatre of Violence' af Emil Langballe og Łukasz Konopka:

  • Prisen for bedste fotografering (Kacper Czubak)
  • Special Mention af Distriktsadvokatrådet i Bydgoszcz for bedste produktion om menneskerettigheder

Fakta

Millennium Docs Against Gravity Film Festival er den største filmfestival i Polen og den eneste europæiske filmfestival, der finder sted i 8 byer på én gang: Warszawa, Wrocław, Gdynia, Poznań, Katowice, Lublin, Bydgoszcz og Łódź. Den er blandt de ti vigtigste dokumentarfestivaler i Europa.

Festivalen har gennem mange år haft et særligt godt øje for danske dokumentarfilm, hvoraf flere er taget i distribution i hos festivalens distributionsselskab efterfølgende ,ligesom de også har medvirket til finansiering af danske dokumentarfilm igennem mange år. 

Festivalen er kendt for sin blanding af prisvindende film, verdens- og europæiske premierer, Q&A's og livlige samtaler mellem publikum og branchefolk. Sidste år havde festivalen et publikum på over 138.000 mennesker.

Den 20. udgave af festivalen finder sted den 12.-21. maj.