Dansk film i Berlin 2022

BERLIN 2022. Lone Scherfig er klar med sin tv-serie 'The Shift', skuespiller Marie Reuther promoveres for en international branche, og Hlynur Pálmason præsenterer sin kortfilm om tre søskende med et særligt projekt. Det sker alt sammen på Berlin Filmfestivalen, der løber af stablen fra 10. februar.

Selv om Berlin Filmfestivalen heller ikke i år går fri af corona, kan den toneangivende filmbegivenhed holde fanen højt med fysiske filmvisninger, så presse, filmfolk og publikum kan mødes i Berlin under forsvarlige rammer. Læs mere om det ændrede koncept for festivalen.

Lone Scherfig, Hlynur Pálmason og Marie Reuther

Udvalgt til årets Berlinale er flere danske projekter og talenter:

Lone Scherfig står bag TV 2-serien 'The Shift', der er udtaget til Berlinale Series. Her vises de to første af i alt otte afsnit om jordemoderen Ella, spillet af Sofie Gråbøl, og hverdagen med kollegerne på fødeafdelingen. Episodeinstruktører er Søren Balle, Ole Christian Madsen og Lone Scherfig. På rollelisten ses desuden Pål Sverre Hagen og Marijana Jankovic. Malene Blenkov har produceret for Creative Alliance med støtte fra Public Service Puljen.

Kortfilmen 'Nest' af Hlynur Pálmason er udtaget til Berlinale Special, en serie med film særligt anbefalet af festivalens kunstneriske leder, Carlo Chatrian. I 'Nest' følger vi tre søskende, der bygger deres egen hule højt hævet over jorden, og vi oplever skønheden og brutaliteten ved årstidernes skiften. Pálmason har tidligere stået bag den danske film 'Vinterbrødre' og den islandske 'En hvid, hvid dag'. Snowglobe har produceret ved Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin med støtte fra Konsulentordningen.

Skuespiller Marie Reuther er valgt som en af årets ti europæiske Shooting Stars for sin gennembrudsrolle i HBO-serien 'Kamikaze', støttet af Public Service Puljen. Shooting Stars er organiseret af European Film Promotion for at give unge skuespiltalenter rygstød til en international karriere. Den danske kandidat indstilles hvert år af Filminstituttet.

Barskt venskab og grønlandsfærd i to koproduktioner

På årets Berlinale deltager også to udenlandske dramaer med stærkt dansk islæt – begge film fra Island:

Jesper Morthorst og Lise Orheim Stender fra selskabet Motor har koproduceret det islandske drama 'Beautiful Beings', instrueret af Guðmundur Arnar Guðmundsson. Filmen er udtaget til Panorama og handler om en lille flok drenge og deres venskab i et barskt miljø i Island, fortalt i et poetisk billedsprog.

Nikolaj Coster-Waldau og Peter Flinth har udviklet Netflix-dramaet 'Against the Ice', der får verdenspremiere i Berlinale Special Gala. Peter Flinth har instrueret, og Nikolaj Coster-Waldau har skrevet manuskriptet med Joe Derrick og producerer med islandske Baltasar Kormákur. Coster-Waldau spiller desuden hovedrollen sammen med Joe Cole i filmen om en dansk ekspedition i Grønland i 1909 inspireret af Ejnar Mikkelsens beretning 'Farlig tomandsfærd'.

Berlin Filmfestivalen løber af stablen 10.-20. februar. Se mere på berlinale.de.


Danske film og filmfolk på Berlin 2022

Berlinale Special

  • Nest (kortfilm, 22 min.) af Hlynur Pálmason. Produceret af Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin for Snowglobe med støtte fra Konsulentordningen.

Berlinale Special Gala

  • Koproduktionen Against the Ice af Peter Flinth (Island, Danmark). Dansk koproduceret af Nikolaj Coster-Waldau for Ill Kippers. Premiere på Netflix den 2. marts.

Berlinale Series

  • The Shift skabt at Lone Scherfig, instrueret af Søren Balle, Ole Christian Madsen og Lone Scherfig. Produceret af Malene Blenkov for Creative Alliance med støtte fra Public Service Puljen.

Panorama

  • Koproduktionen Beautiful Beings af Guðmundur Arnar Guðmundsson (Island, Danmark, Sverige, Holland, Tjekkiet). Dansk koproduceret af Jesper Morthorst og Lise Orheim Stender for Motor.

Shooting Stars

  • Marie Reuther er valgt som Shooting Star, et særligt initiativ under Berlin Filmfestivalen til at promovere europæiske skuespiltalenter.