De sidste mænd i Aleppo i Sundance

SUNDANCE. "De sidste mænd i Aleppo" får netop nu verdenspremiere på den amerikanske Sundance Filmfestival og høster fine anmeldelser fra pressen. Den dansk-syriske dokumentarfilm, der følger en gruppe frivillige fra hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme, er lavet i samarbejde med Aleppos uafhængige mediecenter AMC.

Internationale anmeldere har blik for den dansk-syriske dokumentarfilm "De sidste mænd i Aleppo", der lige nu har verdenspremiere i konkurrence på Sundance Filmfestivalen (19.-29. januar), en festival med fokus på uafhængige, nyskabende og modige film.

I filmen, der er instrueret af syriske Feras Fayyad og med danske Steen Johannessen som medinstruktør, følger vi en lille håndfuld civile hjælpearbejdere fra De Hvide Hjelme. Efter fem års krig i Syrien gør Aleppos tilbageblevne indbyggere sig klar til belejring. Khalid, Subhi og Mahmoud, stiftende medlemmer af De Hvide Hjelme, er blevet tilbage for at komme den nødstedte befolkning til undsætning, og gennem dem skildres på nærmeste hold, hvad det vil sige at leve under belejring med en hverdag præget af død og kampe i gaderne. 

"De sidste mænd i Aleppo" er uden tvivl en af årets "sværeste film at se", skriver engelske The Guardian, der giver filmen fire ud af fem stjerner. De "sympatiske" hovedpersoner er "bundet af et ønske om aldrig at forlade den by, de elsker, selv da alt går i opløsning omkring dem, og vi er med dem i hver en redningsaktion".

Også branchebladet The Hollywood Reporter kalder filmen "ofte hjerteskærende og svær at se" og "et vidnesbyrd om den uselviskhed og det mod, som disse i bogstaveligste forstand livreddere udviser" – mens Screen istemmer og kalder Fayyad og Johannessens film "et bevis på, hvad Syrien, og verden, har mistet gennem denne konflikt".

De-sidste-maend-i-Aleppo_hjemme_450
Det var helt almindelige syrere, der stiftede De Hvide Hjelme som reaktion mod den eskalerende konflikt i landet. Foto fra "De sidste mænd i Aleppo".

Læs festivalinterview med instruktørerne

"Nogle gange tilbragte jeg en uges tid med bare at prøve at indgyde dem håb, fordi de følte sig så modløse over situationen. Det var ikke altid, de kunne se en grund til at fortsætte med filmen," fortæller Feras Fayyad om sin kontakt og samarbejde med hovedpersonerne i "De sidste mænd i Aleppo", der er skabt i samarbejde med journalister fra Aleppo Media Center.

"Men vi havde besluttet, Steen og jeg, at vi ville blive ved," fortsætter Fayyad. "Historien om krig gentager sig, igen og igen. Måske kan vi, ved at fortælle vores historie, medvirke til, at nogen lærer noget af det denne gang. Så det samme ikke sker i fremtiden." Læs vores engelsksprogede interview med instruktørerne.

"De sidste mænd i Aleppo" er produceret af Søren Steen Jespersen for Larm Film og Kareem Abeed for Aleppo Media Center (AMC). Filmen er en blandt tolv dokumentarfilm, der konkurrerer på Sundance Filmfestivalen om prisen for bedste internationale dokumentar, der uddeles den 29. januar. Se mere på sundance.org.