en | da

Hans rigtige Kone

Holger-Madsen, Danmark, 1917

DK/Spillefilm

Syge- og ulykkesforsikringsagent Schwindelmeyer er en meget smart herre, og hans hustru, Fru Adelaide, står ikke tilbage for ham i smartness. Da Schwindelmeyer hurtig er bleven klar over, at det er en uhyre vanskelig sag at tegne forsikringer, har han opfundet en ny metode at gøre det på - og metoden er i korthed følgende: den kønne og chicke fru Adelaide, der altid har en stor tilbederskare, udvælger en af skaren som sit offer, lader som om hun besvarer hans følelser, og når så offeret tror, at han har vundet den bedårende frues hjerte, udsættes han for en højst ubehagelig overraskelse. Schwindelmeyer viser sig nemlig på arenaen, giver rollen som krænket ægtemand og slipper ikke offeret, før det har tegnet sig for en større syge- og ulykkesforsikring. På denne måde skaffer agenten sig mangen god provision - men da både han og hans viv er ødsle naturer, er de næsten altid i pengeforlgenhed alligevel.


Den dag, de skal til at udnytte deres sidste nye offer - den unge tandlæge Lustig - beløber hele deres formue sig således kun til en krone, og i betragtning af at fru Adelaide har bestilt sig et ny kostume, kan det ikke siges at være nogen stor kapital at ligge inde med. Schwindelmeyer har netop affattet et trusselsbrev til Lustig, da et bud kommer med det bestilte kostume. Budet vil dog ikke aflevere kostumet til fru Adelaide, da hun ikke kan betale, og Adelaide bliver derfor rasende. Tandlæge Lustig er i gang med den vanskelige patient, Hamlet Møller, da han modtager det af Schwindelmeyer komponerede brev, og han føler sig truet på sit liv. Imidlertid kommer han i tanker om, at han tidligere på dagen har set en debuterende skuespillerinde, der har en slående lighed med fru Adelaide, og han beslutter at hyre skuespillerinden, så Schwindelmeyer kan overbevises om, at det forhold, han tror, Lustig har til hans kone, i virkeligheden er til skuespillerinden med den slående lighed. Mens tandlægen har været væk fra sin patient, Hamlet Møller, har denne haft forskellige mærkelige oplevelser. En forsikringsagent har antaget ham for at være Lustig og har stillet ham til regnskab for hans kurmageri til Adelaide. Nu er Hamlet Møller vred og kræver erstatning for sine lidelser, og Lustig, der er lykkelig for at have haft en stedfortræder, sender Hamlet Møller til fru Adelaide for at få erstatning.


Imidlertid har tilfældet ført Schwindelmeyer og den unge skuespillerinde sammen. Han antager hende for sin hustru, fortæller hende om den succes, han har haft, og om en ny plan han har fattet. Skuespillerinden meddeler selvfølgelig tandlægen sin viden, og derfor kan han i tide foretage et virkningsfuldt modtræk mod agentens skumle planer. Ad telefonisk vej inviterer Schwindelmeyer sit offer hjem til sig om aftenen for at fejre en lille forsoningsfest. Fru Adelaide er på grund af en lille misforståelse blevet fjernet fra sit hjem, og den unge skuespillerinde benytter sig af hendes fraværelse til at optræde som hende. Aftenen bliver i alle henseender en solid fiasko for agenten. Hans forskellige snedige påfund falder meget uheldigt ud, og han får efterhånden en ubehagelig fornemmelse af, at der findes andre opfindsomme hjerner end hans egen. Da så fru Adelaide også ankommer, begynder hendes gemal at tro, at hans forstand har taget skade. Det er ham umuligt at se, hvilken af de to kvinder, der er hans rigtige kone. Lustig og den unge skuespillerinde trækker sig i stilhed tilbage, og da de med så meget held har været forlovet på skrømt, bliver de enige om at gøre det for alvor. Men geniet Schwindelmeyer? Ja, han er så småt begyndt at tvivle på sin genialitet og søger sig nu en ny og bedre levevej.

<p>Nordisk neg. nr. 1591.</p>

<p>
Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk</p>
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Biblioteksressourcer
Dansk titel Hans rigtige Kone
Instruktør Holger-Madsen
Manuskript Carl Th. Dreyer
Fotograf Marius Clausen
Medvirkende Nicolai Brechling, Johanne Fritz-Petersen, Henry Seemann, Bertel Krause
Produktionsland Danmark
Produktionsselskaber Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama
Tekniske data 1114, 35 mm, Stum
Dansk biografpremiere 23.05.1917

Direction

Instruktion Holger-Madsen

Script

Manus Carl Th. Dreyer

Cinematography

Foto Marius Clausen

Appearance

Schwindelmeyer, forsikringsagent Nicolai Brechling
Adelaide Schwindelmeyer og Therese Johanne Fritz-Petersen
Lustig, tandlæge Henry Seemann
Hamlet Møller, skuespiller Bertel Krause

Productioncredits

Produktionsselskaber Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Forfatter Dato
Program - stumfilm & mikro