De sidste mænd i Aleppo vinder pris ved Sundance

SUNDANCE. "De sidste mænd i Aleppo", der er instrueret af syriske Feras Fayyad, modtog prisen som bedste internationale dokumentarfilm ved Sundance Filmfestivalen. Co-instruktør er danske Steen Johannessen. Ved prisoverrækkelsen lørdag var der også hæder til "The Nile Hilton Incident" og "Strong Island", begge koproduceret af danske Final Cut for Real.

Dokumentaren "De sidste mænd i Aleppo" vandt lørdag den 28. januar hovedprisen i kategorien for internationale dokumentarfilm ved Sundance Filmfestivalen, der er en af årets vigtige festivaler med fokus på nyskabende filmkunst.

Nærmere bestemt vandt filmen prisen – med titlen World Cinema Grand Jury Prize: Documentary – i konkurrence med elleve andre dokumentarfilm fra hele verden.  

"De sidste mænd i Aleppo", der er instrueret af syriske Feras Fayyad, følger en lille håndfuld civile hjælpearbejdere fra De Hvide Hjelme i den krigshærgede by Aleppo. En stor del af filmens billeder er leveret af journalister fra det uafhængige Aleppo Media Center, som filmen er skabt i samarbejde med. Danske Steen Johannessen er co-instruktør på filmen.

Filmen er produceret af Søren Steen Jespersen for Larm Film og Kareem Abeed for Aleppo Media Center med støtte fra Det Danske Filminstitut.

The-Nile-Hilton-Incident_450
Hovedrollen i svenske Tarik Salehs "The Nile Hilton Incident" indtages af Fares Fares, der spiller en lettere korrupt politimand. Foto: Atmo Rights

Hæder til film med dansk islæt

Tarik Salehs svensk-tysk-danske spillefilm "The Nile Hilton Incident" vandt hovedprisen i festivalens kategori for internationale spillefilm. Filmen er en thriller, der udspiller sig i Kairo i ugerne op til revolutionens start i januar 2011. På det danske hold er blandt andet klipper Theis Schmidt, kostumedesigner Louize Nissen og VFX-supervisor Peter Hjorth. Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen koproducerer for danske Final Cut for Real.

Yance Fords amerikansk-danske "Strong Island" modtog en pris, der hylder dokumentarfilmens fortællestyrke. Instruktøren undersøger omstændighederne ved sin brors død tilbage i 1992 og et juridisk system, der lod morderen gå fri. Filmen er klippet af Janus Billeskov Jansen og koproduceret af Signe Byrge Sørensen, igen fra Final Cut for Real.

Begge film har modtaget støtte fra Det Danske Filminstituts ordning med fokus på at fremme danske filmfolks deltagelse i internationale koproduktioner.

Strong-Island_450
"Strong Island" af amerikanske Yance Ford har den erfarne danske klipper Janus Billeskov Jansen med på holdet. Foto fra filmen.

Se listen over alle prismodtagere

Sundance Filmfestivalen 2017 fandt sted fra 19. til 29. januar.