Ditte og Louise modtager Kathrine Windfelds mindelegat

MINDELEGAT. Ditte Hansen og Louise Mieritz bliver hædret med ligestillingspris for at sætte fokus på kvinders vilkår i den danske filmbranche.

Kathrine Windfelds mindelegat går i år til Ditte Hansen og Louise Mieritz for deres biografaktuelle spillefilm ’Ditte & Louise’. Mindelegatet gives til en eller flere personer, der på kunstnerisk vis arbejder for at sikre lige kår for mænd og kvinder. Prisen på 50.000 kr blev uddelt i Grandteatret onsdag den 10. oktober, og i motivationen lød det blandt andet:

”Katrine Windfeld ville have været ovenud lykkelig, hvis hun kunne være tilstede i dag for at overrække denne pris. Hun ville også være sur over, at hun ikke havde instrueret den film, som gør, at Ditte Hansen og Louise Mieritz er lykkes med at sætte ligestilling på dagsordenen med så meget humor, at også mænd kan se på uligheden mellem kønnene uden at føle, at de bliver angrebet, og uden at gå i forsvarsposition. Og det er mesterligt.”

I filmen indser Ditte og Louise, at det eneste, branchen har at tilbyde dem, er roller som nogens mor eller “gammel luder”. Derfor griber Ditte til en radikal beslutning: Hun klæder sig ud som mand. Og med ét er verden vendt på hovedet.

Om Kathrine Windfelds mindelegat

Mindelegatet er opkaldt efter instruktør Kathrine Windfeld, der var en aktiv debattør og kæmpede for større ligestilling mellem mænd og kvinder.

I 2015 dødede Windfeld pludseligt 48 år gammel af kræft, mens hun var midt i færdiggørelsen af filmen "Det kan blive endnu bedre", der markerede 100-året for kvinders valgret. I forbindelse med begravelsen samlede familie og venner ind til en fond, der i Windfelds ånd honorerer kunstnerisk arbejde for ligestilling.

I år er det tredje gang legatet uddeles. I juryen sidder Claus Ladegaard, Malene Flindt Pedersen, Søren Kuhn og Vinca Wiedemann.