enda

Lone Scherfig

(1959 – )

Instruktør, manuskriptforfatter. Født 2/5 1959.

Som 17-årig student tog Lone Scherfig i 1976 til Université Paris-Sorbonne for at studere filmvidenskab. Hun fortsatte filmstudierne ved Københavns Universitet, blev optaget på Den Danske Filmskole, og dimitterede herfra i 1984 som filminstruktør med afgangsfilmen 'Den onde cirkel'.

Den korte fiktionsfilm 'Hesten i vesten' (1985, medinstrueret af Steen Haakon Hansen) var hendes første film uden for Filmskolen. Året efter fulgte tv-filmen 'Margrethes elsker' (1987) efter eget manuskript. Herefter lavede Scherfig reklamefilm, blandt andet for Tuborg Squash med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard og OBS-indslag til DR, hun underviste på Filmskolen og på Filmvidenskab og arbejdede som scripter og instruktørassistent på forskellige produktioner. Hun skrev også revytekster og lavede radiospil.

Scherfigs spillefilmdebut var komedien 'Kajs fødselsdag' (1990), om den kejtede pølsemand Kaj, der tager på ferie til Polen med vennerne i anledningen af sin 40-års fødselsdag. Filmen fik international opmærksomhed og vandt Grand Jury Prix i Rouen. Efter at have arbejdet på tv med serier som 'Flemming og Berit' (1994) og 'Taxa' (1997) instruerede hun børnefilmen 'Når mor kommer hjem' (1998), der blev udtaget til Berlinalen. Herefter gik turen tilbage til tv-serierne, hvor hun instruerede de sidste tretten afsnit af den Morten Korch-inspirerede 'Ved Stillebækken' (1999).

Scherfig fik sit egentlige gennembrud med den femte danske Dogme-film, 'Italiensk for begyndere' (2000), om en gruppe ensomme mennesker, der samles om aftenskolens italienskundervisning og derigennem finder kærligheden og et givende fællesskab. Filmen blev en af nyere dansk films største succeser og vandt flere priser ved Berlin Festivalen, blandt andet Sølvbjørnen for bedste instruktion.

Det internationale gennembrud med 'Italiensk for begyndere' gav Scherfig mulighed for at lave film i udlandet, og det første resultat blev den tragikomiske 'Wilbur Wants to Kill Himself' (2002, manuskript af Scherfig og Anders Thomas Jensen) med et blandet dansk-engelsk filmhold.

Med tv-serien 'Krøniken' (2004), som Scherfig instruerede et afsnit af, var hun tilbage i Danmark og klar til sin næste spillefilm, 'Hjemve' (2007). Filmens manuskript blev skrevet fra dag til dag af Scherfig og Niels Hausgaard. En del blev improviseret frem, og ingen vidste, hvordan filmen skulle ende. Disse 'benspænd' skulle give filmen mere liv og mindre forudsigelighed. Året før havde Scherfig og Anders Thomas Jensen udviklet en række karakterer, der skulle gå igen i mindst tre film. Projektet blev kaldt 'Advance Party' og var tænkt som koproduktioner mellem Danmark og Skotland, en slags skotsk Dogme-projekt. Tanken var, at filmene skulle give debuterende instruktører mulighed for at lave deres første film, og det udmøntede sig i to film: 'Red Road' (Andrea Arnold, 2006) og 'Donkeys' (Morag McKinnon, 2010).

Den anerkendte engelske forfatter Nick Hornby skrev manuskript til 'An Education' (2009), som blev Scherfigs næste instruktøropgave. Filmen blev nomineret til tre Oscars og vandt publikumsprisen på Sundance Filmfestival. Hovedrolleskuespilleren Carey Mulligan vandt et hav af priser for sin medvirken.

Herefter instruerede Scherfig 'One Day' (2011), en amerikansk-britisk koproduktion optaget i Europa med Anne Hathaway og Jim Sturgess som det unge par, man følger gennem 20 år. Med 'The Riot Club' (2014) var Scherfig tilbage i Storbritannien med et ærkebritisk emne: klasseskel i et kostskolemiljø i Oxford.

I 2013 var Scherfig medstifter af Creative Alliance sammen med en række andre fremtrædende danske instruktører og producere. Selskabet, der har fokus på det internationale marked, står blandt andet bag Scherfigs ensembledrama 'The Kindness of Strangers' fra New York (2019).

Scherfig har siddet i Filmskolens aftagerpanel og i 2001 modtog hun Carl Th. Dreyer-prisen.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
The Kindness of Strangers 2018 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Their Finest Hour 2017 Instruktion U/Spillefilm
Den alvorsfulde leg 2016 Manuskript U/Spillefilm
The Riot Club 2014 Instruktion U/Spillefilm
Alting 2012 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Samme dag næste år 2011 Instruktion U/Spillefilm
Rounding up Donkeys 2010 Karakterudvikler U/Spillefilm
An Education 2009 Instruktion U/Spillefilm
Hjemve 2007 Instruktion, Manusforfatter DK/Spillefilm
Red Road 2006 Karakterudvikler DK/Spillefilm
Jeg er bare den logerende 2005 Instruktion, Manusforfatter DK/Kort fiktion
Krøniken 2004 Instruktion Tv-serie
Wilbur begår selvmord 2002 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Ved Stillebækken 1999 Instruktion, Manus Tv-serie
Når mor kommer hjem... 1998 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
TAXA 1997 Instruktion, Episodeforfatter Tv-serie
Flemming og Berit 1994 Instruktion Tv-serie
Den gode lykke 1993 Instruktion Tv-film
Sir John Soane's Museum, London 1993 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Museums notater 1993 Instruktion, Foto Antologi
Kajs fødselsdag 1990 Instruktion DK/Spillefilm
En verden til forskel 1989 Scripter DK/Spillefilm
Margrethes elsker 1987 Instruktion, Manus Tv-film
Midnatsforestillingen 1986 Instruktion, Klip DK/Kort fiktion
Flamberede hjerter 1986 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Hesten i vesten 1985 Instruktion DK/Kort fiktion
A-Hasard-Kasasard 1985 Scripter DK/Kort fiktion
Den onde cirkel 1984 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Thorvald og Linda 1982 Volontør DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Grand Prix for Bedste Film 2004 Skip City International D-Cinema Festival 2004 Wilbur begår selvmord
Prix Oecumenique 2001 Berlinale 2001 Italiensk for begyndere
FIPRESCI Pris 2001 Berlinale 2001 Italiensk for begyndere
Sølv Bjørn 2001 Berlinale 2001 Italiensk for begyndere
Publikumspris 2001 Warsaw International Film Festival 2001 Italiensk for begyndere
Publikumspris, 20. Plads 2001 Sao Paulo Int. Film Festival 2001 Italiensk for begyndere
Bedste Film 2001 Hamptons Film Festival 2001 Italiensk for begyndere
Golden Spike 2001 Valladolid International Film Festival 2001 Italiensk for begyndere
Publikumspris, 2. Plads 2001 Valladolid International Film Festival 2001 Italiensk for begyndere
Bedste Mandlige Skuespiller 2001 Valladolid International Film Festival 2001 Italiensk for begyndere
Cinekid Film Award 1998 Amsterdam Cinekid 1998 Når mor kommer hjem...
Publikumspris - bedste internationale film 2003 Hamptons Film Festival 2003 Wilbur begår selvmord
Bedste skuespiller 2003 Valladolid International Film Festival 2003 Wilbur begår selvmord
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2019-09-19 Wilbur begår selvmord
Istanbul Int. Film Festival 2019-04-05 The Kindness of Strangers
Berlinale 2019-02-07 The Kindness of Strangers
Göteborg International Film Festival 2017-01-27 Italiensk for begyndere
Zagreb Motovun Film Festival 2015-07-25 Italiensk for begyndere
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2013-05-27 Italiensk for begyndere
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Italiensk for begyndere
Reykjavik Film Festival 2011-09-22 Wilbur begår selvmord
Les Arcs European Film Festival 2010-12-11 Italiensk for begyndere
Lithuania Scanorama Film Forum 2008-11-13 Hjemve
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 Italiensk for begyndere
San Francisco Int. Film Festival 2008-04-24 Hjemve
Istanbul Festival of Independent Films 2008-02-14 Hjemve
Lübeck, Nordische Filmtage 2007-10-31 Hjemve
San Sebastian International Film Festival 2007-09-20 Italiensk for begyndere
Toronto International Film Festival 2007-09-06 Hjemve
Cannes, Festival de 2007-05-16 Hjemve
Rio de Janeiro Film Festival 2004-09-23 Wilbur begår selvmord
Sarajevo Film Festival 2004-08-20 Wilbur begår selvmord
Shanghai International Film Festival 2004-06-05 Wilbur begår selvmord
Istanbul Int. Film Festival 2004-04-10 Wilbur begår selvmord
Skip City International D-Cinema Festival 2004-03-19 Wilbur begår selvmord
Lithuania Scanorama Film Forum 2003-11-10 Italiensk for begyndere
Valladolid International Film Festival 2003-10-24 Wilbur begår selvmord
Hamptons Film Festival 2003-10-22 Wilbur begår selvmord
London Film Festival 2003-10-22 Wilbur begår selvmord
Goa - Int. Film Festival of India 2003-10-09 Wilbur begår selvmord
Busan International Film Festival 2003-10-02 Wilbur begår selvmord
Chicago International Film Festival 2003-10-02 Wilbur begår selvmord
Toronto International Film Festival 2003-09-04 Wilbur begår selvmord
Edinburgh International Film Festival 2003-08-13 Wilbur begår selvmord
Moscow Int. Film Festival 2003-06-20 Wilbur begår selvmord
Berlinale 2003-02-06 Wilbur begår selvmord
Göteborg International Film Festival 2003-01-24 Wilbur begår selvmord
Istanbul Int. Film Festival 2002-04-13 Italiensk for begyndere
Palm Springs International Film Festival 2002-01-01 Italiensk for begyndere
Tallinn Black Nights Film Festival 2001-12-01 Italiensk for begyndere
Busan International Film Festival 2001-11-09 Italiensk for begyndere
Los Angeles, AFI Int. Festival 2001-11-01 Italiensk for begyndere
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 Italiensk for begyndere
Valladolid International Film Festival 2001-10-25 Italiensk for begyndere
Sao Paulo Int. Film Festival 2001-10-19 Italiensk for begyndere
Hamptons Film Festival 2001-10-17 Italiensk for begyndere
Ghent Flanders Int. Film Festival 2001-10-08 Italiensk for begyndere
Warsaw International Film Festival 2001-10-04 Italiensk for begyndere
Rio de Janeiro Film Festival 2001-09-27 Italiensk for begyndere
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2001-08-27 Italiensk for begyndere
Zagreb Motovun Film Festival 2001-07-31 Italiensk for begyndere
Moscow Int. Film Festival 2001-06-21 Italiensk for begyndere
Berlinale 2001-02-07 Italiensk for begyndere
Poznan Ale Kino! International Children's Film Festival 1999-04-26 Når mor kommer hjem...
Oulu Int. Children's Film Festival 1998-11-16 Når mor kommer hjem...
Amsterdam Cinekid 1998-10-17 Når mor kommer hjem...
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 1998-08-23 Når mor kommer hjem...
Malmö, BUFF 1998-03-23 Når mor kommer hjem...
Berlinale 1998-02-11 Når mor kommer hjem...
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.