Danske film i Cannes 2014

CANNES 2014 OVERBLIK. Kristian Levrings "The Salvation" er i hovedprogrammets midnatsgallavisning, Jonas Alexander Arnbys spillefilmdebut "Når dyrene drømmer" i Semaine de la Critique, en svensk-dansk og en argentinsk-dansk-amerikansk spillefilm i Un Certain Regard og de danske instruktører Kræsten Kusk og Milad Alamis to kortfilm i Directors' Fortnights workshop-projekt, Nordic Factory.

I DFI's engelsksprogede digitale magasin FILM Digital Issue Cannes 2014, som kan læses på laptop, tablet og smartphone, finder du interviews, baggrundsartikler, kontaktinformation og et katalog over aktuelle danske film.

Er du i Cannes, kan du hente en kopi af det trykte magasin FILM Magazine Cannes 2014 på den danske stand på La Croisette 55. Ellers kan du downloade FILM Magazine Cannes Issue 2014 i PDF til læsning herhjemme eller til flyturen til Cannes.

The Salvation midnatsgalla

Dette års festival åbner onsdag den 14. maj med et flot program med dansk repræsentation i mange af festivalens sektioner. Mest opmærksomhed vil der nok være omkring Kristian Levrings western "The Salvation", der er inviteret til midnatsgallavisning lørdag den 17. maj kl 0.30 i hovedprogrammet uden for konkurrence. Mads Mikkelsen, der har filmens hovedrolle, modtog for to år siden Cannes Festivalens pris for bedste mandlige skuespiller for sin præstation i Thomas Vinterbergs "Jagten", og sidste år var han igen i hovedkonkurrence med en dominerende hovedrolle i det historiske drama "Michael Kohlhaas".

Filmen vises for pressen fredag den 16. kl. 11.00.

Læs artikel om "The Salvation"

To kortfilm i Directors' Fortnight

Allerede torsdag den 15. maj kl. 13.00 er de første danske navne på plakaten. Sideprogrammet Directors' Fortnight har i workshoppen Nordic Factory indbudt fire nordiske instruktører til at danne parløb med en instruktør fra en anden del af verden. Her deltager "Void", skrevet og instrueret af Milad Alami (Danmark) og Aygul Bakanova (Kirgisistan) med Lars Mikkelsen og Dar Salim, og "Sundays", skrevet og instrueret af Kræsten Kusk (Danmark) og Natalia Garagiola (Argentina) med Signe Egholm Olsen og Stig Hoffmeyer. Alle fire kortfilm er optaget i Danmark med mestendels danske skuespillere.

Læs artikel om Nordic Factory

To danske koproduktioner i Un Certain Regard

Søndag den 18. maj er der igen danske navne på programmet. I sideprogrammet Un Certain Regard deltager to spillefilm med dansk koproduktion. 

Den svensk-danske "Turist" er instrueret af Ruben Östlund og koproduceret af Katja Adomeit for danske Coproduction Office. Filmens klipper er danske Jacob Schulsinger, der blandt andet har klippet to tidligere Cannes-deltagende spillefilm, Östlunds forrige film "Play" og Rúnar Rúnarssons "Volcano".

Læs artikel om "Turist"

Den argentinsk-dansk-amerikanske "Jauja", instrueret af Lisandro Alonso og koproduceret af Helle Ulsteen for danske Kamoli Films, har Viggo Mortensen i sin første dansksprogede hovedrolle. Han spiller en dansk mand, der sammen med sin unge datter udvandrer til Argentina i 1800-tallet. Datteren spilles af Viilbjørk Malling Agger, og Ghita Nørby har rollen som en kvinde, der dukker op i hans liv. En del af filmen er optaget i Danmark.

Læs artikel om "Jauja"

"Turist" vises første gang kl. 11.00 og "Jauja" kl. 16.30

Samme søndag er Sonja Richter og David Dencik i spil i Tommy Lee Jones' hovedkonkurrencefilm "The Homesman" med pressevisning kl. 8.30 og gallavisning kl. 19.30.

Når dyrene drømmer i Semaine de la Critique

Mandag den 19. maj kl. 11.30 vises Jonas Alexander Arnbys debutspillefilm "Når dyrene drømmer" i sideprogrammet Semaine de la Critique. Det er en gyserfilm om en ung piges frigørelse og hævn over en omverden, der ydmyger, foragter og frygter hende. Lars Mikkelsen, Sonia Suhl og Sonja Richter har filmens store roller.

Debuterende instruktører i festivalens hoved-og sideprogrammer er med i kapløbet om at vinde festivalens Camera d'Or, og Arnby kan derfor komme i betragtning til den efterstræbte pris, som Christoffer Boe tog hjem i 2003.

Læs artikel om "Når dyrene drømmer"

Nicolas Winding Refn og mange flere

Op mod 300 danske filmfolk drager til Cannes og passer deres metier med at udvikle, promovere, se, sælge og købe film.

Se listen over Danes in Cannes
Se kataloget over aktuelle danske film

Nicolas Winding Refn er i år med i Hovedkonkurrencens jury. Sidste år og i 2011 havde han selv film med i konkurrencen. Tine Fischer, direktør for CPH:DOX, er medlem af kortfilm-juryen i Semaine de la Critique. 

Den danske producer Eva Jakobsen er i år en af de 24 europæiske producere, der er håndplukket til at deltage i netværksbegivenheden Producers on the Move. I løbet af tre dage fra den 17. til 19. maj vil de møde en række vigtige europæiske filmbranchefolk og få lejlighed til at præsentere deres kommende projekter og brainstorme om kommende europæiske koproduktioner.

Læs om Eva Jakobsen

Festivalen fortsætter til den 25. maj, men prisuddelingen sker i år allerede om lørdagen, den 24. maj, på grund af Europaparlamentsvalget dagen efter.

Oversigt over Cannes-deltagere og -vindere gennem årene 

Mere om Cannes Festivalen

 

Tags: Cannes 2014