Dreyer får nyt liv på dvd

DREYER. Filminstituttet udgiver i samarbejde med Soul Media den danske filminstruktør Carl Th. Dreyers største værker i restaurerede udgaver på dvd.

Carl Th. Dreyer regnes som en af filmhistoriens allerstørste filmskabere og nu kan fem af den danske auteurs bedste spillefilm ses hjemme i stuen på splinternye, restaurerede dvd-udgaver.

Det Danske Filminstitut udgiver i samarbejde med Soul Media Dreyer-klassikerne ’Vampyr’ (1932), ’Vredens Dag’ (1943), ’Ordet’ (1955) og ’Gertrud’ (1964) samt stumfilmskomedien ’Du skal ære din hustru’ (1925) på dvd. 

Online Dreyer-samling

Alle har mulighed for at stifte bekendtskab med Dreyer online. Dreyer-samlingen carlthdreyer.dk giver både den kulturinteresserede dansker og universiteternes filmforskere mulighed for at dykke ned i store artikelserier om instruktøren og hans film samt hans vidtrækkende indflydelse.

Dreyer-samlingen består desuden af originalmanuskripter, fotos, researchmateriale, massevis af billeder, mere end 4000 breve og meget mere. 

Det er første gang den unikke gyser ’Vampyr’ – en tidlig tonefilm produceret i Tyskland og Frankrig – kan ses på dansk dvd i restaureret udgave.

Ambitionen med udgivelsen er at få Dreyers hovedværker ud til en bredere kreds af danskere, hvilket særligt er blevet muliggjort, efter at Det Danske Filminstitut overtog rettighederne til en stor del af instruktørens værker i 2017. 

Dreyer er højt anerkendt i internationale filmkredse, hvor hans film jævnligt optræder på lister over de bedste film nogensinde. Således var både ’Ordet’ og ’Gertrud’ i 2012 på det britiske filmtidsskrift Sight & Sounds autoritative liste over de 50 bedste film nogensinde.

Soul Media står for distributionen via licens fra Det Danske Filminstitut, ligesom selskabet også udgiver de øvrige film i Palladium-kataloget på dvd herhjemme.

Til næste år er det desuden planen, at de fem Dreyer-film udgives i et større bokssæt.

DREYERS NYE HJEM HOS FILMINSTITUTTET

I 2017 overtog Det Danske Filminstitut rettighederne til Palladiums omfattende filmkatalog, der hovedsageligt tæller Fy & Bi-film, lystspil, folkekomedier og 70’ernes populære sengekantsfilm. 

Palladium stod dog også bag Dreyer-filmene ’Vredens dag’, ’Ordet’ og ’Gertrud’, der nu har fået permanent ophold hos Filminstituttet. Det hedengangne selskab producerede filmene, som legitimering af deres produktionsbevilling, da den var bundet op på et krav fra Justitsministeriet om et højnet kvalitetsniveau. Det sørgede Dreyer for.

Ambitionen med overtagelsen af Palladium-filmene er især at få Dreyers mesterværker ud til en bredere kreds af danskere. 

Overtagelsen blev muliggjort med hjælp fra Augustinus Fonden og A.P. Møller Fonden.