To danske dokumentarfilm udtaget til Sundance

SUNDANCE. Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' og Camilla Nielssons 'President', begge produceret af Final Cut for Real, er udtaget til den prestigefyldte Sundance Filmfestival i USA. Festivalen løber af stablen fra 28. januar til 3. februar både online og på udvalgte lokaliteter på tværs af landet.

Den førende Sundance Filmfestival i Utah annoncerede tirsdag programmet til deres kommende hybridfestival med start den 28. januar. Alle film bliver tilgængelige online, og hvis de aktuelle restriktioner tillader det, satser arrangørerne på at kunne vise alle film på udvalgte fysiske lokaliteter på tværs af USA.

Fra dansk side deltager Jonas Poher Rasmussens 'Flugt' og Camilla Nielssons 'President', begge produceret af Final Cut for Real. Filmene får verdenspremiere i den internationale konkurrence for dokumentarfilm, World Cinema Documentary Competition, som to ud af ti titler, med 'Flugt' som åbningsfilm for sektionen.

Også udtaget til næste års Sundance er den tysk-italiensk-danske spillefilm 'Human Factors' af Ronny Trocker, der er udvalgt til den internationale spillefilmkonkurrence. Det er det danske selskab Snowglobe, der koproducerer filmen med støtte fra Filminstituttet.

Flugt af Jonas Poher Rasmussen

'Flugt' fik det fornemme Cannes-mærkat i juni som en del af festivalens Official Selection. Nu er Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm endelig klar til sin premierevisning, der altså finder sted på Sundance Filmfestivalen.

Amin, en succesfuld dansk akademiker, skal til at tage hul på et nyt kapitel i sit liv: Han skal giftes med sin kæreste, Kasper. Men spøgelser fra Amins turbulente fortid bliver ved med at forfølge ham. Som barn blev han sendt på flugt fra Afghanistan med sin familie, og siden havnede han alene i Danmark, kun udstyret med en dækhistorie og truet til aldrig at afsløre sandheden. I mere end 20 år har Amin spundet sig ind i bortforklaringer om sin fortid, men nu er hemmeligheden ved at være for tung at bære alene. Han er klar til at tage livtag med fortidens skygger.

Poher Rasmussen, der er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2010, debuterede allerede i 2006 med 'Noget om Halfdan' om sin farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen. 'Searching for Bill' (2012), et miks af dokumentar og fiktion, vandt for bedste nordiske film på CPH:DOX. 'Det han gjorde' (2015) om Jens Michael Schau, som dræbte forfatteren Christian Kampmann, modtog journalisternes Fipresci-pris på Thessaloniki Filmfestival.

'Flugt' er produceret af Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real og koproduceret af animationsproducer Charlotte de La Gournerie for danske Sun Creature, franske Vivement Lundi !, svenske Most Film og norske Mer Film. Filmen er støttet af blandt andet Det Danske Filminstitut, Det Svenske Filminstitut, Det Norske Filminstitut, Nordisk Film & TV Fond, Copenhagen Film Fund og Den Vestdanske Filmpulje.

Filmen distribueres i Danmark af Reel Pictures, der har planlagt premiere i biografer over hele landet den 29. april 2021. Freddy Neumann er ansvarlig for PR.

Camilla Nielssons 'President'. Foto: Final Cut for Real

President af Camilla Nielsson

Godt seks år efter premieren på 'Democrats', der vandt priser ved festivaler over hele verden, er Camilla Nielsson klar med opfølgeren, 'President', på Sundance.

Også denne gang vender instruktøren kameralinsen mod Zimbabwe, der var omdrejningspunktet for 'Democrats', en skildring af processen hen imod landets første forfatning efter tre årtier under Robert Mugabes diktatur.

I 'President' befinder Zimbabwe sig endnu engang ved en skillevej. Efter Mugabes død i 2017 skal landets fremtid støbes på ny. Oppositionslederen Nelson Chamisa udfordrer den gamle garde, anført af præsident Emmerson Mnangagwa, men hvordan vil de to politiske fraktioner fortolke de demokratiske grundværdier i en post-Mugabe æra?  

Camilla Nielsson er udannet dokumentarinstruktør fra Tisch School of Arts i New York. Hun debuterede med 'Good Morning Afghanistan' (2003), der var første del af en trilogi om børnerettigheder, som blev fuldendt med 'Durga' (2004) og 'The Children of Darfur' (2005). 'Mumbai Disconnected' (2009), som Nielsson instruerede med Frederik Jacobi, var en del af serien om megabyer, 'Cities on Speed'. 'Democrats' fra 2014 vandt priser på prominente festivaler som Tribeca i New York, CPH:DOX og Cinema Eye Honors.

'President' er produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut. 

Sundance Filmfestival løber fra 28. januar til 3. februar. Læs mere om afholdelsen af årets festival.

Sundance og danske film

Danske spillefilm og dokumentarer har de seneste år været stærkt repræsenteret på Sundance Filmfestivalen. I 2019 var der priser til Mads Brüggers 'Cold Case Hammarskjöld' og May el-Toukhys 'Dronningen', i 2018 til Gustav Möllers 'Den skyldige', og i 2017 til Feras Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo'. Se hele oversigten over danske film på Sundance.