enda

Mikaël

Carl Th. Dreyer, Tyskland, 1924

75 min.U/Spillefilm

I sit store hjem fyldt med pragtfulde kunstværker bor Claude Zoret, som alle kalder "Mesteren", med sin yndlingsmodel, Mikaël, som han har gjort til sin adoptivsøn. En nærmest ruineret russisk prinsesse, Lucia Zimakof, beder Mesteren om at male hendes portræt. Rent undtagelsesvist går han med til det. Hun kommer regelmæssigt og sidder for ham, og det varer ikke længe, før hun har forført Mikaël, mere af egoistiske grunde end af kærlighed. Kunstkritikeren Switt, der er ved at skrive Zorets biografi, åbner Mesterens øjne for protegeens opførsel. Mikaël, som har fået sin egen lejlighed, kommer kun og besøger sin adoptivfar for hyklerisk at smigre ham og låne penge af ham. For at holde prinsessen går han endog så vidt som til at stjæle Mesterens skitser og sælge dem. Mesteren kan ikke få sig selv til at bryde med sønnen og fortæller Switt, at Mikaël ikke har stjålet skitserne, men fået dem forærende.
Den gamle mand bliver alvorligt syg. Inden han dør, gennemlæser han endnu en gang sit testamente, hvori han gør Mikaël til universalarving. Den unge mand får overbragt budskabet om adoptivfaderens nært forestående død, mens han ligger i prinsessens arme. Han gider ikke engang ulejlige sig hjem til ham. Den skuffede, men overbærende Zorets sidste ord er: "Nu kan jeg dø roligt, for jeg har set en stor Kærlighed" (Fra "Carl Th. Dreyer født Nilsson" af Martin Drouzy, 1982).
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Michael
Dansk titel Mikaël
Andre titler Heart's Desire, Chained
Instruktør Carl Th. Dreyer
Manuskript Carl Th. Dreyer
Forlæg Efter Herman Bangs roman "Mikaël" (1904).
Fotograf Karl Freund, Rudolph Maté
Komponist Karsten Fundal
Scenograf Hugo Häring
Medvirkende Benjamin Christensen, Walter Slezak, Nora Gregor, Alexander Murski
Produktionsland Tyskland
Produktionsselskab Decla-Bioscop
Dansk distribution Dansk-Svensk Film
Tekniske data 1966 meter, 35 mm, 1,33:1, Sort-hvid, Stum
Dansk biografpremiere 17.11.1924
Premierebiografer Palads Uropførelse i Berlin 26/9 1924 i Ufa-Theater Kurfürstendamm
Comment Den 9. august 2003 uropførtes Karsten Fundals nykomponerede musik til Carl Th. Dreyers stumfilm Mikaël, med Tivolis Symfoniorkester dirigeret af Martin Åkerwall. Projektet var et samarbejde mellem Tivolis koncertsal, Cinemateket og Edition Wilhelm Hansen. Læs mere om filmen på carlthdreyer.dk

Selskaber

Produktionsselskab Decla-Bioscop
Dansk distribution Dansk-Svensk Film

Instruktion

Instruktion Carl Th. Dreyer

Manus

Manus Carl Th. Dreyer

Produktion

Producent Erich Pommer

Foto

Foto Karl Freund
Foto Rudolph Maté
Fotografassistent Robert Baberske

Musik

Musik Karsten Fundal

Produktionsdesign

Produktionsdesign Hugo Häring

Medvirkende

Claude Zoret, maler Benjamin Christensen
Mikaël Walter Slezak
Prinsesse Zamikow Nora Gregor
Hr. Adelsskjold Alexander Murski
Fru Adelsskjold Grete Mosheim
Schwitt Robert Garrison
Hertug de Monthieu Didier Aslan
Kunsthandler Leblanc Karl Freund
Enke Wilhelmine Sandrock
Baron Eugène de Klotz
Medvirkende Max Auzinger
Medvirkende Mady Christians

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.