Dansk euro-succes

PENGE. Fire europæiske film solgte sidste år så mange billetter, at de har betalt støtte tilbage til Europarådets filmstøtteordning Eurimages. Alle fire film var danske.

I 2012 betalte fire film en del af den støtte tilbage, som de tidligere har modtaget fra Europarådets filmstøtteordning Eurimages. Alle fire film var danske, nemlig Thomas Vinterbergs "Jagten", Susanne Biers "Den skaldede frisør", Lars von Triers "Melancholia" og Nikolaj Arcels "En kongelig affære".

Tilbagebetaling til Eurimages afhænger af produktionernes evne til at spille deres budget ind. Eurimages støtter årligt 60-70 europæiske koproduktioner, og fire tilbagebetalinger på tilsammen 700.000 euro er lavere end normalen: en nedgang på 39 procent i forhold til 2011.
 

Hvad der er mere udsædvanligt er, at alle filmene kommer fra samme land. Det siger Filmkonsulent ved Det Danske Filminstitut Steen Bille, der er Danmarks repræsentant i Eurimages.

"Det er uhørt, at alle tilbagebetalinger kommer fra ét land – og at det land er Danmark. Vores renommé i verden er nu, at vi udover at skabe kunstneriske interessante film, der vinder priser på festivaler, også producerer film, der sælger billetter til et internationalt publikum. Mange af mine kolleger fra større lande, med højere budgetter, kigger misundeligt mod Danmark," siger Steen Bille.

Fornuftige budgetter

Eurimages leverer topfinansiering, hvilket vil sige, at filmene først skal betale penge tilbage, når de har tilbagebetalt alle private investorer. Her kan man ifølge Steen Bille finde årsagen til, at de store europæiske filmlande Frankrig, Tyskland og Italien ikke har tilbagebetalt støtte i denne omgang.

Eurimages

Eurimages er en støttefond under Europarådet. 90 procent af fondens midler går til støtte af europæiske koproduktioner, og målet er at fremme den europæiske filmindustri ved at anspore til samarbejde mellem producenter fra de europæiske lande. Fonden ønsker bl.a. at støtte film, der reflekterer den multifacetterede europæiske kultur, men samtidig viser de europæiske landes samhørighed.

Læs mere på Eurimages hjemmeside

"Film med høje budgetter er ofte finansieret massivt af private investorer, og at betale dem tilbage, er som at smide penge i et stort sort hul. Men det er også tegn på, at de danske producenter er gode til at skabe fornuftige budgetter. Når jeg fortæller ude i verden, hvad budgettet er på 'En kongelig affære', kan de slet ikke forstå, at det kan lade sig gøre at lave så flot en udstyrsfilm for det beløb."

Tre nye støtter

Steen Bille mener, at man i Eurimages sætter pris på, at danskerne har en fornuftig økonomi og leverer billetsalg, der gør os i stand til at betale tilbage. Den europæiske støtteordning har da også netop givet støtte til tre danske produktioner – én med dansk hovedproducent og to med dansk koproducent:

Zentropa har modtaget 410.000 euro i støtte til "Fasandræberne", der er efterfølgeren til "Kvinden i buret", begge baseret på Jussi Adler-Olsens krimier om Afdeling Q.

SF Film og producer Jesper Morthorst er koproducenter på den polske film "The Word", som instrueres af Anna Kazejak. Filmen går i optagelse hen over sommeren og har fået 200.000 euro i støtte fra Eurimages.

Endelig har den dansk-islandske koproduktion "Kalt Vor" ligeledes fået 200.000 euro i støtte. Filmen koproduceres i samarbejde med den danske producer Jacob Jarek og Profile Pictures.