To danske dokumentarfilm sejrer i Sundance

SUNDANCE. Camilla Nielssons ’President’ og Jonas Poher Rasmussens ’Flugt’ vandt tirsdag nat dansk tid hver en fornem pris på Sundance Filmfestivalen. De to film, begge produceret af Final Cut for Real, er blevet storrost i de internationale medier.

Efter en overvældende modtagelse på den prominente Sundance Filmfestival i Utah i USA sætter de to danske dokumentarfilm 'Flugt' og 'President' nu trumf på ved nattens prisuddeling.

Begge deltog i konkurrencen for internationale dokumentarfilm, og her gik hovedprisen for årets bedste i kategorien, World Cinema Grand Jury Prize, til Jonas Poher Rasmussens animerede 'Flugt'. I filmen udfolder instruktøren sin ven Amins gribende beretning om, hvordan han ankom til Danmark fra Afghanistan for 25 år siden.

Camilla Nielssons 'President' om det tumultariske præsidentvalg i Zimbabwe i 2018 set fra oppositionens lejr vandt en særpris, World Cinema Documentary Special Jury Award: Vérité Filmmaking. Festivalens særpriser uddeles hvert år som en anerkendelse af fornemt filmkunstnerisk håndværk inden for udvalgte områder.

Uforfalsket originalitet

Kort efter verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen den 28. januar blev 'Flugt' købt til distribution på det amerikanske marked af selskabet Neon, der også stod bag Oscar-vinderen 'Parasite'. Filmen får her premiere i en engelsk version, hvor Nikolaj Coster-Waldau og britiske Riz Ahmed skal lægge stemmer til henholdsvis Jonas Poher Rasmussen og Amin.

Jonas Poher Rasmussen, der debuterede i 2006 med 'Noget om Halfdan' om sin farfar Halfdan Rasmussen og siden har stået bag 'Searching for Bill' (2012) og 'Det han gjorde' (2015), tog desuden de internationale kritikere med storm.

"Der har været utallige film om flygtningekrisen, men ingen af dem har den samme rene og uforfalskede originalitet som 'Flugt'," skriver IndieWire, der kalder filmen for "aktivisme, terapi og fantastisk filmkunst på en og samme tid".

The Guardian priser 'Flugt' som en "bemærkelsesværdigt humanistisk og kompleks film, der udvider og uddyber en type historier, der alt for ofte overforenkles", og Rasmussen som en instruktør, der "har skabt en kærlig og kompromisløs hyldest til sin ven, en modig overlever, hvis historie jeg umuligt vil kunne glemme".

Filmen er en "stærk og poetisk beretning om personlig kamp og selverkendelse, der udvider definitionen for ​​dokumentarfilm", skriver Hollywood Reporter. Også brancheblade som Variety og Screen Daily istemmer den positive omtale.

Den kommende weekend får 'Flugt' europæisk premiere på Göteborg Filmfestival i konkurrencen for nordiske dokumentarfilm.

Mavepuster

Camilla Nielssons 'President', opfølgeren til festivalhittet 'Democrats' fra 2014, fik også en flyvende start ved premieren på Sundance.

"En bemærkelsesværdig film om mod og beslutsomhed," skriver Screen Daily, der også fremhæver filmfotograf Henrik Bohn Ipsens arbejde: "Han fanger virkelig atmosfæren i Zimbabwe: støvet og forfaldet, bilkonvojerne, de overdådige villaer, de anspændte forventninger og den altomfattende korruption."

"Måden, hvorpå denne film konfronterer demokratiets skrøbelighed og den konstant lurende fare for voldelig konfrontation, gik rent hjem hos mig som amerikaner – det både rystede mig og gjorde mig ydmyg," skriver New York Times.

"Camilla Nielssons fremragende 'President' er præcis den opfølger til hendes fremragende 'Democrats', som jeg havde håbet på," lyder det i et tweet fra Varietys kritiker, der i sin anmeldelse kalder filmen "en mavepuster" og en "stort anlagt dokumentargyser".

Om filmene

Jonas Poher Rasmussens animerede 'Flugt' modtog det prestigefyldte Cannes Official Selection-mærkat i juni og fik sin egentlige verdenspremiere på Sundance Filmfestivalen. Filmen er produceret af Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real og koproduceret af animationsproducer Charlotte de La Gournerie for danske Sun Creature sammen med franske Vivement Lundi, svenske Most Film og norske Mer Film. Der er dansk biografpremiere i løbet af de kommende måneder.

Camilla Nielssons 'President' er produceret af Signe Byrge Sørensen og Joslyn Barnes, og producent Final Cut for Real har koproduceret med amerikanske Louverture Films og norske Sant & Usant.

Begge film er støttet af Det Danske Filminstitut.

Om Sundance

Sundance Filmfestivalen løb i år af stablen fra 28. januar til 3. februar som en overvejende online begivenhed. Se mere på sundance.org.

Festivalen fokuserer på independent-film, det vil sige film produceret af andre end de store filmstudier. Festivalen blev grundlagt i 1978.

Dansk film har været stærkt repræsenteret på Sundance Filmfestivalen de seneste par årtier, og de seneste fem år har der været priser til 'Dronningen', 'Cold Case Hammarskjöld', 'Den skyldige' og 'De sidste mænd i Aleppo'.