Danske film i Cannes 2013

CANNES 2013 OVERBLIK. Nicolas Winding Refns danskproducerede "Only God Forgives", en hollandsk-dansk spillefilm og en dansk-islandsk kortfilm er udtaget til Cannes Festivalens hovedkonkurrence. Få overblik over de danske film på årets festvial og læs baggrundsartikler, nyheder og interviews med danske filmfolk. 

I DFI's engelsksprogede digitale magasin FILM Digital Cannes Issue 2013, som kan læses på laptop, tablet og smartphone, kan du finde interviews, baggrundsartikler, kontaktinformationer og katalog over aktuelle danske film.

Du kan også læse det trykte magasin FILM Magazine Cannes Issue 2013 i PDF, eller, hvis du er i Cannes, hente en kopi i den danske stand på La Croisette 55.

Artiklerne vil i de kommende uger kunne læses i dansk version på www.dfi.dk/nyheder.

Danske films i Cannes

Official Selection

  • Only God Forgives / instr. Nicolas Winding Refn / prod. Space Rocket Nation
  •  Borgman (hollandsk-belgisk-dansk koproduktion) / instr. Alex Van Warmerdam / dk prod. Angel Films

Short Film Competition

  • Whale Valley / instr. Gudmundur Arnar Gudmundsson / prod. Fourhands Film

Director's Fortnight

  • Solecito (colombiansk-dansk-fransk koproduktion) / instr. Oscar Ruiz Navia / dk prod. Fisher Film

Producer on the Move

Jury

  •  Thomas Vinterberg er juryformand for Un Certain Regard

Tidligere år i Cannes

Officiel Cannes hjemmeside

 


Only God Forgives

Cannes Festivalen åbner på onsdag, den 15. maj, med et  flot og bredt dansk program. Mest fokus vil der være på Nicolas Winding Refns "Only God Forgives", der er udtaget til hovedkonkurrencen.

Winding Refn tog publikum og filmkritikere med storm for to år siden, da han for første gang dukkede op med en film i Cannes-hovedkonkurrencen. Det blev til en fornem pris for Bedste Instruktion for den amerikanskproducerede "Drive" med Ryan Gosling i hovedrollen.

Her to år efter er det med den danskproducerede "Only God Forgives", en eksplosiv fortælling om thai-boksning, narkokarteller, hævn og retfærdighed i Bangkoks kriminelle underverden, igen med Gosling i hovedrollen, og denne gang med Kristin Scott Thomas i en stor rolle.

Filmen er optaget i Bangkok, og det er Winding Refn og hans producer Lene Børglums danske produktionsselskab Space Rocket Nation, der er hovedproducent på filmen med støtte fra Det Danske Filminstitut. Som det kan spores i international presse, er der ikke bare store forventninger i Danmark, og Winding Refn skal som altid nok overraske, og give noget andet end lige det, der forventes. Filmen får premiere i Cannes onsdag den 22. maj, otte dage før den danske biografpremiere.

Det er for øvrigt tredje år i træk, at en dansk film er udtaget til hovedkonkurrence i Cannes, og det er ikke sket før. I 2012 var Thomas Vinterberg inviteret med "Jagten", og i 2011 deltog Lars von Trier med "Melancholia".

Læs artiklen "Only God Forgives".

Læs Interview med Lene Børglum.

Kortfilm i hovedkonkurrence

Også en dansk-islandsk kortfilm er med i hovedkonkurrencen, der viser ni kortfilm. Det er Gudmundur Arnar Gudmundssons "Hvalfjord", der er støttet af og produceret på Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut.

Filmen foregår på et lille husmandssted i Island ved en af de øde fjorde og er en fortælling om det stærke bånd mellem to brødre i et barsk miljø. Gudmundsson er islænding, men bor i Danmark, hvor han laver sine film. Han har på Filmværkstedet tidligere lavet en anden 15-minutters kortfilm, "Ártún".

Filmen vises lørdag den 25. maj med en enkelt pressevsining onsdag den 22. maj.

Læs artiklen "Whale Valley".

Sara Hjort og Mads Mikkelsen

Yderligere to danske aftryk kan ses på årets hovedkonkurrence, hvor 20 spillefilm deltager i et program, der byder på film af nogle af nutidens højst respekterede filmfortællere.

I den hollandsk-dansk koproducerede spillefilm "Borgman" har den hollandske auteur Alex van Warmerdam givet Sara Hjort en større rolle som barnepige i en mørk, vittig og absurd ondsindet fabel om en velbjerget kernefamilie, der for sent registrerer en snigende trussel, der rammer dem. Også Benjamin Boe Rasmussen er med på rollelisten. Filmen, der er koproduceret af Tine Mosegaard for Angel Films med støtte fra Det Danske Filminstitut, vises søndag den 19. maj, og bliver festivalprogrammets første danske anslag.

Læs artiklen "Borgman".

Mads Mikkelsen, der for kun et år siden modtog Cannes Festivalens pris for bedste mandlige skuespiller for sin præstation i Vinterbergs "Jagten", er igen i hovedkonkurrence som den altdominerende hovedrolle i Arnaud de Pallières' "Michael Kohlhaas", et historisk drama fra 1500-tallet, om en mand, der er parat til gå til det yderste og udfordre magthaverne for at opnå den retfærdighed, der tilkommer ham. Filmen er fransk-tysk. Den vises fredag den 24. maj, kun to dage før prisoverrækkelserne finder sted. Pressen får dog lov til at se filmen allerede den 23. maj om aftenen.

Læs artiklen "Mads Mikkelsen is Michael Kohlhaas".

En lille sol

Endnu en dansk koproduktion er udtaget. I sideprogrammet Directors' Fortnight vises den colombiansk-danske kortfilm "Solecito", en 20-minutters fortælling om to teenagere, som er blevet til efter en invitation fra kunstneren Olafur Eliasson og producer Tine Fischer til at lave små korte film inspireret af hans solcellelampe Little Sun.

Læs artiklen "Olafur Eliasson Shines in Cannes".

Vinterberg, Rieks og mange flere

Op mod 300 danske filmfolk drager til Cannes og passer deres metier med at udvikle, promovere, se, sælge og købe film.

Se listen over Danes in Cannes.

Thomas Vinterberg er i år juryformand for sidekonkurrencen Un Certain Regard, og han modtager søndag den 19. juni en MEDIA-pris på festivalen for bedste europæiske filmprojekt i udvikling. Projektet er filmen "Kollektivet", som har modtaget udviklingsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og Vinterberg deler æren med sin medmanuskriptforfatter Tobias Lindholm og producer Sisse Graum Jørgensen.

Læs nyheden "Vinterberg vinder EU-pris".

Den danske producer Mikael Christian Rieks er i år en af de 29 europæiske producere, der er håndplukket til at deltage i netværksbegivenheden Producers on the Move 2013. I løbet af fire dage fra den 18. til 21. maj vil de møde en række vigtige europæiske filmbranchefolk og få lejlighed til at præsentere deres kommende projekter og brainstorme om kommende europæiske koproduktioner.

Læs nyheden "Dansk producer on the move".

Festivalen fortsætter til den 26. maj.

Mere om Cannes Festivalen.