Den nye generation i dansk komik – interview med Nina Rask

HUMOR. Skuespiller og satiriker Nina Rask er bl.a. aktuel som huskunstner på Aveny-T og med stand-up-showet 'Nina er sjov' på Det Kongelige Teater. Og så har hun netop sammensat en filmserie i Cinemateket med sine yndlingskomedier. Vi har talt med hende om humor og den nye generation i dansk komik.

TEMA: Noget at grine af?

Filminstituttet sætter fokus på humor og tager det sjove alvorligt fra 10.-24. november med en lang række events og filmvisninger både online og i biografer på tværs af landet.

Hvad kendetegner din generation af komikere?

Vi går i mange forskellige retninger, men den del jeg repræsenterer, dyrker i høj grad selvironien og er kritisk over for magtstrukturer. Mit indtryk er, at man i dag tør være mere sårbar og snakke om nogle tungere og sværere emner, hvor der førhen mere var tendens til, at stand-up-rummet altid skulle være sjovt, og ironien var kongen. Jeg synes, vi tør balancere det på en måde, hvor der skal være masser af grin, men også kan være momenter med tvivl om man skal grine eller tage det alvorligt – en balancegang, hvor det faktisk bliver ret sårbart.

Hvad er der at grine af i dag?

Jeg synes, man kan finde noget sjovt i alle emner. Det er ikke sjovt at snakke om voldtægter, hvis det er på bekostning af ofrene. Men vi har fået en samtykkelovgivning og anerkendt, at vi lever i et voldtægtssamfund, og så synes jeg f.eks. stadig, det kan være sjovt at lave en parodi på den type, der ikke mener at samtykkelovgivningen er nødvendig. Der er altid et take på meget seriøse emner, hvor man kan trække noget komik ud af det, som ikke er på bekostning af de undertrykte.

Hvem må gøre grin med hvem?

Det er virkelig vigtigt at overveje sin position og baggrund for, hvordan man oplever og forstår ting, før man joker om dem. Det er mit indtryk, at mange glemmer det og tænker sig selv som helt objektive. Det er der ingen, der er. Jeg har ikke lyst til at sige, at hvide mænd ikke må lave jokes om lesbiske. Det tror jeg faktisk, en hvid mand kunne gøre på en rigtig fed måde. Men man skal overveje meget, hvor man kommer fra, inden man kaster sig ud i komik om svære emner – for man falder desværre hurtigt i nogle faldgruber, når man tror, man har et neutralt udgangspunkt. 

Wild Tales (2014). Foto: Warner Bros. Pictures
'Wild Tales' (2014). Foto: Warner Bros. Pictures

Hvilken film synes du er sjovest? 

Den argentinske film Wild Tales rammer direkte i min mave med noget, jeg synes er vildt sjovt – som er det absurde og lidt tragikomiske. Uha, det er bare lige min smag. Det er fem forskellige historier med folk, der er virkelig dårlige til at kommunikere og simpelthen er i nogle røv-situationer, der udvikler sig på de mest groteske måder.  superalvorligt, men også sjovt på samme tid. Den blanding synes jeg er virkelig spændende.Nina Rask vælger film i Cinemateket