Lone Scherfig åbner Berlin Filmfestivalen

BERLINALE. Når den 69. Berlin Filmfestival slår dørene op i februar, bliver det med Lone Scherfigs danskproducerede 'The Kindness of Strangers' som åbningsfilm. Ensembledramaet, som er den danske instruktørs tiende spillefilm, skal også dyste i hovedkonkurrencen.

Lone Scherfig vender tilbage til Berlin Filmfestivalen, denne gang med sit engelsksprogede ensembledrama 'The Kindness of Strangers', der får en fornem verdenspremiere som festivalens åbningsfilm den 7. februar. Det er første gang, at en danskproduceret film deltager i Berlin som officiel åbningsfilm. Filmen er også udtaget til hovedkonkurrence og skal dermed dyste om Berlinalens eftertragtede guld- og sølvbjørne. 

Producent bag filmen er danske Creative Alliance, som Scherfig var medstifter af i 2013 sammen med en række andre fremtrædende danske instruktører samt producer Malene Blenkov, der er den danske producer i spidsen for 'The Kindness of Strangers'. Blenkov har senest produceret Per Flys 'Dobbeltspil'.

Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut, udtaler:

"Lone Scherfig er et af Danmarks store internationale navne. Hun har et tydeligt udgangspunkt i en dansk filmtradition, men har med en klar personlig signatur begået sig med stor autoritet i engelsk film, hvor hun har bevist sin flair for at skabe nærværende historier. Nu er hun klar til at åbne en af verdens førende filmfestivaler med et danskproduceret ensembledrama. Der er rigtig god grund til både stolthed og glæde på dansk films vegne."

Et ensembledrama fra New York

En forfalden, tidligere glamourøs restaurant i hjertet af New York danner rammen om Scherfigs ensembledrama. Her flettes karaktererne ind og ud af hinandens liv, mens de lidt efter lidt opdager, at deres håb og redning kan ligge i mødet med nye medmennesker. I usikre og hårde tider, hvor mange lever på kanten af undergang, viser det sig, at tilfældige sammentræf og øjeblikke af næstekærlighed kan få overraskende følger. 
 
Filmen, der er Scherfigs tiende spillefilm, er en dansk-canadiske samproduktion optaget i Toronto, København og New York. Historien bygger på et manuskript af Scherfig selv. Det store cast tæller blandt andet Zoe Kazan, Tahar Rahim, Andrea Riseborough, Caleb Landry Jones, Jay Baruchel samt Bill Nighy, som Scherfig samarbejdede med på sin seneste film, 'Their Finest Hour'. Fra Danmark medvirker blandt andet Esben Smed og David Dencik.

Scherfigs tidligere film i Berlin

Scherfig har tidligere været repræsenteret flere gange på Berlin Filmfestivalen. Hendes spillefilmdebut, komedien 'Kajs fødselsdag', blev inviteret til Panorama i 1990, og i 1998 blev børnefilmen 'Når mor kommer hjem' udtaget til Kinderfilmfest (i dag kendt som Generation). 

Scherfig deltog i hovedkonkurrencen i 2001 med sin Dogme-film og internationale gennembrud, 'Italiensk for begyndere', der vandt fire priser, herunder Juryprisens Sølvbjørn. I 2003 vendte hun tilbage med sin første engelsksprogede film, 'Wilbur begår selvmord', der deltog som en Special Screening under hovedkonkurrencen. Endelig deltog hendes Oscar-nominerede drama 'An Education' i Berlinale Special i 2009. 

Scherfigs seneste besøg i Berlin var som manusforfatter til Pernilla Augusts 'Den alvorsfulde leg', der blev udvalgt til Berlinale Special Gala i 2016.

Mere om 'The Kindness of Strangers'

Fotograf er Sebastian Blenkov, der også skød Scherfigs to seneste engelske film, 'Their Finest Hour' og 'The Riot Club'. Øvrige danske filmfolk i nøglefunktioner er Hans Møller som lyddesigner, Louize Nissen som kostumier og Kristina Kornum som lineproducer. Bag kameraet er desuden scenograf Carol Spier, komponist Andrew Lockington og klipper Cam McLauchlin.

Malene Blenkov har produceret for danske Creative Alliance og canadiske Strada Films med støtte fra Det Danske Filminstitut og Telefilm Canada. Filmen er desuden støttet af DR, Ontario Creates, Copenhagen Film Fund, Det Svenske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond, Entertainment One og Ingenious Senior Film Fund/Apollo Media, og den er koproduceret af svenske Unlimited Stories, tyske Nadcon, franske D’Artagnan, Film i Väst, Arte Grand Accord WDR/ARTE og ARTE France Cinema.

SF Studios, der distribuerer filmen i Skandinavien, har endnu ikke fastlagt en dansk premieredato.

Berlin Filmfestival annoncerer flere film til den 69. udgave af festivalen i løbet af de kommende måneder. Læs mere på berlinale.de.

Danske film i konkurrence i Berlin

Den seneste danske film, der har deltaget i den internationale konkurrence i Berlin, var Thomas Vinterbergs 'Kollektivet' i 2016. Trine Dyrholm vandt her en sølvbjørn for bedste kvindelige skuespiller.

I 2012 vandt Nikolaj Arcels 'En Kongelig Affære' to sølvbjørne – for bedste manuskript (Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg) og for bedste skuespiller (Mikkel Boe Følsgaard).

Kontakt

Claus Ladegaard
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 4032 6212
clausl@dfi.dk