To danske kortfilm udtaget til Cannes

CANNES 2021. Casper Rudolf Emil Kjeldsens 'Det er i jorden' har chancen for at vinde en Guldpalme for bedste kortfilm, mens Óskar Kristinn Vignissons afgangsfilm 'Frie mænd' skal dyste i Cannes Festivalens konkurrence for filmskolefilm.

Med kun få uger til festivalstart har Cannes Festivalen nu offentliggjort titlerne på de film, der deltager i konkurrencerne for henholdsvis kortfilm og filmskolefilm (Cinéfondation). 

Udvalgt fra Danmark er Casper Rudolf Emil Kjeldsens 'Det er i jorden', der som en ud af ti film skal kæmpe om en Guldpalme i kortfilmkonkurrencen. Óskar Kristinn Vignissons 'Frie mænd' er blandt de sytten titler i dysten om bedste filmskolefilm.

Tirsdagens nyhed kommer i kølvandet på flere danske bidrag udmeldt til årets Cannes Festival, der løber fra 6. til 17. juli. Se den samlede oversigt nedenfor.

'Det er i jorden' i kortfilmkonkurrencen

'Det er i jorden' er en horrorfilm om Karoline, hvis liv bliver vendt op og ned, da hendes far, Kjeld, manisk begynder at grave et hul ude i deres have. Over to dage udspiller sig et levende mareridt, mens hullet bliver til en grav og den gamle grund, som har været hos familien i generationer, trækker Kjeld dybere og dybere ned i mørket.

Sandra Guldberg Kampp, der fik et gennembrud med sidste års 'Kød & blod', spiller Karoline. Hun er også hovedkraften i en anden af årets danske film udvalgt til Cannes Festivalen, nemlig kortfilmen 'Inherent'. Thomas Guldberg Madsen ses i rollen som faren Kjeld.

Casper Rudolf Emil Kjeldsen har skrevet manuskriptet til kortfilmen, som er produceret af Sofie Odgaard i samarbejde med Snowglobe, der står bag flere af de danske bidrag på Cannes i år. Produktionen er støttet af Filmværkstedet i København og Danske Filminstruktører.

Fotograf er Tobias Scavenius, klipper Louis Bülov Bertelsen, tonemester Maar Falke Dollerup og komponist Andreas Kildedal Westmark.

I sensommeren får et dansk publikum chancen for at se 'Det er i jorden', nemlig på Odense Filmfestival. Se mere på festivalens hjemmeside.

'Frie mænd' af Óskar Kristinn Vignisson. Foto: Den Danske Filmskole

'Frie mænd' i Cinéfondation

Den Danske Filmskoles årgang 2021 bliver repræsenteret på Cannes Festivalen af afgangsfilmen 'Frie mænd', udvalgt blandt filmskolefilm indsendt fra hele verden.

Filmen er en komedie om to gode venner, der kommer i problemer på deres job, hvilket tvinger dem til at gentænke deres livssituation. Daniel vil gerne være uafhængig, og Emil vil gerne være tryg. Til slut må Daniel vælge mellem sin bedste ven og sin frihed.

På rollelisten er Nicolai Jørgensen, Anton Hjejle, Søren Malling og Henrik Birch.

Óskar Kristinn Vignisson har instrueret og skrevet manuskript med Sune Kofod Maglegaard, og Søs Thøstesen har produceret. Christian Karlsen er fotograf og Mie Sofie Nielsen har klippet. Tonemester er Diana Queirós, mens musikken er skrevet af Ólafur Björn Ólafsson. Production designer er Signe Krab Nymann.

'Frie mænd' kan, sammen med Den Danske Filmskoles øvrige fiktions- og dokumentarfilm årgang 2021, ses på dr.dk fra den 18. juni. Se mere på filmskolen.dk.

Se mere om Cannes Festivalen 2021 med start 6. juli på festival-cannes.com.


I 2013 vandt Gudmundur A. Gudmundsson en hædrende omtale (Special Mention) i kortfilmkonkurrencen for 'Hvalfjord'. Få overblik over danske film og kortfilm på Cannes over årene.


Cannes 2021

Få det seneste overblik herunder over danske film og filmfolk på årets Cannes Festival. Listen opdateres løbende. Opdateret 15. juni.

Festival


Hovedkonkurrencen – kortfilm

 • Det er i jorden af Casper Rudolf Emil Kjeldsen. Produceret af Sofie Odgaard i samarbejde med Snowglobe. 

Cinéfondation – konkurrencen for filmskolefilm

 • Frie mænd af Óskar Kristinn Vignisson. Produceret af Søs Thøstesen for Den Danske Filmskole.

Koproduktioner – udenlandske film med danske producere

 • Verdens værste menneske (norsk-dansk-svensk-fransk) af Joachim Trier og Oslo Pictures. Hovedkonkurrencen. Støttet af Filminstituttets ordning for udenlandske koproduktioner.
 • De uskyldige (norsk-dansk-finsk-svensk-fransk) af Eskil Vogt og Mer Film. Un Certain Regard. Støttet af Filminstituttets ordning for udenlandske koproduktioner.
 • A Chiara (norsk-dansk-svensk-fransk) af Jonas Carpignano og Stayblack. Directors' Fortnight. 

Alle tre film er dansk koproduceret af Mikkel Jersin, Eva Jakobsen og Katrin Pors for Snowglobe.

Critics' Week – kortfilm

 • Inherent af Nicolai G.H. Johansen. Produceret af Anna Dammegaard Søllested for Snowglobe.

Cinéfondation L'Atelier – talentstøtte

 • Scattered af Kaspar Astrup Schröder. Produceret af Adomeit Film. L'Atelier er et finansieringsforum, der hjælper særligt udvalgte instruktører og producere med at finde endelig finansiering til deres spillefilmprojekt.

Producers on the Move – talentprogram afholdt i maj

 • Kasper Dissing, der producerede Thomas Vinterbergs Oscarvinder 'Druk', er udvalgt som en af 20 europæiske producere til netværket Producers on the Move, der normalt afholdes under Cannes Festivalen. Læs mere i interview.

Filmmarked


Frontières – finansieringsplatform til genrefilm

 • Twisted af Vibeke Muasya. Produceret af Vibeke Muasya og Lene Børglum for Space Rocket Nation.
 • Superposition af Karoline Lyngbye. Produceret af Amalie Lyngbo Quist for Beo Starling.

Cannes XR – for interaktive projekter

 • The Hangman at Home af Michelle og Uri Kranot. Produceret af Lana Tankosa Nikolic for Late Love Production. Udvalgt til VeeR VR Cinema med mulighed for at vinde for bedste historie og bedste oplevelse.