Det ville bare virke forkert, hvis der var en kridhvid afsender på det

HUMOR. Filmkollektivet Gigis, der blandt andet står bag animationsfilmene 'Shabholm' (2023) og 'Blokhavn' (2020) har sammensat en filmserie i Cinemateket med deres yndlingskomedier. Vi har i den forbindelse talt med ét af medlemmerne, Troels Unneland, om Gigis' humor.

TEMA: Noget at grine af?

Filminstituttet sætter fokus på humor og tager det sjove alvorligt fra 10.-24. november med en lang række events og filmvisninger både online og i biografer på tværs af landet.

Hvad gør jer anderledes end tidligere generationer?

Vi er selv i vores målgruppe, så vi laver bare det, vi selv synes er sjovt. I forhold til tidligere generationer går vi nok lidt mere over stregen og tager den lidt længere – f.eks. i forhold til stereotyper og etniciteter. Fordi vi selv kommer fra forskellige steder, har vi aldrig følt, vi gør grin med andre end os selv, når vi griner af en specifik  etnicitet. Samtidig gør vi heller ikke bare grin med karakterne. Vi har altid en kærlighed til dem. Det tror jeg godt, folk kan se. 

Blokhavn (2020).
Foto: 'Blokhavn' (2020)

Ville det ændre noget, hvis alle i Gigis var hvide? 

Ja, så tror jeg, folk havde taget anderledes imod det. Hovedparten af vores karakterer har en anden etnisk baggrund end dansk, og det ville bare virke forkert, hvis der var en kridhvid afsender på det. Vi er vokset op blandt rigtig mange forskellige kulturer, så selv os, der er helt danske, har en ret stor baggrundsviden og føling med, hvordan personerne er i virkeligheden. Vi har fået en stor platform, fordi de unge drenge i København og resten af landet har kunnet genkende sig selv både i vores sprog og væremåde. Det er autentisk, og vi skal ikke rigtig anstrenge os, når vi skriver manuskripter eller indspiller – det kommer fuldstændig naturligt, og det tror jeg, folk
kan høre. 

Zoolander
'Zoolander' (2001). Foto: Paramount Pictures

Hvad synes I selv er sjovt? 

Vi kan godt lide sort humor. Folk som Will Ferrell og Ben Stiller har lavet sjove film. Vi kan også godt lide, når det bliver lidt skørt. Den sjoveste animationsfilm må være South Park-filmen. Den har inspireret os meget, fordi den går så meget over grænsen. Den går endnu længere, end vi nogensinde ville, men slipper afsted med det, og det er sjovt. Ellers har Zoolander gjort et kæmpe indtryk på os. Det er fedt, når noget er virkelig, virkelig dumt men samtidig helt gennemført. Der er så mange sjove ting i den film, hvor man tænker, at det også må have været sjovt at skrive. Den er original.Gigis vælger film i Cinemateket