Dreyer-manuskripter online

FILMARV. 20 af Carl Th. Dreyers tidlige manuskripter fra hans tid på Nordisk Film er nu tilgængelige online. Manuskripterne giver et unikt indblik i Dreyers arbejde, før han blev fuldbåren filmkunstner.

Før Carl Th. Dreyer sprang ud som én af Danmarks største filmkunstnere, arbejdede han som manuskriptforfatter på Nordisk Film. De maskinskrevne manuskripter – inklusive håndskrevne noter og forskellige udkast – er nu digitaliseret og tilgængelige på Filminstituttets Dreyer-site.

Dreyer var ansat som manuskriptkonsulent- og forfatter i Nordisk Films dramaturgiske afdeling fra 1913 til 1919. Det var stumfilmens guldalder, hvor Nordisk Film producerede film på samlebånd. Dreyer udførte i høj grad bestillingsarbejde, men lærte håndværket, inden han i 1919 fik lov til at instruere sin første film "Præsidenten". Læs mere om Dreyers tid på Nordisk Film.

Manuskripterne er guld værd for Dreyer-interesserede, for kun tre af de realiserede film er bevaret: "Ned med Vaabnene" og "Pavillonens Hemmelighed" i deres helhed og "Penge" kun et kort fragment. Se filmene ved at klikke på titlerne herunder.

Carl Th. Dreyers manuskript til 'Den hvide Djævel' (Holger-Madsen, DK, 1916).

Hidtil har de 20 manuskripter kun været tilgængelige fysisk på Filminstituttets bibliotek, men da mange Dreyer-interesserede og -forskere opholder sig andre steder i landet og ikke mindst i udlandet, åbner digitaliseringen for nye muligheder. I forhold til hvor meget, Dreyers senere værker er blevet gransket, har manuskripterne fra Nordisk Film nemlig fået meget lidt opmærksomhed. Kan man trække linjer fra Dreyers tidlige manuskriptskrivning til hans senere værker? Det giver digitaliseringen nu rig mulighed for at dykke ned i.

Manuskripter, fotos og programmer fra Dreyers store film er allerede tilgængelige på Dreyer-sitet. Næste skridt er at digitalisere alle Dreyers urealiserede manuskripter, bl.a. den planlagte tre timer lange storfilm om "Mary Stuart", oplyser billedarkivar og webmaster på Dreyer-sitet Henrik Fuglsang.

Søg efter manuskripterne i Bibliorama eller fra Dreyers arkiv på Dreyer-sitet. Se oversigt over alle Dreyers film.