Danske film i Sundance

SUNDANCE. Når Sundance Film Festival starter den 19. januar, er det med fire danske film og en koproduktion på programmet. Det gælder "10 timer til Paradis", "Putins Kys", "½ revolution" og "Ambassadøren" og koproduktionen "The Queen of Versailles".

En spillefilm og hele tre danske dokumentarfilm af spillefilmslængde er blevet inviteret til Sundance Filmfestivalen, der afholdes 19.-29. januar. Derudover er den danske koproduktion "The Queen of Versailles" åbningsfilm i dokumentarfilmkonkurrencen.

World Cinema Spillefilm-konkurrencen

Mads Matthiesens spillefilmsdebut "10 timer til Paradis" har bodybuilderen Kim Kold i hovedrollen som 38-årige Dennis, der bor alene med sin mor, og rigtig gerne vil finde kærligheden. Han beslutter sig for at prøve lykken og finde en pige i Pattaya i Thailand, men Dennis' naive syn på kærligheden får hurtigt skrammer. Han er tæt på at miste modet, da han møder Toi, og de to forelsker sig. Filmen er optaget on location i Danmark og Thailand, og en lang række medvirkende er fundet i de miljøer, filmen portrætterer.
Mads Matthiesen var i 2008 nomineret på festivalen med kortfilmen "Dennis", også med Kim Kold i hovedrollen. "10 timer til Paradis" går i de danske biografer nu.

"At '10 timer til Paradis' er udtaget til Sundance er selvfølgelig en stor ting for mig. Det er et fantastisk skulderklap, og jeg glæder mig meget til at vise den til publikum derovre. Det føles rigtig at have verdenspremiere på Sundance, da det på mange måder var der, det hele startede for fire år siden, da de viste kortfilmen Dennis," siger Mads Matthiesen til FILMUpdate.

Læs også Kim Skottes interview A Meek Giant i FILM#72 (på engelsk)

Læs også Daily Heralds omtale af filmen på Sundance

World Cinema Dokumentar-konkurrencen

Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" følger en russisk kvinde, der har gjort karriere i Nasji, en pro-Putin ungdomsorganisation, som arbejder for et stærkt Rusland. Udover at arrangere politiske møder og sommerlejr med sunde udendørsaktiviteter står organisationen også for intimidering af politiske modstandere og overfald på kritikere. Lise Birk Pedersens film havde verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Amsterdams dokumentarfilmfestival IDFA og har dansk premiere den 19. januar.

Læs interviewet Et kys som et tveægget sværd

Danske Omar Shargawi og Karim El Hakims "½ revolution" følger opstanden i Egypten i dette forår. De to instruktører blev fanget i den egyptiske revolution, da de boede i Cairo, hvor Shargawi var ved at forberede en dokumentar om gadebørn. Da situationen eksploderede, rettede de hurtigt i stedet deres kameraer mod opstanden. "1/2 revolution" modtog Danish:dox Award-juryens Special Mention på CPH:DOX.

Læs interviewet Fra ungdomsfilm til revolution

I Mads Brüggers "Ambassadøren" rejser instruktøren ind i Afrikas hjerte med et diplomatpas i hånden for at udstille det hemmelige europæiske diplomati og den korruption, der er med til at fastholde de tidligere kolonier i fattigdom. Filmen åbnede for to uger siden Amsterdams dokumentarfilmfestival IDFA, hvor den deltog i hovedkonkurrencen.

Læs Per Juul Carlsens interview Manden med den gule hat 'gone bad' i FILM#73

Den dansk koproducerede film, "The Queen of Versailles", som er instrueret af amerikanske Lauren Greenfield, deltager også i dokumentarfilmkonkurrencen. Filmen er koproduceret af Mette Heide.

Læs interviewet med Mette Heide Storhed og salg 

De fem film er støttet af Det Danske Filminstitut.

Sundance Film Festival