enda

Juvelerernes Skræk

Alexander Christian, Danmark, 1915

DK/SpillefilmStumfilm

En frygtelig forbryder hærger byen dobbelt frygteligt, fordi han intet sted efterlader noget spor, der kan give politiet nogetsomhelst vink med hensyn til, hvem han er, hvordan han ser ud, eller hvor han opholder sig. Han har dynget forbrydelse på forbrydelse, uden at politiet er nået et skridt videre. Ved hver forbrydelse har gerningsmanden efterladt en mærkelig hilsen; aftrykket af en skelethånd. I erkendelse af at stå magtesløs overfor denne uhyggelige modstander, tilkalder politiet den berømte privatdetektiv Tom Atkins.


Bag psedonymet "Skelethånden" skjuler sig en inder, der fornylig er kommen til byen og under navnet John Vermiel bebor et palæ i et af byens fornemste kvarterer. I palæets bagside har Vermiel ladet indrette en hemmelig udgang, så at han ad denne vej kan slippe til og fra sit tilflugtssted. Da Vermiel erfarer, at privatdetektiven er tilkaldt, udtænker han en plan, og det lykkes af fange detektiven i en udspekuleret fælde.
I sidste øjeblik undslipper detektiven sin dødsfælde og kan nu koncentrere sig om at fange Vermiel.


Da detektiven lå bundet i kælderen under Vermiels palæ, overhørte han, at Vermiel vil holde et møde på et gammelt teglværk. Detektiven klæder sig ud som vagabond og skjuler sig under tagspærene - og erfarer til mødet, at Vermiel planlægger at plyndre en af byens største juvelererforretninger. Vermiel opdager nu 'vagabonden' men gennemskuer ikke hans forklædning. Han føler sig dog ikke sikker og beder et par håndlangere holde øje med ham. Detektiven laver et optrin og kommer med en politidroske på stationen. Her kan han tage forklædningen af sig og fortælle om Vermiels planer. Vermiel kommer nu i politiets varetægt, men glæden varer kun kort, thi en halv time efter, at John Vermiel er bleven lukket ind i sin celle, er det allerede lykkedes ham at flygte, og jagten kan begynde forfra.

Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Juvelerernes Skræk
Dansk titel Juvelerernes Skræk
Andre titler Skelethaanden, Skelethaandens sidste Bedrift
Instruktør Alexander Christian
Manuskript Carl Th. Dreyer
Fotograf Hugo J. Fischer
Medvirkende Aage Hertel, Alf Blütecher, Frederik Jacobsen, Aage Lorentzen
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama
Tekniske data 943 meter, 35 mm, Stum
Dansk biografpremiere 20.12.1915
Premierebiografer Vesterbro
Comment Nordisk neg. nr. 1335.
Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama

Instruktion

Instruktion Alexander Christian

Manus

Manus Carl Th. Dreyer

Foto

Foto Hugo J. Fischer

Medvirkende

John Vermiel, "Skelethaanden" Aage Hertel
Tom Atkins, detektiv Alf Blütecher
Burns, opdagelsespolitiets chef Frederik Jacobsen
Medvirkende Aage Lorentzen
Medvirkende Peter Jørgensen

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Date
Anmeldelse
Artikel
Program - stumfilm & mikro