Danske film på vej i biografen

FILM PÅ VEJ. Dramaer, komedier, action, tre familiefilm og en enkelt horrorfilm. Tirsdag den 1. september præsenterede Filminstituttet sammen med branchen de film, der det næste halve år skal møde publikum i biograferne.

Instruktører, skuespillere og manuskriptforfattere var tirsdag formiddag mødt op i Cinemateket til Filminstituttets halvårlige FILM PÅ VEJ, der af hensyn til corona var noget mindre end sædvanligt. Her blev de kommende biograffilm præsenteret for pressen – 10 spillefilm og 3 dokumentarfilm, der spænder vidt genremæssigt og tematisk. 

Billeder fra dagen

De danske biograffilm

Druk / 24. september

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogle og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. Filmen er et drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

Instruktør Thomas Vinterberg Manuskript Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm Produktion Zentropa Genre Drama

Far til fire og vikingerne / 1. oktober

Den ellers så sammentømrede familie er i krise. Mie og Ole kan ikke længere holde ud at dele værelse, Søs er træt af at fungere som familiens reservemor, og Far har ikke det sædvanlige overskud til at tackle onkel Anders’ særegne opførsel. Tilbage står Lille Per, som bare er ked af det hele. Onkel Anders tilmelder derfor familien et ophold på et familieterapisted, hvor familien skal leve som vikinger. Hjælper terapien ikke på sammenholdet,  så sker der til gengæld noget, når det er Bodils liv, der  er på spil.

Instruktør Martin Miehe-Renard Manuskript Gitte Løkkegaard, Martin Miehe-Renard Produktion ASA Film Genre Familiefilm

Shorta / 8. oktober

Hvad der helt nøjagtigt skete med 19-årige Talib Ben Hassi, mens han var i politiets varetægt, henstår i det uvisse. To betjente, Jens og Mike, er på rutinepatrulje i ghettoen Svalegården, da meddelelsen om Talibs  død kommer, og et utæmmeligt raseri hos de unge  fører til oprør og et krav om hævn. Pludselig er de  to betjente jaget vildt og må slås for deres liv for at komme ud.

Instruktører Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid Manuskript Anders Ølholm, Frederik Louis Hviid Produktion Toolbox Film Genre Action

Madklubben / 22. oktober

Marie, Vanja og Berling har kendt hinanden lige siden skoletiden. De tre kvinder er i deres livs efterår og slås med hver deres. Efter en turbulent tid hjemme i Danmark beslutter de at tage på madkursus til Syditalien. Rejsen bliver dog ikke helt den tur, de havde regnet med, og de hede sydlandske aftener byder på både flirt, jalousi og sandheder, der pludselig skal på bordet. Midt i virvaret opdager de tre dog, at livet har langt mere at byde på,  og at det aldrig er for sent.

Instruktører Barbara Topsøe-Rothenborg Manuskript Anne-Marie Olesen Thinghuus Produktion Nepenthe Film Genre Komedie

I WALK / Biografer / 22. oktober

"Livet er et mysterium, en form for labyrint eller gåde, der skal løses. Denne film er mit testamente – en rejse, hvorpå jeg vil lære at forstå mit liv, de beslutninger jeg har taget, og hvilke konsekvenser de har haft. Den er min søgen efter kærlighed og tilgivelse, som måske bliver forgæves." Filmkunstner, sportsjournalist og digter Jørgen Leth overlevede et jordskælv i Haiti, men han har ikke været i stand til at gå ordentligt siden. Filmen er  en personlig dokumentar om at håndtere alderdommen, når sulten efter livet endnu ikke er stillet.

Instruktør Jørgen Leth Producer Sigrid Jonsson Dyekjær

Erna i krig / 29. oktober

Året er 1918. Første verdenskrig hærger ude i Europa, og Tyskland er tvunget til at indkalde alle våbenføre mænd og unge drenge til krigstjeneste. Heller ikke de dansksindede sønderjyder får lov at gå fri. Hjemme hos Erna i Bramstrup vækker det stor bekymring, da hendes enfoldige søn Kalle bliver indkaldt til den preussiske krigsmaskine. Trods Ernas forsøg på at få sønnen kasseret, indser hun snart, at hvis Kalle skal reddes  fra den sikre død i skyttegraven, må hun selv følge  med. Forklædt som ’menig Julius Rasmussen’ drager Erna i krig.

Instruktør Henrik Ruben Genz Manuskript Bo hr. Hansen Producent Nimbus Film Genre Drama

Breeder / 31. oktober

Den unge rytter Mia finder ud af, at et velrenommeret helsekostfirma, ejet af en målrettet forretningskvinde, er involveret i kidnapning af kvinder. Firmaet bruger kvinderne til biohacking-eksperimenter, som har til formål at give rige klienter deres ungdom tilbage. På jagt efter sandheden bliver Mia selv indfanget og brændemærket i de skumle, underjordiske faciliteter. Bekendte skikkelser dukker op, og Mia indser, at situationen er mere kompleks, end hun troede. Men kan hun genfinde sin egen indre styrke og undslippe mareridtet?

Instruktør Jens Dahl Manuskript Sissel Dalsgaard Thomsen Producent Beo Starling Genre Horror

7 YEARS OF LUKAS GRAHAM / Biografen / 5. november

Over syv år følger filmen sangeren Lukas Forchhammers vej til succes, hans indre dæmoner og splittelsen bag facaden. Det enorme internationale hit 7 Years er skrevet om den ubærlige smerte, som følger med det pludselige tab af Lukas’ far. Hittet fører til en succes og berømmelse, der på én og samme tid er Lukas’ største drøm og værste mareridt. Lukas har altid følt sig som en superstjerne, men med succesen fra 7 Years følger en enorm fanskare og offentlig interesse, som konstant minder ham om hans eget tab, sorg og smerte. Mens karrieren er på sit højeste, forsøger Lukas sig med at starte en familie, og nye uventede udfordringer opstår.

Instruktør René Sascha Johannsen Producer Sara Stockmann

Julemandens datter 2 / 12. november

Lucia er datter af Julemanden og går på Julemandsskolen. Da hendes bedste ven bliver falsk anklaget for at stjæle Kong Vinters magiske krystal, satser hun alt for at bevise hans uskyld og finde den rigtige tyv. Men det viser sig, at der er mørke kræfter på spil, som vil gøre alt for at knuse julemændene, Kong Vinter og alt, hvad de står for.

Instruktører Christian Dyekjær Manuskript Uffe Rørbæk Madsen, Lars Therkildsen Produktion Deluca Film Genre Familiefilm

Malous jul / 19. november

Malou kommer i familiepleje hos juleglade Bibi og Leif på den lille ø Lunø. Stemningen er mildt sagt presset: Malou hader både julen, øen og plejeforældrene.  Tingene bliver ikke nemmere, da Malou opdager den hidsige gårdnisse Nils, der vil gøre alt for at få Malou smidt væk fra øen igen. De aftaler en nisse-ed om, at Malou skal lave så meget ballade som muligt. Men da Malou for første gang oplever at blive både set og omfavnet af Bibi og Leif, indser hun, at hun alligevel gerne vil blive på øen. Men pagten med nissen kan ikke ændres. Med en sur nisse i hælene skal Malou nu overbevise sin nye plejefamilie om, at de kan stole  på hende. Ikke nogen nem opgave når den lille nisse viser sig at være både livsfarlig og et rigtigt grødhoved.

Instruktører Claus Bjerre Manuskript Claus Bjerre, Frederik Meldal Nørgaard Produktion Ja Film Genre Familiefilm

Lille sommerfugl / 3. december

Den stædige landmand og svineavler Ernst og hans livsledsager Louise inviterer til guldbryllup i det lokale forsamlingshus med både dansktopmusik og svingom. Men familien bærer på flere hemmeligheder, og Ernst gemmer på den største. I løbet af én lang, festlig, berusende, overraskende, gribende og vemodig aften pibler sandhederne frem, og familien sættes på den ultimative prøve.

Instruktør Søren Kragh-Jacobsen Manuskript Søren Kragh-Jacobsen Producent Snowglobe Genre Drama

Retfærdighedens ryttere / 19. november

Den udstationerede militærmand Markus må tage hjem til sin teenagedatter Mathilde, da hans kone dør i en tragisk togulykke. Det ligner en tilfældighed, indtil matematiknørden Otto dukker op med sine to excentriske kollegaer Lennart og Emmenthaler. Otto var selv passager på det forulykkede tog og er overbevist om, at nogen må stå bag. Som indicierne hober sig op, står det klart for Markus, at det måske var et nøje orkestreret attentat, som hans kone tilfældigt blev offer for.

Instruktør Anders Thomas Jensen Manuskript Anders Thomas Jensen Producent Zentropa Genre Komedie

Tags: Film på vej