enda

Alexander Christian

(1881 – 1937)

Instruktør, biografbestyrer, direktør. Født 14/7 1881 i København, død 9/9 1937 - 56 år gammel. Oprindeligt uddannet ingeniør.

Åbnede biografen Kinografen i 1906 sammen med Peter Elfelt, som havde bevillingen. I 1910 startede han sammen med grosserer Oscar Philip produktionsselskabet Kinografen. 1915-16 ansat som instruktør hos Nordisk Film, men var op gennem 10'erne også engageret i andre selskaber. Alexander Christian var én af dansk films pionerer, og hans virke blev meget alsidigt. Med sit manuskript til "Mordet paa Fyn" (1907), som baserede sig på en virkelig hændelse, var han en medvirkende årsag til, at biografcensuren blev indført i Danmark. Han døde for egen hånd i Frankrig i september 1937.

Litteratur: Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Fattigdrengen 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Lykkens Budbringer 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Prinsessens Tilbeder 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Glædens Dag 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Ansigtet lyver II 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Ansigtet lyver I 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Mand mod Mand 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Kvinden med de smukke Øjne 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Synd skal sones 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Under Kærlighedens Aag 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Herregaards-Mysteriet 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Skriget fra Djævlekløften 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Troen, der frelser 1917 Instruktion DK/Spillefilm
For sin Dreng 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Børsens Offer 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Barnet fra Opfostringshuset 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Værelse Nr. 17 1916 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
En Forbryders Liv og Levned 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Det stjaalne Navn 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Dommerens Hustru 1916 Instruktion DK/Spillefilm
De evige Flammer 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Bladkongen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Livets Genvordigheder 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Paa Syndens Tærskel 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Juvelerernes Skræk 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Balleteusens Hævn 1914 Instruktion DK/Spillefilm
En Rekrut fra 64 1910 Instruktion DK/Spillefilm
Mordet paa Fyn 1907 Manus DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.