enda

Carl Th. Dreyer

(1889 - 1968)

Instruktør, manuskriptforfatter, biografdirektør. Født 3/2 1889, død 20/3 1968 - 79 år.

Carl Theodor Dreyer er dansk films mest betydningsfulde instruktør. Ikke mindst i den internationale filmhistorie står han som en af de vigtigste filmkunstnere. Han blev født udenfor ægteskab (under navnet Karl Nilsson) og blev som to-årig bortadopteret til et dansk ægtepar. Hans biologiske mor døde kort efter adoptionen, og Carl Th. Dreyers filmatisering af tragiske kvindeskæbner tolkes af flere filmforskere som et biografisk træk i hans film.

Carl Th. Dreyer startede sin karriere som journalist og skrev sideløbende filmmanuskripter. Det første filmatiserede manuskript blev "Bryggerens Datter" (Rasmus Ottesen, 1912), som blev produceret hos Skandinavisk-Russisk Handelshus. 1913-18 arbejdede han som manuskriptforfatter på Nordisk Film, hvor han også instruerede sin første film "Præsidenten" (1919). I 1920'erne arbejdede han primært i udlandet og instruerede i Frankrig sin mest kendte film, mesterværket "La passion de Jeanne d'Arc" (FR, 1928).

Efter sin første tonefilm "Vampyr" (FR/DE, 1932) skulle der gå 10 år, før Dreyer igen fik arbejde som instruktør med kortfilmen "Mødrehjælpen". Året efter fulgte "Vredens Dag" (1943), der med sin indestængte beskrivelse af 1600-tallets hekseforfølgelser kan ses som en kommentar til nazisternes regime i samtiden. I 1952 fik Carl Th. Dreyer biografbevillingen til Dagmar biografen i København. Bortset fra en håndfuld kortfilm fik den store filmskaber kun mulighed for at lave to spillefilm mere i årene derefter. Det skete, fordi filmselskabet Palladium af justitsministeriet blev opfordret til at højne kvaliteten af filmproduktionen for at beholde deres biografbevilling.

Carl Th. Dreyer helligede sig i sine sene år research og lærte endog hebraisk i forbindelse med planlægningen af filmprojektet "Jesus af Nazareth", som han dog ikke nåede at påbegynde optagelser til.

Litteratur: Der findes et hav af bøger og artikler om Dreyer - dette er kun et udvalg. Ebbe Neergaard: Dreyer (1963). Tom Milne: The cinema of Carl Dreyer (1971). Mark Nash: Dreyer (1977). David Bordwell: The films of Carl-Theodor Dreyer (1981). Martin Drouzy: Carl Th. Dreyer født Nilsson (1982). Raymond Carney: Speaking the language of desire (1989). Edvin Kau: Dreyers filmkunst (1989). Jean and Dale Drum: My only great passion (2000).

Besøg Det Danske Filminstituts website om Carl Th. Dreyer: carlthdreyer.dk

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Store danskere: Carl Th. Dreyer 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Kinomagazin: Carl Th. Dreyer und Gertrud 1994 Medvirkende Tv-film
Carl Th. Dreyer 1965 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Hæder til Carl Th. Dreyer 1965 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Gertrud 1964 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Noget om Norden 1956 Idé DK/Dokumentarfilm
Ordet 1955 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Et slot i et slot 1954 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Rønne og Neksøs genopbygning 1954 Manus DK/Dokumentarfilm
Storstrømsbroen 1950 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Shakespeare og Kronborg 1950 Manus DK/Dokumentarfilm
Thorvaldsen 1949 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Statsradiofoniens barndom 1949 Klip, Manusbearbejdning, Manusbearbejdning DK/Dokumentarfilm
De nåede færgen 1948 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Landsbykirken 1947 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Kampen mod Kræften 1947 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
De Gamle 1947 Manus DK/Dokumentarfilm
Vandet paa Landet 1946 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
To Mennesker 1945 Instruktion, Manus, Klip U/Spillefilm
Vredens Dag 1943 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Mødrehjælpen 1942 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Vampyr 1932 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Jeanne d'Arcs Lidelse og Død 1928 Instruktion, Manus, Klip U/Spillefilm
Glomdalsbruden 1926 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Du skal ære din Hustru 1925 Instruktion, Manus, Produktionsdesign DK/Spillefilm
Mikaël 1924 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Der var engang 1922 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Elsker hverandre 1922 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Blade af Satans Bog 1921 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Præsteenken 1921 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Præsidenten 1919 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Grevindens Ære 1919 Manus DK/Spillefilm
Gillekop 1919 Manus DK/Spillefilm
Glædens Dag 1918 Manus DK/Spillefilm
Lydia 1918 Manus DK/Spillefilm
Den mystiske Selskabsdame 1917 Manus DK/Spillefilm
Fange Nr. 113 1917 Manus DK/Spillefilm
Hans rigtige Kone 1917 Manus DK/Spillefilm
Hotel Paradis 1917 Manus DK/Spillefilm
Herregaards-Mysteriet 1917 Manus DK/Spillefilm
Guldets Gift 1916 Manus DK/Spillefilm
Den hvide Djævel 1916 Manus DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Manus DK/Spillefilm
Den skønne Evelyn 1916 Manus DK/Spillefilm
En Forbryders Liv og Levned 1916 Manus DK/Spillefilm
Pavillonens Hemmelighed 1916 Manus DK/Spillefilm
Penge 1915 Manus DK/Spillefilm
Ned med Vaabnene! 1915 Manus DK/Spillefilm
Juvelerernes Skræk 1915 Manus DK/Spillefilm
Balloneksplosionen 1913 Manus, Ballonskipper DK/Spillefilm
Elskovs Opfindsomhed 1913 Manus DK/Kort fiktion
Chatollets Hemmelighed 1913 Manus DK/Spillefilm
Krigskorrespondenter 1913 Manus DK/Spillefilm
Bryggerens Datter 1912 Manus DK/Spillefilm
Dødsridtet 1912 Manus, Ballonskipper DK/Spillefilm
Dr. Cooks Ankomst 1909 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Moscow - Royal Danish Embassy 2011-09-05 Vredens Dag
Paris Cine Nordica 2009-12-16 Gertrud
Roskilde Festivalen - Manden med Cameraet 2004-06-24 De nåede færgen
Riga "...And The Word Became Film" 2004-04-15 Gertrud
Locarno, Festival internazionale del film 2003-08-06 De nåede færgen
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Gertrud
Rio de Janeiro International Short Film Festival 2002-11-28 Landsbykirken
London The Dainsh Wave 2002-10-10 Gertrud
Curzon Soho 2002-10-01 Gertrud
Bradford Eurovision 2002-10-01 Gertrud
Paris Danish Film Week 2002-07-02 Gertrud
Paris Danish Film Week 2002-07-02 Gertrud
Bradford Film Festival 2002-03-08 Gertrud
Los Angeles School Of Fine Arts, Univ. of South California 2001-10-21 Storstrømsbroen
Nazaire La Motostrata, Moto Magazine 2001-06-29 De nåede færgen
Paris Forum Des Images 2001-01-10 De nåede færgen
München Hochschule Für Fernsehen Und Film 2000-12-13 De nåede færgen
Austin Univercity Cinematexas 2000-10-18 De nåede færgen
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 De nåede færgen
Lussas Etats Generaux du Film Documentaire 2000-08-20 De nåede færgen
Valparaiso Int. Film Festival 2000-08-19 Landsbykirken
Berlin Film + Architektur e.V. 2000-06-30 Storstrømsbroen
Vila Do Conde Festival Int. De Curtas Metragens 2000-06-15 De nåede færgen
London Meltdown Festival 2000-06-12 Gertrud
Filmverband Sachsen Dansk Festival 1999-11-25 De nåede færgen
Hamburg International Kurz Film Festival 1999-06-15 De nåede færgen
Zürich Film Club Xenix 1999-05-01 Gertrud
Paris Danish Cultural Week 1995-03-29 Gertrud
Hamborg, Kinemathek Metropolis 1991-05-28 Gertrud
Valladolid International Film Festival 1985-10-26 Gertrud
Lisbon Danish Film Week 1983-01-25 Gertrud
Goa - Int. Film Festival of India 1983-01-03 Gertrud
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.